8 olcsó, trendi, kinyitható kanapé
Apró lakásokba
Egyszer ágy, másszor kanapé, ráadásul mindkét szerepben kiválóan teljesít, mi az? Bármelyik a következő kanapék közül.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A falatnyi garzonokban nincs hely külön hálószobának és nappalinak, vendégszobáról pedig még csak nem is álmodnak tulajdonosaik. A helyszűke miatt minden négyzetcentimétert ki kell használni egy kis lakásban, ráadásul a lehető legpraktikusabban. A többfunkciós, összecsukható bútordarabok szerves részei ezeknek az otthonoknak. Ideális választás a néhány mozdulattal ággyá alakítható kanapé is, hiszen egyszerre látja el a nappali és a hálószobai bútor funkcióját.

Mint ahogy a hagyományos ülőgarnitúrákkal és ágyakkal, úgy a többfunkciós kinyitható kanapékkal szemben is vannak elvárások, melyeket szem előtt kell tartanod a vásárlásnál.

Kényelmes használat, könnyű kezelhetőség

Olyan bútort válassz, amely elég mély ülőfelülettel rendelkezik, magas a támlája, mosható kárpittal készült, kényelmes, és kinyitva sem uralja a szobát. Nem utolsósorban pedig ára sem veri a csillagokat.
Az említett ülőmélység kulcsfontosságú részlet. Ez az a távolság, amely az elejétől a háttámláig húzódik, optimális esetben megegyezik a combod hosszával - vagy kicsit hosszabb annál, ha kedveled azokat az ülőbútorokat, melyek szinte elnyelnek. Lényeges kérdés az ülőfelület magassága is, ez általában 45 centiméter körül alakul.

Párnával vagy anélkül

Manapság nagyon divatosak a levehető párnás háttámlák, de rengeteg fix, hagyományos kialakítású darabot is találsz a piacon. A párnás darabok előnye, hogy levéve egyből heverőként is funkcionál a bútor, a fix háttámlások viszont jobb tartást biztosítanak a hátnak ülés közben.

Ne sajnáld az időt, próbáld ki a kiszemelt kanapét, üldögélj benne, akár heverészhetsz is rajta néhány percet, a vásárlás után ugyanis ritkán fogadnak el reklamációt arra hivatkozva, hogy mégiscsak kényelmetlen a bútor.

Mérd le!
Vásárlás előtt mindenképpen mérd le azt a helyet, ahol az új bútort tervezed elhelyezni. Ne kövesd el azt a hibát, hogy csak az összecsukott állapotra összpontosítasz: fontos, hogy ne kelljen az egész lakást felforgatni ahhoz, hogy esténként kinyithasd.

Elvárások ágyként történő használat esetén

A kinyitható kanapékat ágyként is alaposan vizsgáld meg. A szivacsos kanapék általában keményebbek, stabilabb tartást biztosítanak, míg a rugósok valamivel mozgékonyabbak.

Ám bármennyire is kényelmes egy kanapé ülve, ha ágyként használhatatlan, csak pénzkidobás volt a megvásárlása. Olyan fajtát vegyél, ami fekve is kényelmes, tartja a gerincet, teljesen vízszintesen kinyitható, azaz olyan, amin nem csak középen lehetséges feküdni. Jó, ha ágyneműtartóval is rendelkezik, legalább akkorával, amibe a vendégágyneműt elrejtheted. A hagyományos, fix háttámlával felszerelt változatok esetében a rakodótér általában kisebb, míg az újabb, párnás típusoknál elég tágas - olyan is akad, amelynek teljes méretű, azaz az ülőlapjával csaknem megegyező méretű az ágyneműtartója.

Fontos!
Lényeges szempont, hogy mennyire könnyű a kanapéból ágyat varázsolni. A vásárlásnál ezért te magad próbáld meg többször kinyitni és összecsukni a bútort - ne érd be az eladó produkciójával -, és csak akkor vedd meg, ha tényleg könnyen mozgatható.

Trendi, egyszemélyes kanapék 30 ezer forint alatt

Nem kell mélyen a pénztárcádba nyúlnod ahhoz, hogy egyszerre vihess haza egy kanapét és egy ágyat. Az RS Bútoráruház kínálatában található, bordó kárpitos, stabil háttámlával ellátott Picanto kanapé például csak 32 ezer forintba kerül. A kanapé ugyan nem kinyitható, de egyetlen mozdulattal ággyá alakítható, köszönhetően a levehető, szivacsos karfáknak.

Az IKEA mindent tud a praktikumról, így nem meglepő, hogy kinyitható kanapéban sincs hiány náluk. Kedvencünk a minimalista, formatervezett SOLSTA kanapé, mely éppen olyan kényelmes ágyként, mint ülőbútorként.

Két személy is elfér rajta, ahogy az EXARBY-n is, utóbbi ráadásul kinyitva megtévesztésig hasonlít a valódi ágyakra. Mindkettő 26900 forintba kerül. A SOLSTA-ra hajaz, de jóval zömökebb a JYSK Georgia kinyitható kanapéja, mely ugyancsak pillanatok alatt ággyá varázsolható. Ágyneműtartója nincs, viszont rendkívül kényelmes, ára pedig 29 900 forint. A Bútorász kínálatának egyik különleges darabja az Imola kanapé, középen kettévágott háttámlával, amit tetszés szerinti szintbe állíthatsz. A kanapét két mozdulattal ággyá alakíthatod. Ára 29900 forint.

Divatos bútorok 60 ezer forint alatt

Levehető és mosható huzattal, több színben és mindössze 54 990 forintért veheted meg most az IKEA-ban a kétszemélyes ággyá alakítható extra kényelmes Lycksele Lövas kanapékat, melyek szétnyitva sem foglalnak nagy helyet.

A Szivárvány Bútoráruház kínálata is igen széles a kinyitható bútorok terén, és az árak is kedvezőek - a kényelmes, széles fekvőfelülettel rendelkező Miami kanapé 44 900 forintba kerül.

Néhány ezer forinttal többe kerül ugyan, de nagyon mutatós a Kika minimalista bútora, a Power kanapé, mely ráadásként tágas ágyneműtartóval is rendelkezik. Ára 49 900 forint.

Ezt is szeretjük