A serpenyőben készült ételek különleges zamatát a magas hőfokon történő pirítás adja. Elkészítésük nem igényel több órás pepecselést a konyhában, viszont az ehhez szükséges jó minőségű alapanyagok beszerzése gondos utánajárás nélkül nem megy.
Hidd el, megéri a fáradozást, ha láthatod a párod és a barátaid meglepő csodálkozását, az első és jóllakott mosolyát az utolsó falatok után. Receptjeink mindegyike jó választás, ha le akarod nyűgözni őket.
Tejszínes-gombás marharagu
Hozzávalók:
- 50 dkg marhalábszár
- 20 dkg csiperke
- 2 sárgarépa
- 3 kisebb vöröshagyma
- 2 kanál liszt
- 1 dl fehérbor
- 1 dl tejszín
- 6 kanál balzsamecet
- paradicsompüré
- kakukkfű
- babérlevél
- olaj
- só
- bors
Forró olajon süsd meg a felkockázott húst. Szedd ki a serpenyőből, és a visszamaradt olajon pirítsd meg az egészben hagyott hagymákat, a feldarabolt répát és gombát. Süsd össze a zöldségeket, majd tedd vissza a húst a serpenyőbe, ízesítsd sóval, borssal, babérlevéllel. Az egészet szórd meg liszttel, pirítsd még egy kicsit, majd add hozzá a paradicsompürét három deci vízzel és a fehérborral. Várd meg, amíg a hús megpuhul. Végül öntsd hozzá a balzsamecetet és a tejszínt, szórd meg a kakukkfűvel, és forrald fel.
Zöldséges csirkemell
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemell
- 20 dkg zöldborsó
- 2 sárgarépa
- 1 kis fej brokkoli
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
- 3 dl húsleves - kockából is jó
- 3 dl tejszín
- 1 evőkanál vaj
- 2 kanál liszt
- majoránna
- olaj
- só
- bors
Pici olajon pirítsd meg a csíkokra vágott húst, szórd meg sóval, borssal, majoránnával. 1,5 dl húslevesben főzd meg a felvágott sárgarépát. Főzd meg a rózsáira szedett brokkolit is. A zöldborsót kevés vajon pici sóval pirítsd meg. Felforrósított vajon pirítsd meg a lisztet is, öntsd hozzá a tejszínt, szórd meg sóval és borssal. Végül tedd bele a tejszínbe a húst és a zöldségeket, majd forgasd jól össze. Tálaláskor szórd meg füstölt sajttal és petrezselyemmel.
Zöldséges tonhal
Hozzávalók:
- 60 dkg tonhalfilé
- 1 padlizsán
- 3 kisebb tök
- 3 paradicsom
- 1 paprika
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 bazsalikomlevél
- 2 csipet kömény
- 3 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
A paradicsomokat hámozd meg, és vágd fel kockákra. Serpenyőben egy evőkanál olajon süsd aranybarnára a felvágott padlizsánt. Pirítsd meg a hámozott, felvágott tököt is, majd egy újabb adagban az apróra vágott hagymát és a kicsumázott, fölszeletelt paprikát. Ezután az összes zöldséget tedd a serpenyőbe, add hozzá a paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a bazsalikomot. Fűszerezd sóval, borssal, köménnyel, és főzd meg. Végül a felkockázott halfiléket add hozzá a zöldségekhez, sózd, borsozd, és fedő nélkül főzd puhára.
Ázsiai csirke
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 40 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg csiperkegomba
- 30 dkg káposzta
- 2 sárgarépa
- 2 szál újhagyma
- 4 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál szezámolaj
- 2,5 dl húsleves
- só
- bors
Pirítsd meg a felkockázott csirkemellet egy evőkanál szezámolajon. Ízesítsd sóval, borssal, majd vedd ki a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékhoz öntsd hozzá a maradék olajat, forrósítsd fel, és öt percig pirítsd benne a feldarabolt burgonyát és sárgarépát. Add hozzá a félbevágott gombát és a csíkokra metélt káposztát. Állandó kevergetés mellett öt percig süsd. Sózd, borsozd, majd tedd vissza a serpenyőbe a csirkemellet, és keverd hozzá a feldarabolt újhagymát. Az egészet öntsd fel a húslevessel, add hozzá a szójaszószt, és öt perc alatt főzd meg.