A zen-titok
A japán kertészet
Miért divatosak a keleti vallások és lakberendezési technikák? A zen-kertek titkainak megismerésével talán közelebb juthatsz a válaszhoz...

beauty and style
Top olvasott cikkek

A zen útja

A zen a buddhizmus egyik ága. A szó eredetileg elmélyülést jelent, magát a zent azonban nem lehet sem konkrét fogalmakba szorítani, sem értelmileg megragadni. Viszont gyakorolható.

A zen-kert

A zen kolostorok japán mesterei sajátos kertépítési technológiát alakítottak ki, különösen tisztelték ugyanis az anyaföldet, hiszen hitük szerint belőle születtünk.

Egy zen-kert eredetileg meditációs kertként funkcionált, ebből következik, hogy ha e szerint a stílus szerint alakítod ki a kerted, tökéletes harmóniát és nyugalmat fog árasztani. Arról nem is beszélve, hogy hihetetlenül látványos és egyedi. Jellemző, hogy egy zen-kertben első látásra a természet rendjétől eltérő arányokra lesz figyelmes az ember. Ennek oka, hogy a kertet az abszolút asszimmetria teszi a tér feletti uralom fényes példájává. Minden dogmatizmust nélkülözve elégíti ki a harmónia utáni vágyunkat.
Bár a mai ember számára hatalmas feladat és nagy kihívás egy zen-kert létrehozása, nem lehetetlen. Íme néhány alapelv, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni!

A helyszín kiválasztása

Egy zen-kertet nemcsak a ház udvarán vagy egy vidéki telken lehet kialakítani, hanem bárhol, ahol van egy talpalatnyi föld. Akár a lakásban is kialakíthatsz egy kis kertecskét egy dobozban - ez manapság egyre népszerűbb. A lényeg, hogy harmóniában legyen a környezetével.
Mindenekelőtt azt is fontos tudnod, hogy a zen-kert három legfontosabb alkotórésze a "hegy", a "folyó" és a "sziget", vagyis a kövek, a víz és a szigetecskék.

A kövek

Az egyszerűségre és eredetiségre törekvő zen-kertben a legfőbb alkotóelemek a kavicsok és a nagyobb kövek. A kert alapszerkezetét a főbb kövek elhelyezésével alakíthatod ki. A kőkompozíciók szimbolizálhatnak bármit, fontos azonban, hogy aki ránéz, annak eszébe jusson róla valami. Ezért oly fontos a forma kiválasztása, hiszen nem minden kő alkalmas arra, hogy képzeletbeli síkon jelentést kaphasson. Fontos szabály, hogy a köveket kizárólag olyan formában és állapotban helyezheted el, ahogyan a természetben eredetileg voltak! Kevés helyen vannak olyan kőkereskedések, mint Japánban, ahol könnyedén be lehet szerezni a kívánt darabokat, így saját magadnak kell beszerezned őket a természetből. Egy kisebb kert építéséhez szükséges mennyiség könnyen összegyűjthető. A kavicsokkal már egyszerűbb dolgod van, ugyanis azokat sok helyen meg lehet vásárolni. Figyelj arra, hogy a kövek elrendezése ne legyen se túl hanyag, se túl mesterkélt, inkább kissé laza. A kőcsoportokat teheted füves területre, bokrok közé, vagy a kavicsmező közepére, a lényeg, hogy megfelelő hangsúlyt kapjanak.

A víz

A víz a zen-kert másik központi eleme, amely a tér tágításáért felelős. Persze nem kell hatalmas tavat létrehoznod, csak mindössze akkorát, hogy a kert arányainak megfeleljen, arra azonban ügyelj, hogy mindig tökéletesen tiszta legyen! Ha módodban áll, próbálj meg kis folyókat és szökőkutakat létrehozni, hogy a víz energiái szétáramolhassanak.

A tó kialakításához kérheted szakemberek segítségét, de önállóan is megépítheted. Először is ki kell ásnod a megfelelő gödröt, majd az alját és az oldalát körülbelül 20 cm vastagságú agyagréteggel kell bevonnod, amely a kövekkel együtt alkotja majd a vízzáró réteget. A kis tó közepén könnyen kialakíthatsz szigeteket akár kőhalomból, akár földből. A sziget az istenek lakhelyét jelképezi, amely a világegyetem megtestesítője, éppen ezért elengedhetetlen kelléke a zen-kertnek.

A növények

Minden művészi módszer lényege a ritkaságok bemutatása, de néha az is elég, ha elválasztjuk a kamélia virágát a bokortól, máris elénk tárul annak sajátos, egyedi szépsége. A zen-kertekben ebben a szellemiségben használják fel a legtöbb növényt. A legelterjedtebb fa a cseresznyefa, a juhar, a fenyő és a bambusz. Persze mindezt nagy gonddal kell metszeni és formázni, hogy beleilleszkedjen a képbe. A kert szélére ültess gyorsan növő fákat, hogy ne zavarják a kompozíciót, középre pedig a lassú növésű, könnyebben kordában tartható egyedeket. A bokrok esetében inkább a tömött, dús lombúakat ültesd a kertbe - ilyenek az azaleák, a puszpáng, a hang és a mirtuszok -, ugyanis ezeket nagyszerűen lehet formázni. Ha ezt rendszeresen csinálod, később nagyméretű formák kialakítására is alkalmassá válnak.

A természetet akkor közelíted meg helyesen, ha megtanulod megfigyelni és megérezni, mielőtt megértenéd - ehhez is, mint ahogyan a zen-kert építéséhez mindenekelőtt szerénység, türelem és szemlélődő magatartás szükséges.

Ezt is szeretjük