Űzd el végleg a kellemetlen, dohos szagot a szekrényből!
Filléres szerekkel leszámolhatsz a tiszta ruhákba beleivódó, kellemetlen szagokkal. Íme, a legjobbak!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szekrények készítéséhez használt anyagok nagy része kiszellőzik még azelőtt, hogy az üzletekbe kerülne, de valamennyi azért marad bennük. Fenyőbútorok esetén ezek nem kellemetlenek, ellenben az MDF-lapokból készülteknél már zavaróak lehetnek egyes aromák.

Ráadásul ezeket a szekrényben tárolt holmik nagy része is átveszi, legfőképpen a textilek, még akkor is, ha tisztán és illatosan tetted el őket. Szerencsére mind az új szekrények illatától, mind pedig a régi bútorok dohos szagától megszabadulhatsz olyan filléres szagűzőkkel, mint a levendula, a citromos vagy a paradicsomos átmosás.

Csodaszerek az illatos ruhásszekrényért

Mielőtt bármilyen illatosító csodaszert bevetnél, a szekrény tisztításáról gondoskodj. A dohos szag ellen például az egyik leghatásosabb tisztítószer az ecet. A szekrény minden pontját - kívül-belül - mosd át erős ecetes oldattal. Utóbbit gyakran cseréld mosás közben, hogy mindig tiszta vízzel dolgozhass. Ezután alaposan szárítsd ki a szekrényt - legalább 24 órán át ne is pakold vissza a ruhákat. Ez idő alatt az erős ecetes szag is elpárolog.

Ha azt szeretnéd, hogy hosszú ideig friss illatú maradjon a szekrény, ezután úgy tedd vissza a ruhákat, hogy a polcokat előtte újságpapírral béleled ki, alá pedig szárított virágot vagy illatos levendulát teszel. Néhány szál levendula csokorba kötve a szekrény belsejébe is felakasztható, de, ha nem kedveled az illatát, egy frissen vágott fenyőág is megteszi, ami közömbösíti a kellemetlen szagokat, de akár egy illatos szappant is rejthetsz a ruhák közé vékony selyempapírba csomagolva.

Kávé, szegfűszeg és varázslatos virágok

A ruhásszekrénybe üres parfümös üveget is tehetsz, csak távolítsd el a tetejét. Kellemesen szétterjed majd az illata. Ha ez nem tünteti el a dohszagot, majd megteszik a fűszerek: helyezz egy kis tálka szemes kávét az egyik polcra, vagy egy szegfűszeggel megtűzdelt narancsot.

Kitűnő eszköz a szekrény illatosítására a rózsaszirom. Csak keverd össze sóval és néhány csepp tiszta alkohollal, egy ideig hűvös helyen, lezárva tárold, majd a fedelét levéve helyezd el a szekrényben. Hagyd fél napot állni - a dohos szag elillan. A szárított levendulavirággal töltött zacskók is hosszú ideig friss illatot árasztanak. A fehérneműs fiókban is tarthatod, de a ruhák közé is elrejtheted őket. A levendula nemcsak a kellemetlen szagok elűzésében segít, hanem a molyokat is távol tartja a ruháktól. Illatozó potpourrikat is készíthetsz szárított virágokból, illóolaj felhasználásával. Tölts meg velük apró textilzsákokat, és ezeket rejtsd el a szekrényben. Itt találsz néhány kiváló receptet. »

Tudtad?
A cipőnek nem lesz kellemetlen szaguk a szekrényben, ha cédrusfából készült vagy cédrusolajjal átitatott fából készült sámfát használsz a tároláshoz.

Mentőötletek a dohos, kellemetlen konyhaszekrényhez

Ha a konyhaszekrény áraszt kellemetlen szagot, akkor esetében is megpróbálkozhatsz a ruhásszekrénynél említett ecetes átmosással, de a szódabikarbóna is a segítségedre lehet. Először pakolj ki mindent a szekrényből, vizezz be egy szivacsot, és a puhábbik felére szórj szódabikarbónát. Ezzel súrold át a szekrény polcait és a falait is, majd töröld át egy tiszta, nedves szivaccsal. Egy nyitott, kis zacskó szódabikarbónát is tarthatsz a szekrényben, főleg ott, ahol a fűszereket tartod. A szódabikarbóna magába szívja majd a szagokat.

Ha egyszerre szeretnél a fertőtlenítésről és a szagtalanításról is gondoskodni, facsard ki egy citrom levét, adj hozzá egy liter vizet, és ezzel mosd át a szekrényt kívül-belül. Hideg vizes szivaccsal töröld át.

A citrom az egész konyha levegőjét felfrissíti. Ugyanilyen hasznos a paradicsomleves áttörlés is, de csak nagyon hígan használd, vízzel elkeverve, és alaposan mosd ki utána a szekrényt tiszta vízzel.

Hatékony keverék erős dohos szaghoz

Ha a szekrény nagyon erős dohos szagot áraszt, vess be egyszerre több kíméletlen szagűzőt is. Egy pohár ecetet keverj össze egy pohár ammóniával és negyed pohár szódabikarbónával, és ezt oldd fel három és fél liter vízben. Puha rongyot márts az oldatba, jól csavard ki, és ezzel töröld át alaposan a szekrényt kívül-belül.

Hagyd magától megszáradni a szekrényt. Ha még ekkor sem vagy teljesen elégedett az eredménnyel, akkor egy kis tálban helyezz el macskaalmot a szekrényben. Néhány naponta cseréld az almot - a szagnak egy idő után hűlt helye lesz.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük