Elképesztően sokáig eláll a friss virágcsokor, ha így adagolod a fehérítőt a vízhez
Sokáig frissen tarthatod az utolsó vágott virágokat, ha fehérítőt adsz a vízhez.

virag-feherito
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vágott virágok mindig feldobják egy lakás hangulatát, csak egy a baj velük, nagyon hamar elhervadnak, és ilyenkor szomorú látványt nyújtanak. Azonban van egy egyszerű módszer arra, hogy a virágok sokáig megőrizzék a frissességüket, ez pedig nem más, mint a fehérítő.

Az egyszerű fehérítő - ugyanaz, amelyet az ember mosáshoz is használ - már pár száz forintért beszerezhető a háztartási boltokban, de legalább ugyanolyan hatékony, ha nem jobb, mint a kifejezetten vágott virágokhoz ajánlott tartósítószerek.

Így hat a fehérítő

A vágott virágok idő előtti elszáradását az okozza, hogy a vázában álló vízben elszaporodnak a baktériumok. Számtalan házi praktika létezik arra, mi mindent lehet a vízhez adagolni, hogy fertőtlenítsük azt - van, aki az aszpirinre esküszik, van, aki a vodkára, de a titok nyitja, hogy a választott szer végezzen a baktériumokkal.

virag-cukor

Kis mennyiségben a fehérítő éppen ezt teszi: megöli a baktériumokat. Egy liter vízhez egy negyed teáskanálnyi mennyiségre van szükség - vigyázz, ne vidd túlzásba, mert tönkreteheti a növényeket. Ezt háromnaponta kell megismételni az ideális hatás érdekében, ilyenkor le lehet cserélni a teljes vizet, és friss folyadékot önteni a virágok alá. 

A fehérítő mellé adagolhatsz literenként egy evőkanál cukrot is, ez gondoskodni fog a növények táplálásáról, és ha vannak olyan bimbók, amelyek még nem fakadtak ki, ellátja őket megfelelő tápanyaggal. A szénhidrát emellett segíteni fog a virágoknak abban is, hogy megőrizzék harsogó, zöld színüket.

Ha még ennél is többet szeretnél tenni a csokrod érdekében, adagolhatsz a vázához literenként két evőkanál citromlét is, ez segít majd a megfelelő értékre hozni a víz pH-ját, ezáltal könnyebben veszik majd fel a tápanyagot a virágok. Így ápolva a csokrot, akár egy hétig is megőrzik a növények a frissességüket, és a váza vize sem lesz zavaros és nyálkás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Virágzó szobanövények

Ha szereted a virágokat, de nem szereted nézni, ahogy a csokrok lassan elhervadnak, próbáld ki ezeket a virágzó szobanövényeket, amelyek ugyanúgy feldobják az őszi nappalit, és egész télen is megszínesítik a lakást.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük