3 ok, amiért alkotmányellenes a vagyonadó

30 millió vagy 15 millió forint felett kell fizetni? Ki dönti el, mennyit ér a lakás? Ki fizet válás esetén?

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hónapok óta téma az új adónem, melyet az ingatlan értéke alapján kell majd fizetni - minden bizonnyal 2010-től. Az első hírek igen ellentmondásosak voltak, annak ellenére ugyanis, hogy a kormány határozottan az ingatlanadó mellett állt, annak részleteiről nem minden tekintetben tudtak dönteni.

Az utóbbi hetekben az ingatlanadót már vagyonadóként emlegetik, és a jelenlegi állás szerint már a 15 millió forintnál drágább lakások, házak tulajdonosait is érinti majd. Sokak szerint azonban a tervezet még most sem elég kidolgozott, sőt, vannak, akik szerint számos kiskaput biztosít az adózók számára.

Kikerülhető?

- A vagyonadó bizonyos rendelkezései egyszerűen kikerülhetőek - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzetben Angyal József okleveles adószakértő.
Angyal József szerint például az, amelyik kimondja, hogy a több lakóingatlannal rendelkezők valamennyi lakásuk, házuk után kötelesek adót fizetni, tökéletes lehetőséget ad a kiskapuk megtalálására.

Haszonélvezet a gyerekek javára

A törvény szerint azon ingatlan után, amiben életvitelszerűen laknak, csak akkor kell vagyonadót fizetni, ha a lakás vagy ház forgalmi értéke 30 millió forintnál magasabb. A második ingatlan viszont 15 millió forint felett adóköteles, a harmadik és az összes többi után pedig már az első forinttól közterhet kell leróni.
Az adót a tervezet értelmében a tulajdonosnak vagy a haszonélvezeti jog jogosultjának kell megfizetnie. Az adófizetést tehát több ingatlan esetében megkerülheted azzal, hogy a gyermekek, rokonok javára haszonélvezetet jegyeztetsz be a tulajdonodban lévő lakásokra, és az érintettek oda is költöznek.

Bár minden jel arra utal, hogy a vagyonadó tervezete még igencsak gyerekcipőben jár, az új adónemet bevezető törvény már körvonalazódni látszik. Ha kíváncsi vagy, várhatóan milyen mértékben érint téged az új rendelkezés, kattints ide, és ismerd meg a részleteket!

Ingázás és válás esetén nincs mentesség

A vagyonadó az ország összes ingatlanjára vonatkozik, Angyal József szerint azonban a törvény egyes esetekben mentességet ad. Visszás a helyzet viszont akkor, ha valaki egy vidéki faluban él, de csak a 70 kilométerre fekvő nagyobb városban kap munkát, és emiatt ott lakást bérel. Ekkor ugyanis nem teljesül az egyik feltétel: nem lakik életvitelszerűen falusi házában - így adót kellene fizetnie. Egy másik példát is említ a szakértő: a házastársak összevesznek, és egyikük emiatt elköltözik. Ha te hagyod el a közös lakást, tőled szintén be fogják szedni az adót.

Jó, ha tudod!
A cégeket is sújtja az ingatlanadó, esetükben ugyanis fizikailag kizárt, hogy lakjanak valahol. A kisebb vállalkozásoknak lakóingatlan-besorolású épületben van az irodája, műhelye. Ha ezeket nem soroltatják át, a cégek a helyiségek értékének első forintjától fizethetik a vagyonadót.

Nem elfogadható az értékbecslés módja

Angyal József a leginkább kifogásolhatónak azonban a forgalmi érték kérdését nevezte, hiszen a vagyonadóról szóló törvény egyáltalán nem tartalmazza, miként is kell meghatározni ezt az adatot.

A törvény mindössze annyit mond, hogy tulajdonosként be kell vallanod a lakásod, házad forgalmi értékét. Amennyiben pedig túl alacsony számot közölsz az adóhatósággal, szankcióra számíthatsz. A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az APEH kimenjen a lakásokhoz, és azokat felmérje, viszont, ha ezt mégis megteszi, nem tudni, milyen szempontok szerint állapítja majd meg az értéket.

Alkotmányellenes?

- Mivel a közvélekedés szerint egy vagyontárgy annyit ér, amennyiért azt megvennék, a polgárok legfeljebb annyit tehetnek, hogy megkérdezhetik a szomszédjukat, mennyit adna az ingatlanért - mutatott rá a szakember.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Angyal úgy véli, hogy a képlékeny rendelkezés jogbizonytalanságot szül, ezért a jogszabály ellentétes az alkotmánnyal.

Ezt is szeretjük