Dohányfüst és ételszag ellen
Hiába szellőztetsz, az olyan szagok, mint a cigaretta vagy a főzés közben keletkezett ételszag, makacsul beköltöznek a lakásba.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a lakásban nemcsak tiszta, de kellemesen illatos is a levegő, a közérzeted is azonnal jobb lesz, és szívesebben töltöd majd az időd otthon.

Nem véletlenül tartottak nagyanyáink levendulacsokrokat a hálószobában és a szekrényben, és nem véletlenül használták az illatos gyógyfüvekből és szárított virágokból készült potpourrit már évszázadokkal ezelőtt is.

Ma már számos mesterséges illatosító is a rendelkezésedre áll, ha kellemes légkört teremtenél az otthonodban. A természetes alternatívákkal azonban pénzt spórolhatsz, és egyben az egészségedet is óvhatod a káros anyagokkal szemben. Íme, a legjobb illatos praktikák!

Így űzd el a dohányfüst szagát!

Hiába szellőztetsz és takarítasz rendszeresen: a cigarettafüst a bútorok kárpitjába, a szőnyegbe és a függönyökbe is beeszi magát, kellemetlen szaga pedig hosszú ideig érződik. Ha eleged van a bűzből, akkor segítséget kérhetsz Ausztráliából: az itt őshonos eukaliptuszlevél kitűnő ellenszere az olyan szagoknak, mint a cigarettáé.

Gyógynövény-szaküzletben vásárolj belőle 200 grammnyit, majd keress egy jól zárható edényt - például egy csatos tetejű befőttesüveget -, és helyezd bele a leveleket. Önts rá egy liter hagyományos ecetet, majd az egészet tedd hűvös helyre. Amikor szükségét érzed a levegő felfrissítésének, vegyél ki az ecetes-eukaliptuszos keverékből néhány evőkanállal, melegítsd fel, majd hagyd elpárologni a lakásban.

Illóolajjal, szalmiákszesszel

Ha nem kedveled az eukaliptuszt, vagy éppen nem tudtál sehol hozzájutni, a lucfenyőillatú illóolajat is kipróbálhatod - ez ráadásul meghűlés esetén inhalálásra is alkalmas. Keress néhány vászon- vagy pamutzsebkendőt, cseppents rájuk illóolajat, majd a kendőket akaszd fel a lakás azon helyiségeibe, melyekbe különösen beköltöztek a kellemetlen szagok. A lucfenyő gondoskodik az elűzésükről.

Ha a lakásból így sem tűnt el a kellemetlen dohányszag, vesd be a leghatékonyabb fegyvert. Egy evőkanál szalmiákszeszt egy kis tálban keverj össze egy evőkanál levendulaesszenciával, majd a tálat tartsd addig a helyiségben, amíg abból végleg eltűnik a cigaretta szaga.

Praktikák az illatos lakásért

Ha a lakás felett a főzés közben keletkezett ételszag vagy egyéb kellemetlen szagok vették át az uralmat, kérj kölcsön néhány praktikát a nagyitól! A citrom például csodákra képes, akár illóolaj formájában párologtatod, akár a héját használod - ez utóbbiból télen tegyél néhány darabot a fűtőtestre. A citrom nemcsak felfrissíti a levegőt, de fertőtleníti is. Az ecet is jó szolgálatot tesz a szagok elleni harcban: kis tálkába tölts belőle egy keveset, és tedd a lakás azon részére, melynek levegőjét felfrissítenéd.

A legmakacsabb ételszagot is könnyen kiűzheted a lakásból, ha a főzés vagy sütés befejeztével a még forró tepsibe vagy egy serpenyőbe néhány szelet almát teszel, és hagyod egy-két percet sülni. Ha éppen nincs otthon almád, egy-két levél babér is megteszi. A halszagtól levendulaolajjal szabadulhatsz meg: ha nincs aromamécsesed, melegíts egy kis vizet a tűzhelyen, és abba csöppents néhány csepp levendulaolajat.

Az ezerarcú levendula

A levendulával egyébként további három legyet üthetsz egy csapásra: amellett ugyanis, hogy kellemes illattal rendelkezik, elűzi a molyokat, és nyugtatólag hat az idegrendszerre. Vegyél egy csokorral, morzsold le a virágait, majd azokat töltsd vékony, jól szellőző anyagból készült zsákocskákba.

Ezeket a lakás bármelyik részén elhelyezheted, de érdemes egyet-kettőt a szekrényben is tartani, hogy távol tartsd vele a molyokat.

Cikkünk a Nagymama házipraktikái című könyv alapján készült.

Legyen szó mosásról, takarításról, szépségápolásról vagy betegségek gyógyításáról, nagymamáinknak mindig volt egy jó trükkje, amivel igazán sikeresen oldották meg a problémákat. Most te is megismerheted ezeket a fogásokat és praktikákat, így olcsón és hatékonyan, természetes anyagok segítségével rakhatod rendbe a házat, főzhetsz finomakat, vagy ápolhatod tested-lelked. Nélkülözhetetlen könyv minden háztartásban. Ha szükséged van valamire, üsd csak fel, és nézd meg, mit is csinálna a nagyi.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük