4 gazdag bableves receptje
Bár a nagy hidegnek egyelőre vége, még mindig jólesik egy finom, gőzölgő leves. Próbáld ki remek receptjeinket, hogy felmelegedve várhasd a tavaszt.
A bableves a magyar konyha egyik legtöbbet főzött étele. Készítheted szárazbabból, fejtett babból vagy zöldbabból.
Ráadásul a három fajtát különböző húsokkal és zöldségekkel variálva rengeteg változatot kipróbálhatsz.
Ha felkeltettük érdeklődésed, próbáld ki mennyei receptjeinket.
Jókai bableves
Hozzávalók:
- 20 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg sertéscsülök
- 20 dkg szárazbab
- 15 dkg zeller
- 10 dkg sárgarépa
- 10 petrezselyemgyökér
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1-2 babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- ecet
- só
A babot a főzés előtti napon áztasd be. Rakd fel főni, és tedd bele a csülköt, a vöröshagymát, a fokhagymát és a babérlevelet. Amikor a bab puhulni kezd, öntsd hozzá a kockára vágott zöldségeket. Mielőtt teljesen készre főznéd, tedd bele a felkarikázott füstölt kolbászt. A vajat a liszttel keverd össze. Amikor a csülök puha, vedd ki, és az előbb elkészített masszával rántsd be. Add hozzá a tejfölt és ízlés szerint ecetet. A csülköt kockázd fel, és szórd vissza a levesbe, majd tálalhatod is.
Káposztás bableves
Hozzávalók:
- 20 dkg szárazbab
- 20 dkg savanyú káposzta
- 20 dkg lecsókolbász
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 fej hagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- olaj
- ecet
- babérlevél
- só
A babot a főzés előtti napon áztasd be. Másnap tedd fel főni. Sóval, babérlevéllel ízesítsd. A felaprózott hagymát az olajon pirítsd meg. A kimosott savanyú káposztát tedd rá, és párold a hagymán egy kicsit. Amikor a bab már majdnem kész, öntsd a levesbe a káposztát. Egy kis olajra szórd rá a lisztet, és pirítsd meg. Szórd meg pirospaprikával, engedd fel hideg vízzel, és rántsd be vele a levest. Végül karikázd bele a kolbászt, és főzd még néhány percig.
Szárazbableves
Hozzávalók:
- 20 dkg szárazbab
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 szál sárgarépa
- petrezselyemgyökér
- babérlevél
- pirospaprika
- só
A babot előző nap meleg vízbe áztasd be. Tedd fel főni körülbelül 2 liter vízben. Amikor már félpuha, add hozzá a megtisztított, hosszában felvágott zöldségeket. Pici olajon pirítsd meg a lisztet, és szórj rá egy kis pirospaprikát. Rántsd be vele a levest, és kész is.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Palócleves
Hozzávalók:
- 30 dkg marhahús
- 25 dkg krumpli
- 25 dkg zöldbab
- 4 evőkanál olaj
- 3 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- pirospaprika
- só
- bors
- babérlevél
Az olajon dinszteld meg a vöröshagymát. Vedd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, majd add hozzá a felkockázott húst. Ízlés szerint sózd, borsozd, szórd meg babérlevéllel, és keverd hozzá a zúzott fokhagymát. Amikor a hús már kezd kifehéredni, öntsd fel vízzel, és párold puhára. Tedd hozzá a kockára vágott krumplit és a zöldbabot. Önts rá vizet, és főzd a zöldségeket is puhára. A lisztet a tejföllel keverd csomómentesre, majd habard be vele a levest.
OLVASD EL EZT IS!
- paradicsom
- hagyma
Isteni, kalóriaszegény krémlevesek
- leves
- marhahús