Így lesznek harsogóan zöldek és egészségesek a szobanövények: 4 egyszerű trükk

Télen-nyáron jól érzik magukat, ha betartod az alábbi praktikákat.

szobanoveny 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szobanövények fényt és üdeséget hoznak a lakásba. Hiszen ki ne gyönyörködne szívesen a zöldellő, virágoktól roskadó szobanövényekben?

A törődést télen is igénylik, hiszen ilyenkor az emberhez hasonlóan a növények szükségletei is változnak. Ugyanakkor a jó idő nem feltétlenül jelent egyet az igénytelenséggel. Elmondjuk mit tehetsz, hogy szobanövényeid egész évben tündököljenek.

Figyelj a levelekre

A levelekre telepedő porról könnyű megfeledkezni, ám ha sokáig kezeletlen marad a probléma, egy szép napon arra mehetsz haza, hogy zöld helyett kókadozó növények fogadnak.

Ha nincs kedved a kádban zuhanyoztatni kedvenceidet, engedj fele-fele arányban vizet és sört egy szórófejes flakonba, majd finoman fürdesd meg a leveleket. Sörrel továbbá nagyszerűen táplálhatod a szobanövényeket, magas vitamintartalma ugyanis serkenti a virágzást és a növekedést. Nincs más dolgod, mint az állott sört az öntözővízhez adni.

Kártevők nyomában

Érdemes akár hetente nagyító alá venni a leveleket és a hajtások rejtett részeit, élősködők után kutatva. Amennyiben felbukkan egy-egy tetű vagy arra utaló jel, távolítsd el, majd permetezz szappanos oldatot a növényre!

A cikk az ajánló után folytatódik

Felejtsd el a csapvizet

A legtöbb növény nem kedveli a kemény, magas kalciumtartalmú vizet, mint amilyen a csapvíz. Ezt onnan tudhatod, ha a virágföld felszínén fehér mészdarabkákra bukkansz. Célszerű ezért locsolás előtt felforralni az öntözővizet, majd szobahőmérsékletűre hűteni.

Rögtönzött teadélután a növényeknek

Ha a tökéletes rovar- és gombairtót keresed, ne menj tovább a legközelebbi herbáriánál: a kiváló gyulladáscsökkentő hírében álló cickafarktea ugyanis a növényeknek is jó barátja. Hideg vízbe áztass 15 gramm szárított cickafarkvirágot, erősen hígítsd fel vízzel, majd permetezd a zöldekre! Havonta ebből egy kúra, és erősebbek lesznek a növényeid.

Ez a 9 szobanövény még a kezdő kertészeken sem fog ki

Sok olyan, könnyen szaporítható szobanövény létezik, mely a kevésbé gyakorlott növénytulajdonosok számára is sikereket ígér, csak néhány egyszerű eszközre és pár perc munkára van hozzá szükség.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük