Ragyogóan fehér lesz a vécécsésze: csak bele kell önteni, és azonnal hatni fog
Nem kell hipót használni, néhány erős szer a csíkos, foltos vécét is gyorsan megtisztítja.

wc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vécétisztítás minden bizonnyal a legrosszabb házimunkák közé tartozik, amit a legegyszerűbb egy kis hipóval elvégezni. Erősen mérgező és maró hatása miatt egyre több háztartásban megpróbálják kerülni, ami szerencsére ebben az esetben sem lehetetlen.

Mivel az ember nem szívesen sikálja a vécécsészét, érthető, ha olyan megoldást keres, amit elég csak beleönteni, és máris azonnal hatni kezd. Attól függően, hogy mennyire piszkos a vécé, néhány háztartási szer gyors segítséget jelenthet.

Forró víz takarításra

Ha a szennyeződés mellett erősek a szagok, esetleg el is dugult a vécé, először mindenképpen érdemes egyszerű, forró vízzel próbálkozni, ennél nincs is természetesebb megoldás. Két-három liter forró, de nem forrásban levő vizet kell beleönteni, majd néhány percig várni. A víz segít feloldani a lerakódásokat. A módszer fertőtlenítő ereje teafaolajjal vagy ecettel fokozható.

Bórax a vécébe

A nátrium-borátot vagy ismertebb nevén bóraxot erős tisztító, fehérítő, gombaölő, szagtalanító és fertőtlenítő hatása teszi hasznossá a házimunkák során. Egy szupererős formulát lehet készíteni két dekagramm bórax, két deciliter ecet és 15 csepp tetszőleges illóolaj, akár levendula- vagy citromolaj vegyítésével.

Ezt jól össze kell rázni, majd egy szórófejes flakonnal egyenletesen elosztani a felületen. Néhány órát vagy akár egy éjszakát is rajta lehet hagyni, ha van rá lehetőség, aztán már csak egyszerűen vízzel kell leöblíteni a vécécsészét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Keserűsó a háztartásban

Az Epsom- vagy keserűsó alapja a magnézium-szulfát. Sokan fürdősóként vagy a bőr- és hajápolásnál alkalmazzák, de szemcsés textúrájának köszönhetően takarításnál is segítséget jelent. Csak be kell szórni vele a vécécsészét, majd a legalább 10 perces hatóidőt követően a vécékefével, mosogatószeres víz segítségével kell lemosni.

Mosogatószeres módszer

Ha nincs más kéznél, a mosogatószer akár önmagában is alkalmas lehet a tisztításra. Egyszerűen bele kell önteni közvetlenül két decilitert a csészébe, majd hagyni kell hatni legalább fél órát. Miután feloldotta a szennyeződéseket, végül két-három liter forró vízzel kell leönteni az egész felületet. Ez a módszer kevésbé hatékony a makacs szennyeződések ellen, viszont mindig kéznél van, így gyakrabban is alkalmazható a háztartásban.

Vécébomba házilag

A vécétisztító kapszulákat két tisztítás között kell a kagylóba dobni, és pezsegve fertőtlenítik azt. Készen kaphatók a boltokban, de házilag is könnyű elkészíteni őket.

Ezt is szeretjük