Lakások és kedvezmények

Olcsóbb, de felújítandó használt lakás vagy egy drága, de új? Ízlés kérdése, de az nem, hogy melyikhez könnyebb hozzájutni.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyobb hitel, több támogatás

Ingatlanszakértői elemzések szerint manapság sokkal kedvezőbb feltételekkel juthatsz újépítésű lakáshoz, akár a beruházók akcióit nézed, akár az újépítésű lakások vásárlásához igénybe vehető támogatásokat és kedvező banki hiteleket.

Mivel a beruházók az esetek többségében bizonyos bankokkal szerződnek a fejlesztések finanszírozásának érdekében, mely szerződések aztán a vevőkörre is kiterjednek, a bankoknak is érdeke, hogy az általuk finanszírozott projekt lakásai elkeljenek. Talán ez is befolyásolja, hogy egyre kedvezőbb hitelkonstrukciókat vehetnek igénybe az új lakások vásárlói.

Jóval alacsonyabb kamatokkal lehet kölcsönt igényelni, ráadásul a hitel összege is magasabb. A lakásvásárlásra felvehető támogatott hitelek mértéke is jelzi, hogy mely lakások vannak kedvezőbb helyzetben: Budapesten új lakásokra például 15 millió forintig lehet jelzáloglevél támogatott kölcsönt felvenni, míg a használt lakásokra ugyanez az összeg csupán 5 millió forint.
Ráadásul az illetékmentesség is csak az újépítésű ingatlanokra vonatkozik. Egy 15 millió forintos új lakás esetében nem kell illetéket fizetned, azonban ha ennél drágább az ingatlan, de értéke nem éri el a 30 millió forintot, akkor csak annyi a kedvezmény, hogy a 15 millió forint alatti illetéket engedik el. Ami azért nem olyan rossz, ha kiszámolod, hogy az 740 ezer forint kedvezményt jelent. Ezzel szemben, ha használt lakást vásárolsz, számíts arra, hogy 4 millió forintig az ingatlant terhelő illeték mértéke 2%, ezt meghaladó összeg fölött pedig 4% illetéket kell fizetned a lakás után.

Kedvezmények – csak az újra?

A hitelek mellett ráadásul a beruházók is igyekeznek mindenféle eszközzel csábítani a vevőket, ami olykor a vevőnek is jól jöhet. Ilyenek például azok az akciók, melyeket időszakosan hirdetnek meg a lakóparkok vagy társasházak. Egyes esetekben garázst adnak ajándékba a vásárlóknak vagy éppen kedvezményt a lakás árából. A bevezető, alacsonyabb árak akciója egy-egy épület értékesítésének megkezdésekor például már bevett szokássá vált.

A kedvezőbb feltételek, alacsonyabb járulékos költségek és a támogatások széles köre mellett igen érdekes, hogy mindezek ellenére a lakást manapság vásárolni kívánók ¾-e mégis használt lakásban gondolkodik.
Ingatlanpiaci vélemények szerint a vevők nem foglalkoznak azzal, hogy az adott lakás használt-e vagy új, ha az ára megfelelő arányban tükrözi az értékét. Tehát ha olcsóbb vételáron egy jobb kerületben elhelyezkedő lakásra bukkannak, a kedvezőtlen hitellehetőségek miatt nem riadnak vissza. Olcsón használt lakáshoz jutni pedig most a legegyszerűbb, hiszen a piac éppen egy helyben toporog.

Azonban amíg a használt lakások nem kelnek el, addig zavarhatják az új lakások piacát is. Ennek következtében kezdte el egyre több beruházó beszámítani a használt ingatlanokat az újak árába, ösztönözve ezzel azt, hogy új épületekbe költözzenek. Már csak az a kérdés, hogy mi lesz egy-két év múlva azokkal a használt lakásokkal, melyek százaival rendelkeznek majd a lakóparkok beruházói...

Ezt is szeretjük