Ingyen is teleültetheted a balkont: csak egy üveg víz kell a dugványozáshoz
Ha így szaporítod a növényeket, villámgyorsan zöldellni fog az erkélyed nulla forint ráfordítással.

kerteszkedes-ultetes-balkon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magról ültetés kellemes, de időigényes kihívás, gondoskodást és türelmet igényel, a végeredmény pedig joggal tölti el büszkeséggel a gazdát. A növények szaporításának van ennél jóval gyorsabb és hatékonyabb módja, mégpedig a dugványozás, amire viszont nem minden szobanövény alkalmas.

A dugványozásnak köszönhetően az erkély villámgyorsan buja zöld lesz, anyagi befektetést pedig szinte egyáltalán nem igényel. Csak egy-egy befőttes üveg, némi víz, föld és cserép szükséges hozzá. Ráadásul a gyökereztetett sarj garantáltan megőrzi az eredeti növény minden jó tulajdonságát.

Növényszaporítás gyorsan

A szaporítás a növény fajtájától függően többféle módon megtörténhet, a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer a szárdugványozás. Ehhez első lépésként a növény óvatosan leválasztott hajtásvégét, oldalhajtását vagy másodlagos ágát egy vízzel megtöltött befőttes üvegbe kell tenni úgy, hogy csak a szár vagy a léggyökér ér a vízbe. Utóbbit a csüngő csokrosinda kis hajtásain figyelheted meg legjobban.

A vízbe tett szárdugvány nagyon gyorsan, akár napok alatt meggyökeresedik, a folyamatot pár csepp tápoldattal segítheted. Miután a növényed sarja szép gyökeret eresztett, már ültetheted is egy önálló cserépbe, laza, a növény igényeinek megfelelő talajba.

A gyökereztetést követően az ültetőközegnek nedvesnek kell lennie, de ezután már nem szabad áznia. Arra is figyelj, hogy az alsó leveleket távolítsd el dugványozáskor, ezek lehetőleg ne kerüljenek a földbe.

Könnyen szaporítható növények

A leggyakrabban szaporított balkonnövény a muskátli, a dugványozását tavasztól nyár közepéig ajánlott elvégezni. Ehhez 10-15 centiméteres hajtásokra van szükség, ezt akár közvetlenül laza szerkezetű, homokkal és perlittel kevert földbe is ültetheted. Három-négy centiméter mélyre dugva, nedves földben is hamar kihajt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szobanövények közül szerencsére több is alkalmas a dugványos szaporításra. A csokrosinda az oldalhajtásairól gyorsan nevelhető egy kis vízben, de felső hajtásvégéből vagy leveles száráról a begóniából és a díszcsalánból is szépen kifejlődik az önálló növény.

A különböző futónövények is tökéletesen alkalmasak a szaporításra. A szobafutóka, a zebrapletyka, a bíborpletyka vagy a szobaborostyán hamar erőre kap a vízben, így ezekkel is érdemes próbálkozni. 

Az ültetéskor mindig figyelembe kell venni a növények igényeihez képest az erkély adottságait, a várható napsütéses órák számát, esetleg biztosítani az eső- és szélvédettséget számukra.

Ezt is szeretjük