Ki kell mosni az új ruhát vásárlás után? A bőrgyógyászok elmondták, mire kell figyelni
Sokan úgy gondolják, az új ruhát nem kell kimosni. A bőrgyógyászok kicsit másképp látják.

uj-ruhak-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az újonnan vásárolt ruhák tisztának tűnnek, hiszen látszólag még senki nem hordta őket. Bár nem okoz súlyos problémát, ha elmarad, a szakértők szerint nagyon sok kellemetlenség forrása lehet, ezért jobb a vásárlás után azonnal bedobni őket a mosógépbe.

Már önmagában sok probléma forrása lehet a bőrgyógyászok szerint az, hogy többen bújnak bele egy ruhadarabba az üzletekben, amikor próbálnak, de a kezelt anyagnak is vannak hátulütői.

Jobb kimosni az új ruhát

Donald Belsito, a Columbiai Egyetem bőrgyógyász professzora a Today Show-ban mesélte el legszélsőségesebb eseteit, amikor tetveket találtak a ruhákon, és azt is elmondta, hogy egyes fertőző betegségek, a rüh és a gombák is átadhatók a ruházattal, ezért körültekintőnek kell lenni.

A radikális példákat Will Kirby, a kaliforniai Hermosa Beach dermatológusa ellensúlyozta, aki szerint ugyan van esély arra, hogy a ruhákkal együtt terjedjenek a bakteriális és vírusos fertőzések, a valós kockázat nagyon csekély.

Vegyszerrel kezelt ruhák

Annak ellenére, hogy a fertőzésveszély kockázata alacsony, a szakértők a bőr védelme érdekében jobbnak tartják, ha az ember beidőzít egy mosást, mielőtt felvenné az új ruhadarabot. Ennek oka, hogy a ruhákban számos vegyi anyag is előfordulhat. 

Bár a szövetek típusát, a mosási útmutatót és a gyártási helyet belecímkézik a ruhadarabokba, a kezelőanyagokról már kevesebbet lehet tudni, pedig a bőrrel érintkezve akár erős irritációt is okozhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Lindsey Bordone, a Columbiai Egyetem bőrgyógyásza szerint a ruhák felületét a hosszabb szállítás előtt kezelni kell, hogy véletlenül se kezdjen el penészesedni, és a színét se veszítse el. Nem ritka sajnos, hogy rákkeltő hatású, formaldehid-tartalmú szereket használnak erre a célra, ami a bőrrel érintkezve kontakt bőrgyulladást, ekcémát okozhat, de a légzőszerveket is irritálhatja.

Az online rendelt ruhát is ki kell mosni

Bár mára sok helyen korlátozzák a koncentrációját, a megengedett formaldehidszint országonként eltérő lehet. Éppen ezért akkor is érdemes kimosni az új ruhát, ha épp nem a boltok polcairól vette le az ember, hanem online rendelte meg. 

A ruha színezőanyagai ugyancsak irritációt okozhatnak az érzékeny bőrűeknek, de a gyártási folyamatnak szinte minden lépésében használnak vegyszereket, ezért az is fontos, hogy egy-egy megizzadást követően minden alkalommal legyenek kimosva a ruhák, még a gyerekek játszós melegítői is, így csökkenthető igazán a kockázata, hogy a kioldódott anyagok a bőrrel érintkezzenek.

Hámló bőr, mint tünet

A hámló, kipirosodó, viszkető bőr nemcsak külső hatás miatt alakulhat ki. Ha néhány másik tünettel társul, jobb megvizsgáltatni a vércukorszintet is.

Ezt is szeretjük