8 villanyszámla-felező tipp
Remegő kézzel bontod ki hónapról-hónapra a villanyszámlát rejtő borítékot? Hagyd abba az aggódást, inkább tartsd kordában a rezsit tippjeinkkel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fényárban úszik az egész lakás, közben pedig lelkesen pörög a villanyóra, ennek ellenére meglepődsz, amikor meglátod a villanyszámlát?

Ha nem húzod szorosabbra a nadrágszíjat, ne csodálkozz, ha egy vagyont kell fizetned az áramért! Eláruljuk, hogyan bánhatsz okosan a villamosenergiával, és mivel csökkentheted akár felére a villanyszámládat úgy, hogy mégse kelljen gyertya mellett töltened az estéket.

Stand by, avagy a nagy áramzabáló

Tévhit, hogy az elektromos berendezések készenléti üzemmódban egyáltalán, vagy alig fogyasztanak áramot. A tévé, a videó- és DVD-lejátszó, a hifi, valamint a számítógép stand by módban is jelentős energiát emészt fel, de olyannyira, hogy az együttes áramfogyasztás 10-15%-át is kitehetik. Éves átlagban ezzel akár 20-30 ezer forintot is kiszórhatsz az ablakon. Soha ne hagyd hát készülékeidet alvó üzemmódban, győződj meg róla, hogy teljesen kikapcsoltad a készenléti állapotot is. A legbiztosabb, ha kihúzod a készüléket, vagy egy kapcsolóval ellátott elosztón keresztül használod, amelyet könnyen kikapcsolhatsz.

Az akkumulátortöltőket is húzd ki a konnektorból, ha a töltés befejeződött, az éppen nem használt, mégis feleslegesen áram alatt lévő töltők is zabálják az energiát.

A karbantartás hiánya egyenlő a méretes számlával

Valóságos áramínyencek a régi hűtőszekrények. Tudtad, hogy ezek a háztartási készülékek az egyik legnagyobb elektromosáram-felhasználók a háztartásban? Különösen igaz ez azokra a régebbi típusokra, ahol hiányzik az automatikus leolvasztási funkció.

Ha ilyen öregebb, békebeli készülékkel rendelkezel, fontos, hogy gyakran, legalább havonta leolvaszd - a bejegesedett hűtőszekrény igazi kihívás a pörgést kedvelő villanyórának.
A vízköves bojlerrel hasonló a helyzet. Érdemes időnként kitisztíttatnod, majd a karbantartott készülék hőfokszabályzóját 60°C-ra állítanod, ezen a hőmérsékleten a legalacsonyabb ugyanis a vízkőképződés - ennél magasabb hőfokú vízre pedig egyébként sincs szükség.

Jó, ha tudod!
Szakember által érdemes ötévente vízkőteleníttetni és kitisztíttatni a bojlereket. Ha hosszabb ideig távol vagy otthonról, feltétlenül kapcsold ki a víztárolót, vagy áramtalanítsd a rendszert.

Energiatakarékos izzók előnyben!

Bár első pillantásra nagyobb kiadásnak tűnhet, érdemes a hagyományos izzókat energiatakarékosra vagy kompakt fénycsövekre cserélni. Negyedannyit fogyasztanak, és az élettartamuk is nyolcszor-tízszer hosszabb a régi villanykörtékénél, az energiatakarékos izzóknak ugyanis akár 80%-kal kevesebb elektromos áramra van szükségük ahhoz, hogy ugyanolyan fényerővel világítsanak, mint a hagyományos izzók.

Érdekes megfigyelés, hogy egy egyszerű villanykörte az általa felhasznált energia 90-95%-át hővé alakítja át, és csak az 5-10%-át fénnyé. Valóban izzókkal szeretnéd fűteni a lakásod? Ha nem, vállald a többletköltséget, és felezd meg a villanyszámlád!

Plusz 5 apró, de annál hasznosabb tipp

  • Használd ki a természetes fény előnyét! Az íróasztalt az ablak mellett helyezd el, így nappal biztosan nem kell világítanod.
  • A mosogatógépet használhatod alacsonyabb hőfokon is, hiszen a mai modern gépek alacsonyabb hőfokon is tisztára mosnak.
  • A mosógépet soha ne indítsd be félig megrakott állapotban! Várd meg, míg összegyűlik annyi ruha, amivel már érdemes nekilátnod a nagymosásnak.
  • A villanytűzhely még a kikapcsolást követő 10 percben is tartja a hőt - ezt érdemes figyelembe venned főzéskor.
  • A vasaló is hosszú ideig tartja a hőt, így azt előbb is kihúzhatod, mint a munka tényleges befejezte. Ezekkel az apró trükkökkel is jelentős energiát takaríthatsz meg.
Ezt is szeretjük