Máglyarakás
Nem feltétlen kell kalács, lehet zsemléből, kifliből is elkészíteni. Ha valakinek nem elég édes, csinálhat mellé vaníliasodót is.
Máglyarakás
Hozzávalók 4 személyre
- 5-6 szelet szikkadt kalács
- 200 ml tej
- 3 tojás
- 6 ek cukor
- 1-2 vaníliás cukor
- 0.5 citrom reszelt héja
- 80 g darált dió
- 3 alma
- 1-2 ek barna cukor
- 1 ek vaj
- 1 tk őrölt fahéj
- 2-3 ek sárgabaracklekvár
Elkészítés:
Kivajazom a sütőedényt, a sütőt 180 fokra előmelegítem.
A tejet 2 ek cukorral közepes lángon összemelegítem, hozzáadom a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Amikor felmelegedett, lehúzom a tűzről és hűlni hagyom.
A tojások sárgáját egy tálba teszem, majd állandó keverés közben hozzáadom a langyos tejet.
A kalácsszeleteket a tejes keverékbe mártom 1-2 másodpercre, hogy ne ázzon el teljesen, csak nedvesedjen át. A forma alján szépen, egyenletesen elrendezem.
A diót egy tálba teszem és 2 ek cukorral elkeverem, majd a kalácsszeletek tetejére szórom, és félreteszem.
Az almákat meghámozom, magját eltávolítom, és vékony szeletekre vágom. A vajat egy serpenyőben megmelegítem, hozzáadom a barna cukrot, fahéjat, almát, és kb. 5 perc alatt megpárolom. Nem hagyom, hogy teljesen szétessen, de hagyom megpuhulni. Az almaszeleteket elrendezem szépen a dió tetején, és kb. 15-20 percig a forró sütőben megsütöm.
5 perccel a sütés vége előtt a tojások fehérjét felverem, majd hozzáadok egy kanál cukrot. Tovább verem, majd még egy kanál cukrot adagolok hozzá és addig verem, amíg szép, kemény hab lesz belőle. Ekkor hozzáadom a lekvárt és nagyon óvatosan beleforgatom.
A sütőformát kiveszem a sütőből és az alma tetejére halmozom a habot. Villával mintát húzok bele, vagy rusztikusan csúcsokat húzok egy kanál hátuljával.
Néhány percig tovább sütöm még, amíg a hab enyhén aranybarnára sül. A formában hagyom kihűlni, majd langyosan felszeletelem.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció