Ha ezt látod, lehet, hogy tele van baktériummal a zuhany: mutatjuk, mit tehetsz
Nemcsak a vízkövet kellene gyakrabban takarítani a zuhanyban.

zuhanyfej
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek java csak akkor vízkőmentesíti a zuhanyfejet, amikor már alig csöpög, de van egy hely, amit a legtöbben még ennél is ritkábban tisztítanak: a rózsa belsejét.

Pedig a zuhanyrózsa belsejében, ha lecsavarod a fejet, egy vaskos, síkos réteget találsz. Ez a biohártya, vagyis összetapadt mikroorganizmusokból létrejövő réteg pedig olyan baktériumokból és gombákból áll, melyeket a forró víz és a vízpára kimoshat onnan egyenesen arra, aki éppen zuhanyzik. 

Mi történik a zuhanykabinban?

A zuhanyfej belseje ideális lakókörnyezet a baktériumok némelyikének, az itt élő mikroorganizmusok rendkívül ellenállóak. Amikor megnyitod a vizet, a baktériumok közül néhány a vízpárával a levegőbe kerül, onnan pedig a tüdőbe. Ezeknek a baktériumoknak a java azonban teljesen ártalmatlan. Nem veszélyes azok számára, akik egészségesek. 

zuhany zuhanyzás nő hajmosás

A zuhanyrózsa legveszélyesebb lakója a Mycobacterium avium, mely ellenáll a vízben található klórnak, ezért képes megélni ebben a barátságtalan közegben. Ritkán fertőzést okozhat, melynek tünetei hasonlóak a tuberkulóziséihoz, de emiatt csak a legyengült immunrendszerű embereknek, időseknek kell aggódniuk.

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint ez a baktérium a vizsgált zuhanyfejek 20%-ában előfordul, de csak a legritkább esetben okoz megbetegedést. Az egyéb baktériumok, melyek a levegőbe jutnak, jobbára ártalmatlanok, sőt, némelyik kifejezetten támogatja az immunrendszert.

Ha mégis kedvet kaptál a zuhanyfej takarításához, a hagyományos, ecetes megoldás segíthet. Kapard le a biohártyát, és utána mosd át a felületet 1:1 arányú ecetes vízzel. Ha erősebb fertőtlenítésre vágysz, a hipó is segíthet. A legveszélyesebb baktériummal azonban még a hipó sem végez. A legbiztosabb módszer az, ha fémfejű rózsát vásárolsz, a tanulmány szerint ugyanis ez a biohártya gyakoribb a műanyag fejű zuhanyrózsák esetében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így ne takarítsd a fürdőt!

A vízvezeték-szerelők szerint rengeteg pénzt lehetne azzal megspórolni, ha az emberek kihívnák őket ahelyett, hogy házi praktikákkal látnának neki a dugulások elhárításának. Mutatjuk, melyek a leggyakoribb hibák, amiket elkövethetsz.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük