Eladósodtál? Itt az 5 legjobb megoldás!
Kirúgtak, és nem tudod törleszteni a hiteled? Nem tudod fizetni a megemelt kamatokat? Most eláruljuk, hogyan menekülhetsz az adósság elől!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki életében eljön egyszer az az időszak, amikor elege lesz az albérletből, és saját lakás vásárlására szánja el magát. Természetes velejárója ez a felnőtté válásnak, fontos azonban, hogy a vágy mellé egy nagy adag felelősség, higgadtság is társuljon, na meg némi anyagi háttér!

Ha beüt a krach...

Hitelt jóval könnyebb felvenni, mint kimászni belőle akkor, ha az ember időközben mégsem képes finanszírozni a törlesztőrészleteket. Hogy mi történik, ha beüt a krach, ha bedől a lakáshiteled?

Túl jó helyzetbe biztosan nem kerülsz, ám kétségbeesésre sincs ok. Ne aggódj, inkább lépj, ilyen helyzetben ugyanis két lehetőséged is van: vagy értesíted a bankot időben, esetleg még a fizetésképtelenség bekövetkezte előtt - feltéve, ha az sejthető -, vagy a csodában bízva hallgatsz. Ez utóbbi esetben viszont számíts rá, hogy különböző telefonhívásokat és felszólító leveleket fogsz kapni a pénzintézettől. Amennyiben ezekre nem reagálsz, hamarosan hivatalos értesítésben tudatják veled, hogy a hitelszerződésedet felmondta a bank, tartozásodat pedig egy összegben kell visszafizetned. Ha pedig ezt nem teljesíted, akkor menthetetlenül elindul a végrehajtási eljárás.
Ebben a stádiumban még 30 nap áll rendelkezésedre, hogy eladd a lakásod, és kifizesd a tartozásod, ez az idő azonban igencsak rövid ahhoz, hogy nagy üzletet köss. Arra pedig még kevesebb az esély, hogy mindezt ráfizetés nélkül megúszd, hiszen mostanság az ingatlanpiac nem túl élénk, nehezebb jó áron és gyorsan lakást eladni. Készülj fel tehát arra az eshetőségre, hogy a "nyakadon marad" az otthonod, és vele együtt a tartozásod is a bank felé...
Ezután hamarosan becsönget majd a végrehajtó, megkezdődik a vagyonfelmérés, a jövedelemkutatás és a lefoglalás, végül pedig az elárverezés. És már tönkre is mentél.

Ne hagyd magad!

A tragédiát azonban jó eséllyel megelőzheted, ha a fentebb felkínált két lehetőség közül az elsőt választod, manapság ugyanis a bankok - főleg egy lakáshitel esetében - nem hatalmas gépezetként működnek, hanem fontos számukra az ügyfél, hiszen az elégedett vevő a legjobb reklám. Éppen ezért igenis van értelme személyesen megkeresni a hitelfolyósítódat, ha bajba kerültél, hiszen logikusan végiggondolva a pénzintézetnek sem érdeke, hogy áron alul elárverezze az otthonodat, sokkal inkább az, hogy még 10-20 évig fizesd a részleteket kamatostul.
Amint sejtésed van tehát arról, hogy anyagi bevételeid nem fedezik a havi törlesztőrészletet, menj el a hitelfolyósítódhoz, és vázold fel a helyzetedet! Számos lehetőséget kínálnak majd fel, illetve egy kis leleményességgel magad is orvosolhatod a problémád.

1. megoldás: Törlesztőrészlet-átütemezés, szüneteltetés

Jó, ha tudod, hogy első lépésben lehetőséged van arra, hogy a hiteledet átmenetileg csökkentse vagy átütemezze a bank. Ez megoldást jelenthet akkor, ha hirtelen veszíted el az állásodat, de egyébként jó eséllyel indulsz a munkaerőpiacon, vagy ha csak átmenetileg váltál munkaképtelenné.
Emellett segítség lehet az is, ha meghosszabbítod a hitel futamidejét. Ezáltal ugyanis csökken a havi törlesztőrészlet, és később, ha anyagi helyzeted stabilizálódik, még mindig élhetsz az előtörlesztés lehetőségével. A lényeg, hogy a pénzintézet lássa a fizetési hajlandóságodat!

Ha nagyobb a baj, akkor kérheted a hiteltörlesztés szüneteltetését is, az azonban bankonként változó, hogy ezt hány hónapban határozzák meg, de a maximum hat hónap. Nyertél tehát fél évet arra, hogy rendezd az anyagi helyzetedet!

2. megoldás: Kiváltás

Az említett lehetőség mellett azt is megteheted, hogy átviszed a hiteledet egy másik pénzintézethez. Ennek persze vannak költségei, amit az adósnak kell megfizetni, de számos pénzintézet beépíti a felmerülő költségeket az új hitelkonstrukcióba, így nem kell azonnal fizetned.

3. megoldás: Bérbeadás

Gondold át, van-e lehetőséged arra, hogy átmenetileg elköltözz az otthonodból, és bérbe add azt! Ez megoldást jelenthet, hiszen az albérleti díjból sok esetben akár a teljes törlesztőrészletet is fedezni tudod, így hát egy kis kényelmetlenség vállalása megmenthet attól, hogy végleg elússzon az ingatlanod!

4. megoldás: Baráti kölcsön, személyi kölcsön, szabad felhasználású jelzáloghitel

Barátoktól kölcsönkérni kényelmetlen és nyilván nem a legjobb megoldás, de a muszáj nagy úr, mint tudjuk. Ha azonban ez kell ahhoz, hogy megmentsd a családi fészket, ne hezitálj, de opció lehet még a személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel is, ám mindenképp mérlegelj, mielőtt lépsz, hiszen ezt is fizetni kell valamiből! A személyi kölcsön kamata ráadásul magasabb, mint a lakáshiteleké, azaz nem mindegy, hogy mennyiért húz ki a bajból az újabb kölcsön vagy hitel!

5. megoldás: Értékesítés

Bár ez is egy lehetőség - a hitelszerződések általában lehetővé teszik -, azt ajánljuk, hogy csakis a legvégső esetben kezdj neki a lakásod értékesítésének!

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ráadásul vigyázz, mert az idő szűke miatt lehet, hogy az otthonodra nem találsz majd vevőt, vagy áron alul tudnád csak értékesíteni. A probléma tehát nem feltétlenül oldódik meg így...

Tudtad?
A Központi Statisztikai Hivatal - KSH - adatai alapján 2006-ban 148.799 darab lakáscélú hitelt engedélyeztek - a folyósítás nem minden esetben történt a tárgyévben. Az összes hitelre és támogatásra folyósított összeg 730.244 millió forint, ami hitelenként átlagban 5 millió forint. Arról, hogy hány hitel dőlt be az elmúlt időszakban, nincsenek pontos adatok, szakértők szerint nem több néhány ezreléknél, de ezt az adatot maguk a pénzintézetek sem szívesen tárják a nyilvánosság elé.

Ezt is szeretjük