2 csodás, illatozó apróság
Saját kezűleg
Adunk pár kiváló ötletet, amivel könnyen, gyorsan és végtelenül egyszerűen barátságossá, valamint illatossá varázsolhatod otthonodat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hamarosan itt a Valentin-nap. A romantikus filmek kikölcsönzésén és a szexi fehérneműk megvásárlásán túl még tehetsz ezt-azt annak érdekében, hogy igazán hangulatos és meghitt legyen a nagy nap.

Illatos gyertya saját kezűleg

Van-e jobb annál, mint egy borongós téli napon gyertyák fénye mellett üldögélni kedveseddel a jó meleg lakásban? Különösen, ha még csodálatos illatot is árasztanak magukból. A gyertyák nemcsak meghitt, otthonos légkört teremtenek, de kellemes illatot is árasztanak, ha illóolajat keversz hozzájuk.

A gyertyakészítéshez mindenekelőtt edényekre lesz szükséged – a viaszolvasztáshoz –, továbbá olyan hőálló, kis formákra, melyekbe a gyertyákat öntheted.

Hogyan önts gyertyát?

Először a kanócokat készítsd elő. Helyezz egy zsinórt 12 órára olyan folyadékba, melyet 200 ml vízből, 1 teáskanál sóból és 2 teáskanál bóraxból készítettél. Ha ezzel elkészültél, vágd darabokra őket – a vastagabb gyertyákhoz három darab zsinórra lesz szükséged, melyeket majd összecsavarsz.

Amikor a viaszmassza felolvadt, mártsd bele a kanócot, és hűtsd ki. Az öntőforma közepébe állíts egy szívószálat. Amint a viasz megszilárdul, húzd ki, a lyukba helyezz bele egy kanócot, majd a viasz felett egy centiméterrel vágd le. A lyuk eltömődik, amint a gyertyát meggyújtod. Ha a gyertyát átlátszó fóliában tárolod, sokáig megőrzi az illatát.

Így készítsd az illatos gyertyát!

  • Olvassz fel 1 kg paraffint és 250 g sztearinpelyhet. Hevítsd addig, míg a hőmérő 80°C-ot nem mutat.
  • Adj hozzá néhány csepp illóolajat és festéket. Ha kétszínű gyertyát szeretnél, öntsd a viaszt először két különböző edénybe, mielőtt a színezéket és az illóolajat hozzáadod.
  • A keveréket merőkanállal öntsd kis formákba. Kétszínű gyertyák esetén előbb egy színréteget önts bele, majd hagyd kihűlni. A második színréteget csak ezután töltsd bele.

Dekoratív illatgolyók

Reneszánszukat élik a nagyanyáink korában divatos illatos apróságok. Nagyon mutatósak, ráadásul gyerekjáték őket elkészíteni. Ezeket a dísztárgyakat felmenőink leginkább karácsony környékén készítették. Bár karácsony már elmúlt, azért a kellemes illatokról nem kell megfeledkezned. Az illatgolyók elkészítéséhez nincs szükséged másra, mint fűszerekre és citrusfélékre. Különösen a narancs alkalmas arra, hogy illatgolyót készíts belőle. A fűszerek közül pedig a szegfűszeg a legjobb választás. Ezek az alapanyagok igen tartósak, így illatukat több héten át megőrzik – akár a konyhában, akár a hálóban, akár valamelyik ruhásszekrényben. A szép, hibátlan és vastag héjú narancsok a legalkalmasabbak erre a célra.

Így készítsd az illatgolyót!

  • A narancsokat kösd át két csík ragasztószalaggal, a szabadon maradó helyeket pedig tűzdeld meg szegfűszeggel. Ennél a műveletnél előre fúrd ki a lyukakat egy vékony kötőtűvel.
  • A gyümölcsöket forgasd meg szerecsendió és fahéj keverékében. Ezután csomagold papírszalvétába, és tedd őket meleg helyre, hogy kiszáradhassanak.

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

  • Végül óvatosan húzd le a ragasztócsíkokat, és helyükön a narancsokat kösd át selyemszalaggal. Ha valahová fel akarod függeszteni a gyümölcsöket, köss a szalagra hurkot is.
Cikkünkhöz a Nagymama házipraktikái című könyv adott ihletet.

Legyen szó mosásról, takarításról, szépségápolásról vagy betegségek gyógyításáról, nagymamáinknak mindig volt egy jó trükkje, amivel igazán sikeresen oldották meg a problémákat. Most te is megismerheted ezeket a fogásokat és praktikákat, így olcsón és hatékonyan, természetes anyagok segítségével rakhatod rendbe a házat, főzhetsz finomakat, vagy ápolhatod tested-lelked. Nélkülözhetetlen könyv minden háztartásban. Ha szükséged van valamire, üsd csak fel, és nézd meg, mit is csinálna a Nagyi.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük