Mire kell figyelni szőnyegvásárláskor? 3 dolog, amire sokan nem is gondolnának

Ezekre fontos figyelni, hogy a kínálatból a legjobb szőnyeget vásárolhasd meg.

GettyImages-1212571905
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szőnyegvásárlás nem két hétre szól, érdemes megfontoltan dönteni: ezek a tudnivalók segítenek jól választani.

A szőnyeg a lakás meghatározó berendezési tárgya, hiszen nagy kiterjedésű és látványos, ráadásul sűrűn érintkezik vele az ember. Vásárláskakor mégsem kizárólag az számít, illik-e a környezetbe, passzol-e a színe és a mintája a beltér többi eleméhez, vagy megfelelő-e a szőnyeg puhasága.

Tudnivalók szőnyeg vásárlásakor

A következő három tényezőről sokan megfeledkeznek, amikor a szőnyegek között válogatnak, pedig sok kellemetlenség kivédhető, ha valaki kellőképpen előrelátó.

Lényeges a szálhossz

A szálhossz elsősorban a tisztíthatóság miatt lényeges, ami összefüggésben van azzal, milyen funkcióra szánja az ember a szőnyeget. Gondold át, adott helyiségben mennyi időt töltesz, mit csinálsz ott. Ha a szőnyeg a nappaliba kerül, ott sok időt tölt az ember, és előfordulhat némi nassolás is. Jobb tehát egy rövid szálú, könnyen tisztítható darabot választani, mely mintájával, színével dobhatja fel a teret. Hálószobába hosszú szálú szőnyeg is kerülhet, mivel itt alvásra hangolódik, illetve ébredezik az ember, és jólesik a puha szőnyeg komfortja.

Nagyon fontos, hogy mekkora

Bután néz ki, ha egy nagy helyiségbe kicsi szőnyeg kerül. A szőnyeg legyen legalább akkora, hogy a széle és a fal között minimum 45 cm legyen. A bútorokhoz is érdemes viszonyítani. A szőnyeg széle és a rá helyezett bútorok széle között legyen legalább 15-20 cm. Ha a szőnyeg például a hálóba kerül, az ágynak el kell férnie rajta úgy, hogy az ágy lába körül még megmarad a fentebb említett 15-20 cm. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem mindegy, miből van a szőnyeg

Felmerül a kérdés, természetes alapanyagú vagy szintetikus legyen a szőnyeg. Bár a természetes anyag környezetvédelmi szempontból jobb, egy szőnyeg esetében nem annyira praktikus, mivel gyorsabban roncsolódik. Ez alól kivételt képez a gyapjú. A műszálas szőnyeg időtállóbb, de meglehet, hogy erősebben szedi a port. A legjobb porellenálló képessége a gyapjúnak van. Érdemes mérlegelni, mi a fontosabb szempont, és aszerint dönteni.

Porszívótrükkök

Tudtad, hogy egy porszívó sokkal többre is képes, mint ami a leírásában szerepel? Néhány izgalmas trükk vár a következő cikkben.

Ezt is szeretjük