Toldd meg a lakást 10 négyzetméterrel!

Átépítés nélkül

Egy kis kreativitással és néhány jó ötlettel levegőhöz és térhez jut a lakás. Utóbbiakban segítünk.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A garzonlakások iránti kereslet sosem szűnik meg, hiszen a fiatalok többsége - legalább az elején - csak egy kisebb alapterületű ingatlan vásárlását engedheti meg magának. Egy néhány tíz négyzetméteres lakás általában elég is egy egyedülálló fiatalnak vagy egy gyermektelen párnak, ám ahhoz, hogy kényelmes és használható otthon legyen, berendezéséhez minden esetben kreatív ötletek kellenek.

Ha a te otthonod is szűkös, nem kell feltétlenül az átépítésén vagy egy galéria beépítésén gondolkodnod - bár tény, hogy utóbbi nagyon hasznos egy garzonban. A következő ötletekkel kevés ráfordítással és még kevesebb munkával növelheted meg a teret.

Helyfoglaló szekrények helyett lebegő polcok

Függetlenül attól, hogy kicsi vagy nagy a nappali, legalább egy tágasabb szekrényre mindenképpen szükség van, ahol akad elegendő hely a könyveknek, a CD-knek, esetleg - ha olyan a kialakítása - a televíziónak és a zenelejátszónak. Csakhogy a szekrények amellett, hogy tárolóhelyet biztosítanak, hasznos területet foglalnak el a helyiségben. Praktikusabb megoldás elbúcsúzni tőlük, és lebegő polcokat szereltetni a helyükre.

A lakberendezési áruházak kínálatában számtalan színben, hosszúságban és vastagságban kapni készen olyan polcokat, melyeket könnyű felfúrni, és amelyek kreatív helyettesítői lehetnek a szekrényeknek. Ha az egyik falra három-négy hosszú polcot szereltetsz fel, elegendő tárolóhelyed lesz, mégis szellősebb lesz a helyiség.

Ha elegendő helyet hagysz a polcok között, az alsón a tévét is tarthatod, de akár egy médiatárolót is betehetsz alá - ezek a lapos, fiókos szekrények nem is kerülnek sokba.

Kreatívan a fényekkel

A lakásban többféle fényforrásra van szükség: olvasáshoz elengedhetetlen a közvetlen megvilágítás, az ágy mellett egy kis éjjeli lámpa, és az egyes helyiségek általános megvilágításáról is gondoskodni kell központi fényforrás formájában. A lámpákkal és fényekkel azonban játszhatsz is: ha ügyesen használod a fényt, akár a lakás méretén is növelhetsz optikailag.

Általános megvilágításhoz központi fényforrásként nem kell feltétlenül a mennyezetről lelógó csillárt választanod. Ha egyébként sem túl magas és tágas a szoba, helyette válassz közvetlenül a mennyezetre szerelhető lámpát, illetve olyan típust, mely esetében egy csillárban több spotlámpa gondoskodik a világításról. A legjobb, ha ezek fényiránya külön-külön változtatható. Fordítsd őket egymástól eltérő irányba, a falak közepét célba véve: elegendő fény lesz a szobában, miközben az egész helyiség tágasabbnak tűnik majd. Ha kifejezetten alacsony a belmagasság a lakásban, érdemes olyan állólámpát beszerezni, melynek fénye a mennyezet felé irányul: ezzel optikailag növelheted a belmagasságot.

Multifunkciós bútorok előnyben

Az utóbbi években szinte ellepték a lakberendezési áruházakat a kreatív, multifunkciós bútorok, melyek egyszerre több bútordarab szerepét is képesek ellátni.

Bár ággyá alakítható kanapé vagy ülőgarnitúra már eddig is létezett, a tervezők és a gyártók nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy ezek a korábbiaknál még kevesebb helyet foglaljanak, átalakításuk pedig könnyebb és gyorsabb legyen. Az ágyként és kanapéként is funkcionáló bútor nagyon hasznos az egylégterű lakásokban, ahol a hálószoba egyben a nappali is.

Emellett érdemes dohányzóasztalnak is olyat választani, mely egyben tároló, ha pedig több ülőhelyre lenne szükség, akkor szerezz be olyan ülőkét, melynek párnázott teteje tágas tárolót rejt. Ezekkel rengeteg helyet spórolhatsz.

Használj ki minden négyzetcentimétert!

Rengeteg hasznos helyet szabadíthatsz fel azzal, ha a lakás olyan részeit is kihasználod, melyekre eddig nem is gondoltál. Ilyen például a konyhaszekrény teteje, melyre megfelelő belmagasság esetén nemcsak pakolni lehet, de fölé egy vékony polc is elfér, mellyel megduplázhatod a helyet.

Vékony polcokkal az ajtók tetejét vagy körben az egész szobát beépítheted: ha a mennyezettől 40-50 centiméterre fúratsz fel nem túl mély polcokat, azzal nem szűkíted optikailag a helyiséget, viszont rengeteg plusz tárolóhelyre teszel szert.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük