Kacsaleves
Régi gyerekkori emlékeket juttatott az eszembe, a nagy zöld füves udvaron kacsák, libák, csirkék futkároztak, hétvégén egy kőasztalon az udvaron pucoltuk őket. Én már alsós koromban is letollaztam a kacsát, sőt feldaraboltam. Nagymamám azt mondta, kacsából fő a legfinomabb húsleves.
Kacsaleves
Hozzávalók 6 személyre
- kacsahús (nekem most egy nyak, egy farhát, a mellének a csontja,zúza volt)
- 1 fél közepes zeller
- 1 szelet karalábé
- 1 tenyérnyi kelkáposzta
- 4-5 db közepes sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- szemes bors
- zöld petrezselyem
- zellerlevél
- 1 szál lestyánlevél
- 5-6 szelet szárított vargánya
Elkészítés:
A kacsát megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk.
A kacsát hideg vízbe főni tesszük, egészben vagy feldarabolva. Amikor felforrt, lehabozzuk. Ízlés szerint megsózzuk, szemes borsot teszünk bele. Azért fontos, hogy hideg vízbe legyen, hogy ne legyen zavaros a leves.
Kis lángon, gyöngyözve hagyjuk tovább főni.
Amikor félig megfőtt a hús, beletesszük a megtisztított félbevágott zöldségeket, a hagymát csak egészben tesszük bele, paprikát, paradicsomot,szárított gombát, és tovább főzzük, amíg a hús is és a zöldségek is megpuhulnak. Ha megfőtt, lezárjuk a lángot, és hagyjuk a levest néhány percig állni, majd leszűrjük a levét.
Sós vízben tésztát főzünk, ma az eperlevél tésztára esett a választásom.
Tálaláskor megszórhatjuk petrezselyemzölddel, zöldségekkel és a hússal tálaljuk. Most kacsazúzát felszeleteltem és azt tettem a levesbe.
A húslevest mindig forrón kell tálalni!
Sóba főttet is készítettem (a főtt hús mellé - krumplit és paradicsomszószt).
Jó étvágyat kívánok hozza!
