4 csodás gulyásleves
Amikor odakint a mínuszok repkednek, nagyon jólesik egy tányér forró leves. Miért ne választanád az egyik legjellegzetesebb magyar ételt, a gulyást?

Ez is érdekelhet

Férfiak fecskében - a nyár legfrissítőbb vígjátéka, igaz történet alapján (x)

Kimeríti a testet a kánikula: 4 bevált tipp a gyors felfrissüléshez (x)

Kellemetlen, gyakori vizelési inger: mit tehetsz ellene? (x)

A nő kétszer (x) - Szeretni kell, és pont.

Legyél az idei nyár divatdiktátora! (x)

beauty and style

Ez lesz a 6 legerősebb trend ősszel: marad a kockás, és visszatér az állatminta »

Isteni, krémes smoothie, amit a fagyinál is jobban fogsz szeretni - Segíti a fogyást »

A pótszemöldök az év találmánya: teljesen őrült vagy zseniális? »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás. Nos, ez teljesen igaz a gulyásra is. Az eredeti változaton kívül számos ínycsiklandó variáció létezik még - ezek közül mutatunk is néhányat.

Bár elkészítésük némi konyhai jártasságot igényel, a végeredmény biztosan megéri a fáradozást.

Klasszikus gulyásleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg marha- vagy sertéshús
  • 15 dkg leveszöldség
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagy hagyma
  • pirospaprika
  • köménymag
  • csípős pirospaprika

A hagymát aprítsd fel, majd az olajon pirítsd meg. Add hozzá a húst, és szórd meg pirospaprikával. Sózd meg, és engedd fel vízzel. Amikor a hús már megpuhult, a megtisztított, kettévágott leveszöldséget tedd bele.

A burgonyát hámozd meg, vágd kockára, és amikor a hús már majdnem kész, add hozzá. Addig főzd, amíg a krumpli is megpuhul. Végül tetszés szerint ízesítsd köménymaggal, csípős pirospaprikával.

Hamis gulyásleves

Hozzávalók:

  • 20 dkg burgonya
  • 15 dkg leveszöldség
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • gulyáskrém vagy gulyásleveskocka
  • pirospaprika

Hozzávalók a csipetkéhez:

  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás

A hagymát aprítsd fel, és az olajon, fedő alatt pirítsd meg. Öntsd rá a karikára vágott zöldséget, illetve a zöldpaprikát, és párold félpuhára. Tedd bele a kockára vágott burgonyát, valamint a különböző ízesítőket, majd engedd fel vízzel.
A csipetkéhez gyúrd össze a tojást és a lisztet. Akkor jó, ha már az összes lisztet felszedte a tészta. Ezután sodord hengerré, és csipegess le belőle. Amikor már puha a burgonya, szórd a levesbe a csipetkét, és főzd néhány percig.

Babgulyás

Hozzávalók:

  • 40 dkg marhahús
  • 25 dkg leveszöldség
  • 20 dkg szárazbab
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • őrölt bors

Hozzávalók a csipetkéhez:

  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás

A főzés előtti estén a babot áztasd be.
A babot öntsd fel vízzel, és tedd fel főni. Míg az fő, vágd fel a húst, illetve a zöldségeket is. Aprítsd fel a hagymát, és pirítsd üvegesre. Húzd le a tűzről, szórd rá a pirospaprikát, és gyorsan önts rá egy kis vizet. Tedd vissza a tűzre, és dobáld bele a húst. Állandó kavargatás mellett a húst pirítsd addig, míg fehér nem lesz. Ekkor ízesítsd sóval, borssal, és fedő alatt főzd teljesen puhára. Öntsd hozzá a babhoz, és dobáld bele a zöldségeket. A tojást és a lisztet gyúrd össze, tépj le belőle egy darabot, és formázd hengerré. Csipegess le belőle apró kis golyókat.
Amikor a zöldség megpuhult, szórd bele a csipetkét, és főzd néhány percig.

Csirkegulyás

Hozzávalók:

  • 4 sárgarépa
  • 3-4 burgonya
  • 3 fehérrépa
  • 1 egész csirke
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • fél zellergumó
  • olaj
  • pirospaprika
  • őrölt bors

Hozzávalók a nokedlitésztához:

  • 1 tojás
  • kevés finomliszt

A hagymát aprítsd fel, majd dinszteld meg. A csirkét szedd szét nagyobb darabokra, és pirítsd meg egy kicsit a hagymán. Szórd rá a pirospaprikát, illetve ízlés szerint sózd, borsozd, majd öntsd fel vízzel. A paradicsomot, a paprikát és a zellergumót add hozzá, majd így főzd körülbelül fél óráig. A hasábra vágott zöldséget és a kockára vágott burgonyát akkor add hozzá, amikor a hús már megpuhult. Ha a burgonya is puha, akkor a tojásból, lisztből készült nokedlitésztát szaggasd bele a levesbe. Végül add hozzá a petrezselymet, és főzd két percig.

Ezt is szeretjük