Sűrű házi citromlekvár 3 hozzávalóból: télen-nyáron elteheted
A sűrű házi citromlekvárhoz mindössze három hozzávaló szükséges.

A házi citromlekvár mindössze három hozzávalóból áll: gyümölcsből, cukorból és vízből. Mivel a citrom héjából is bőven kerül bele, fontos, hogy kezeletlen bioterméket vásárolj. Jól megy palacsintába, sütire vagy kenyérre is kenheted.
3 hozzávalós házi citromlekvár
Hozzávalók 1 kisebb üveghez (20 dkg)
- 15 dkg cukor
- 4 citrom
- víz
Elkészítés:
Három citrom héját reszeld egy tálba. Figyelj oda, hogy csak a héjat reszeld le, a fehér részből ne kerüljön bele. Az egyik citromot, amelynek lereszelted a héját, facsard ki, hogy legyen két evőkanál citromleved. A negyedik citromot alaposan mosd meg, és héjával együtt vágd kockákra. A felkockázott gyümölcsöt a reszelt citromhéjjal együtt tedd egy fazékba. Öntsd fel egy bögre vízzel, és kezdd el gyöngyöztetni. Tíz perc múlva szűrd le, öntsd fel egy újabb bögre tiszta vízzel, és újra tíz percig gyöngyöztesd. Másodszor is szűrd le. Ezzel a módszerrel a citromhéj elveszíti a kesernyés ízét.
Az így előfőzött citromhéjat és gyümölcsöt öntsd fel a félretett citromlével, két bögre vízzel, és keverd hozzá a cukrot. Kis lángon főzd fél órát, majd kanalazd át egy sterilizált befőttesüvegbe. Száraz dunsztban hagyd kihűlni két-három nap alatt. Forrón még híg, de ahogy hűl, be fog sűrűsödni.
Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül
Az áfonya és a citrom remekül kiegészítik egymást, ebben a pohárdesszertben ráadásul nem is akármilyen formában találkoznak: a friss áfonya mellé selymes citromkrém kerül.
ElolvasomKép: Natalie Mckendrick / 500px / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!