Csicsókás pogácsa

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Így kommunikáld okosan, ha nem hívsz meg valakit az esküvőre, aki számít rá »

Vékony szálú a haja, de sohasem lapos: Taylor Swift jól bánik a bob fazonnal »

Szuperkényelmes pizsamák körképe őszre: élvezetesebbé teszik a lustálkodást »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Bár a köztudatban még csak nem régiben jelent meg a csicsóka, nagyanyáink is tudták már, hogy nem csak kellemesen édeskés ízű, de nagyon jó élettani hatású is ez a gumós növény. Szerintem nyersen a legfinomabb, de pogácsában is kitűnően megállja a helyét. Kis lilahagymával és szalonnával megbolondítva pedig elképzelni sem lehet jobb sörkorcsolyát nála. A húsvéti asztalról nálunk az idén sem marad el.

Hozzávalók 8 személyre:

  • 15 dkg megfőtt és hámozott csicsóka
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg zsír
  • 2 ek. tejföl
  • 1 csapott ek. só
  • 2 ek. apróra vágott lilahagyma
  • 1 ek. apróra vágott bacon
  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

HÚSVÉTI RECEPTEK

A munka a csicsóka megtisztításával indul, ami, lássuk be, nem mindig kis feladat. Körömkefével, amit csak a konyhában használunk, alaposan megsikáljuk folyó víz alatt a csicsókákat, majd megfőzzük. Ha már puha, hideg vizet öntünk rá, s pár perc múlva megtisztítjuk.
Míg főnek a gumók, addig egy tálba szitáljuk a lisztet, és elmorzsoljuk a hideg zsírral. Mehet bele a tojás, a só, az elmorzsolt élesztő, majd végül az áttört csicsóka (okhagymanyomóval pépesítettem).
A hagymát és a bacont nagyon apróra vagdaljuk. Egy serpenyőben kisütjük üvegesre a szalonnát. Hozzádobjuk a hagymát is, és megpirítjuk. Ha kész, mehet a tészta hozzávalóihoz. Vigyázzunk, mert meleg lesz! Óvatosan dolgozzuk össze, takarjuk le, majd hagyjuk pihenni egy 45-50 percet.
Lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk ujjnyi vastagra. Vagdossuk be, és kis szaggatóval "varázsoljunk" pogácsákat belőle. Sütőpapíros tepsire sorakoztatva hagyjuk pihenni 15 percet, ezalatt bemelegszik a sütő is. Tegyük be a meleg sütőbe, ott kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sül.

Ezt is szeretjük