Paradicsomos marhahúsgolyók

Ez is érdekelhet

Lépj most a gondtalan nyugdíjas éveidért! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

beauty and style

10 trend, amivel számolni kell 2019-ben: a retró divat rajongói előre örülhetnek »

Gyönyörű, natúr smink karácsonyra: ezt viseld, ha nem akarsz túlzásokba esni »

Ez az app segít, hogy mindig hidratált legyél: figyelmeztet, mennyi vizet kell innod »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Tippek:

A marhahús helyettesíthető sertéshússal, vagy darált pulykahússal. Ha nincs paprikakrém, lehet fűszerpaprikát beletenni.
A sárgarépát mindenképpen javasolom belerakni, mert a kellemes íze mellett egy kis zöldségfélét is adunk a húsgombóchoz, ezáltal nő a rosttartalom és egészségesebb lesz az ételünk.

Paradicsomos marhahúsgolyók

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg darált marhahús
  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek. zabpehely
  • egy-egy csokor petrezselyemzöld és zellerzöld
  • 1 db tojás
  • 2 tk. házi paprikakrém
  • 1 doboz paradicsomlé(350 ml)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 púpozott ek tönkölybúzaliszt
  • 3-4 szelet paprika
  • bors 1 tk. cukor (vagy édesítőszer)
  • 5 dkg reszelt parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Először elkészítjük a húsgombócokat.
A hagyma felét nagyon apróra vágjuk. A reszelő durva fokozatán lereszeljük a megpucolt sárgarépát. Egy ek. olívaolajat teszünk a serpenyőbe, ebbe belerakjuk a hagymát és a reszelt sárgarépát. Meghintjük sóval, folyamatos kevergetés mellett megdinszteljük, kb 2-3 perc.
Felaprítunk egy csokor petrezselymet, és zellerzöldet. Ennek a felét ráhintjük a megdinsztelt hagymás répára.
Egy tálba rakjuk a darát húst, hozzáadjuk a zabpelyhet, feltörünk egy tojást (én külön pohárba szoktam a tojást tenni, majd hozzáadni), beletesszük a megdinsztelt hagymás répát, ízesítjük paprikakrémmel, kis sóval, frissen őrölt borssal. Nedves kézzel jól összegyúrjuk, majd vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk és egy tányérra rakjuk. Jó, ha korábban elkészítjük, és betesszük a hűtőbe egy-két órára, akkor összeérnek az ízek.
Egy lábasba beletesszük a paradicsomsűrítményt, hígítjuk ugyanannyi vízzel, izésítjük zellerzölddel, a fél hagymával (én ki szoktam a hagymát dobni belőle), néhány szelet paprikával, sózzuk.
Amikor felforr, belerakjuk a kis gombócokat, és megfőzzük kb. 20 perc alatt.
Közben a lábosban, amiben a hagymát dinszteltük, korábban olívaolajat teszünk, erre rárakjuk a lisztet és világos rántást készítünk. Egy pohár hideg vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a gombócokhoz és összeforraljuk.
Máris tálalhatjuk.

Én sós vízben megfőzött spagettivel tálaltam. A tetejét gazdagon meghintettem petrezselyemzölddel, illetve parmezánnal.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

1
2
3
4
Ezt is szeretjük