A leghatékonyabb zsíroldó szer: te próbáltad már a trisót?
A trisót számos háztartásban használják zsíroldásra és vízlágyításra. Tényleg hatásos?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A foszforsav nátriummal alkotott sója, a nátriumfoszfát, más néven trinátrium-foszfát, vagyis trisó ismert zsíroldó és vízlágyító szer, melyet hosszú ideje alkalmaznak a magyar háztartásokban is, köszönhetően hatékonyságának, emellett annak, hogy a márkás vegyszereknél jóval olcsóbban beszerezhető.

Annak ellenére azonban, hogy sokan házi szerként emlegetik, és valóban megküzd a makacs szennyeződésekkel, nem árt tudni, hogy olyan vegyi anyag, amely korántsem veszélytelen. Fontos ismerni, milyen szempontból jelent kockázatot, számos előnye miatt pedig azt is, hogyan érdemes használni.

Nemcsak zsíroldásra jó

A fehér, porszerű, szemcsés trisó a háztartás számos területén alkalmazható olcsó és hatékony tisztítószerként, legyen szó akár a mosásról, a vízkő eltávolításáról vagy a zsíros szennyeződések eltüntetéséről.

Ha zsíroldásra szeretnéd használni, az általános javaslat szerint 60-70 Celsius-fokos vízben - körülbelül négy liter mennyiségben - oldj fel belőle egy evőkanálnyit, majd töröld le vele a zsíros felületeket, utána pedig öblítsd le alaposan.

A trisó emellett a mosógép élettartamát is segít megnövelni, amellett ugyanis, hogy a mosás során vízlágyító hatással bír - a mosópor mellé egy kiskanálnyi mennyiség a javasolt -, a trisóval való átmosást is sokan ajánlják, segít ugyanis eltávolítani a vízkövet és a mosószermaradványokat a készülék belsejéből.

Az átmosáshoz tegyél három púpos evőkanálnyi mennyiséget a mosószer-adagolóba, illetve egy-két evőkanállal a dobba.

90 Celsius-fokon, üresen indítsd el a mosást. Emellett nagyon sok háziasszony esküszik a trisós utáni ecetes átmosásra is, hogy a készülék még inkább makulátlan legyen.

Így takarítsd a mosógépet!
Ha nyálkás vagy épp penészes a mosógéped, érdemes időt szánni egy alaposabb takarításra. Kattints ide, és tudd meg, hogyan csináld!

A trisó a dugulások elhárítása során is alkalmazható: önts a lefolyóba háromnegyed bögrényi adagot, majd lehetőleg egy éjszakán át hagyd hatni, ez idő alatt a szer fellazítja a szennyeződéseket. Másnap forró, majd hideg vízzel öblítsd le a lefolyót.

Hátránya is van

A trisó legelőnyösebb tulajdonságai közé tartozik, hogy igen olcsó, fél kilogrammos kiszerelése általában alig kerül háromszáz forintba, így jóval olcsóbb az ezt sokszor szintén hatóanyagként tartalmazó márkás vegyszereknél.

Káros szerek a lakásban

Nem árt vigyáznod a háztartásban alkalmazott vegyszerekkel. Nézd meg a videót, és tudd meg, mi okozhat problémát!

Az előnyökön túl azonban nem árt tudni, hogy a trisó kedvezőtlen hatással lehet a környezetre, a foszfát ugyanis a természetes vizekbe jutva erős algásodást okoz.

Kinek a dolga a házimunka?
Máig komoly vitát jelent a kérdés, a nő feladata-e a takarítás. Vannak, akik még ma is azt gondolják, hogy ez alapvető dolog. Kattints, és olvasd el cikkünket, melyben olvasóink véleményeit gyűjtöttük össze!

Emiatt érdemes csak olyankor bevetni, ha nagyon makacs szennyeződésekkel állsz szemben, más esetben olyan természetesebb házi szereket is bátran alkalmazhatsz, mint például a szódabikarbóna vagy éppen az ecet. Érdemes mindemellett mosószódával helyettesíteni.

Ezt is szeretjük