4 ízes, magyaros recept
Hazai ízekre vágysz? A nagyi főztje jár a fejedben? Válogass kedvedre a hagymás, gombás, fűszeres, hússal teli, szaftos hazai receptek között!
Vargányás szarvastokány
Hozzávalók:
- 1,5 kg szarvascomb – színhús
- olaj
- 300 g tisztított vöröshagyma
- 50 g paradicsompüré
- 100 g liszt
- 400 g friss vargányagomba – vagy 50 g szárított vargánya
- 5 dl tejföl
- 2 dl fehérbor
- ½ csomag petrezselyemzöld
- 2 darab babérlevél
- só
- őrölt bors
- kakukkfű
- csontlé
A szarvascombot vágd ceruzavastagságú metéltre, hideg vízben jól mosd meg. A finomra vágott vöröshagymát pirítsd aranysárgára az olajon, add hozzá a paradicsompürét, pirítsd tovább, majd rakd rá a húst. Sózd, borsozd, és ízesítsd kakukkfűvel. Fedő alatt erős tűzön pörköld. Ha elfőtte a levét, pótold kevés csontlével. Amikor a hús kezd puhulni, add hozzá a megtisztított, szeletekre vágott vargányagombát, a babérlevelet és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Készíts tejfölös habarást: a tejfölt habverővel keverd simára a liszttel. Add a raguhoz, és ízesítsd fehérborral. Vigyázz, hogy a ragunak egyenletes szaftja legyen. Párolt rizskörettel, burgonyakrokettel tálalhatod.
Babgulyás
Hozzávalók 4-5 személyre:
- 30 dkg nagy szemű szárazbab
- 8-10 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál pirospaprika
- őrölt bors
- só
- füstölt csülök vagy debreceni kolbász
A szalonnát vágd kis kockákra, süsd ki a zsírját, és azon lassan pirítsd meg az apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma színesedni kezd, szitáld rá a lisztet, és néhány percig kevergetve pirítsd tovább. Szórd bele a pirospaprikát, majd keverd hozzá az előkészített babot. Öntsd fel körülbelül 2,5 liter vízzel, és tedd bele a debreceni kolbászt vagy a darabokra vágott füstölt csülköt. Borsozd meg, esetleg sózd, de óvatosan, mert a csülök is sós, majd nagyon lassú tűzön, fedő alatt főzd puhára.
Bográcsos lecsó
Hozzávalók 8 személyre:
- 40 dkg lángolt kolbász
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kg zöldpaprika
- 1 kg paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- 30 dkg tarhonya
- só
Az apróra vágott füstölt szalonnát süsd ki a bográcsban. Add hozzá a felszeletelt vöröshagymát és a karikára vágott kolbászt. Addig süsd, míg a hagyma üvegesre párolódik. Ekkor tedd bele a cikkekre szelt paprikát és a paradicsomot, hintsd meg pirospaprikával és sóval, majd jól forgasd át. Főzd lassú tűzön, és ha a szétfőtt paradicsomtól már jó szaftja lett, szórd bele a külön, szárazon megpirított tarhonyát. Forrald még 10-15 percig, közben néhányszor keverd meg. A tűzről lehúzva tálalás előtt még pihentesd 5-6 percig.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Pirított borjúérmék
Hozzávalók:
- 1,5 kg borjú szűzpecsenye
- 200 g vaj
- 2 dl olaj
- 5 dl csontlé
- fél csomag petrezselyem
- 10 adag pirított burgonya
- só
- őrölt bors
- liszt
A borjú szűzpecsenyéből vágj 2-3 dkg-os érmécskéket. Enyhén klopfold ki, mindkét oldalát mártsd lisztbe, és olvasztott vajban mindkét oldalát süsd pirosra. Ha kész, szedd ki, és tedd egy másik serpenyőbe. A visszamaradt vajhoz önts csontlét, jól forrald ki, és szűrd a húsra. Egy kevés darabolt vajat morzsolj el rajta, és fedő alatt tartsd melegen. Külön serpenyőben a szeletekre vágott, főtt, hámozott burgonyát forró olajban süsd szép pirosra, majd az egészet forgasd össze a hússal. Sózd és borsozd, hintsd meg finomra vágott petrezselyemmel. Halmozd fel egy előmelegített tálba, saját pecsenyelevével locsold meg, és díszítsd zöld salátalevéllel.
OLVASD EL EZT IS!
- pörkölt
- magyaros
4 isteni pörkölt receptje
- paprika
- krumpli
4 kiadós paprikás krumpli receptje
- répa
- marha