Máglyarakás

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem feltétlen kell kalács, lehet zsemléből, kifliből is elkészíteni. Ha valakinek nem elég édes, csinálhat mellé vaníliasodót is.

Máglyarakás

Hozzávalók 4 személyre

  • 5-6 szelet szikkadt kalács
  • 200 ml tej
  • 3 tojás
  • 6 ek cukor
  • 1-2 vaníliás cukor
  • 0.5 citrom reszelt héja
  • 80 g darált dió
  • 3 alma
  • 1-2 ek barna cukor
  • 1 ek vaj
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2-3 ek sárgabaracklekvár
Recept idők

Elkészítés:

Kivajazom a sütőedényt, a sütőt 180 fokra előmelegítem.
A tejet 2 ek cukorral közepes lángon összemelegítem, hozzáadom a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Amikor felmelegedett, lehúzom a tűzről és hűlni hagyom.
A tojások sárgáját egy tálba teszem, majd állandó keverés közben hozzáadom a langyos tejet.
A kalácsszeleteket a tejes keverékbe mártom 1-2 másodpercre, hogy ne ázzon el teljesen, csak nedvesedjen át. A forma alján szépen, egyenletesen elrendezem.
A diót egy tálba teszem és 2 ek cukorral elkeverem, majd a kalácsszeletek tetejére szórom, és félreteszem.
Az almákat meghámozom, magját eltávolítom, és vékony szeletekre vágom. A vajat egy serpenyőben megmelegítem, hozzáadom a barna cukrot, fahéjat, almát, és kb. 5 perc alatt megpárolom. Nem hagyom, hogy teljesen szétessen, de hagyom megpuhulni. Az almaszeleteket elrendezem szépen a dió tetején, és kb. 15-20 percig a forró sütőben megsütöm.
5 perccel a sütés vége előtt a tojások fehérjét felverem, majd hozzáadok egy kanál cukrot. Tovább verem, majd még egy kanál cukrot adagolok hozzá és addig verem, amíg szép, kemény hab lesz belőle. Ekkor hozzáadom a lekvárt és nagyon óvatosan beleforgatom.
A sütőformát kiveszem a sütőből és az alma tetejére halmozom a habot. Villával mintát húzok bele, vagy rusztikusan csúcsokat húzok egy kanál hátuljával.
Néhány percig tovább sütöm még, amíg a hab enyhén aranybarnára sül. A formában hagyom kihűlni, majd langyosan felszeletelem.

15799807 f2d0642296a99a485ce9af80969821ac wm
15799811 8ac0f00fcdc3b7b38550f8d89e9951aa wm
15799817 acf3905fe1de93ee948fbe1434b7eb80 wm
15799821 cc7e2ee96ddd96b6e56a420354116aba wm

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük