Tízezreket spórolhatsz egyetlen műanyag palackkal!
Próbáld ki!
Néha a legeszementebbnek tűnő ötletekkel lehet a legtöbbet spórolni. Íme, néhány furcsa, de hasznos!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Elég csak az interneten böngészni fél órát ahhoz, hogy jobbnál jobb spórolási tippekre és eszközökre lelj. Természetesen akad közöttük olyan, ami ugyan alacsonyabb áram- vagy gázszámlát eredményez, de nem szabályos, ám tucatnyi olyan is, mely legális és hasznos.

Ilyen például az egyszerű plexilappal való ablakszigetelés, amivel spórolhatsz a fűtésen, vagy a műanyag palack elrejtése a WC tartályában, amivel rengeteg pénzt takaríthatsz meg hosszútávon.

Ötletek a vízszámlához

Szinte magától értetődő, hogy tiszta víz folyik a csapból, ha megnyitod, ráadásul annyi, amennyire csak szükséged van. Sokan meg is feledkeznek arról, hogy spóroljanak vele, és rendszeresen teleengedik a kádat, vagy nem törődnek a csöpögő csapokkal. Talán valóban nem a legnagyobb tétel a rezsiköltségek között, de, ha odafigyelsz, a vízszámlát is csökkentheted néhány ezer forinttal, ami hosszútávon jelentős megtakarítást eredményez.

Egy évben például több ezer forintot spórolhatsz csak azzal, ha egy műanyag palackot helyezel el a WC tartályában. Egy háromliteres űrtartalmú palack például tökéletes, hiszen ezzel már sokat spórolhatsz, miközben biztosan elfér a tartályban. A palackot töltsd meg vízzel, majd helyezd a tartályba: a palack hatására jóval kevesebb vízzel tölti meg a rendszer a tartályt, így a lehúzásnál kevesebb víz folyik majd le a WC-n - ám éppen elegendő ahhoz, hogy átmossa a csészét.

Bármennyire furcsának hangzik, egy műanyag palack arra is jó, hogy összegyűjtsd vele az esővizet, és azzal öntözd a virágokat, de akár alkalmanként a WC öblítésére is felhasználhatod. Ezzel is a zsebedben maradhat éves szinten néhány ezer forint.

Megoldás a fűtésszámla csökkentésére

A szigetelés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ha ugyanis lehetősége van a melegnek megszökni a lakásból, akkor hiába tekered fel a fűtést még jobban, azzal csak a pénztárcád ellensége leszel.

A falak utólagos szigetelése nagyon drága, ahogy a nyílászáróké is belekerül jó néhány tízezer forintba. Ha ezeket nem engedheted meg magadnak, ideiglenes néhány ezer forintból te magad is tehetsz az ellen, hogy a meleg megszökjön.

Amellett, hogy szigetelőcsíkokkal ragasztod körbe a nyílászárókat, az egy üveggel rendelkező ablakok felületének szigeteléséről is gondoskodj. Ehhez nem kell más, mint egy plexilap, tépőzár és egy kevés ragasztó. Mérd le az ablaküveget, de hagyj rá minden oldalon másfél-két centit, hogy rá tudd majd ragasztani a tépőzárat. A kívánt méretre vágass plexilapot, majd minden szélére ragassz tépőzárat. Az ablakkeretet is ragaszd körbe tépőzárral. Ezután nincs más dolgod, mint rögzíteni a lapot az ablakra.

Így megduplázva az üveget csökkented az ablak hőleadását, miközben a tépőzáras rögzítés azért szellőzni engedi az ablakot.

Kitűnő eszköz az áramfogyasztás mérséklésére

Az árammal másképp szinte nem is tudsz spórolni, mint azzal, hogy ügyelsz a villanyok lekapcsolására és az elektromos berendezések kikapcsolására. Utóbbiakat készenléti üzemmódban sem tanácsos hagyni, hiszen úgy is sok áramot használnak, ráadásul teljesen feleslegesen.

Jó megoldás, ha a nagyobb készülékeket egy hosszabb elosztóval kötöd össze, melyet egyetlen mozdulattal kikapcsolhatsz. Ha viszont ennél is kényelmesebb és okosabb megoldást keresel, akkor érdemes kipróbálnod a Storm Stop elnevezésű eszközt. Kinézetében ez is egy elosztó, azzal a különbséggel, hogy ez automatikusan elveszi az áramot az elektromos berendezésektől.

A fogyasztásmérő az első használatnál leméri, hogy mennyit fogyasztanak a készülékek készenléti üzemmódban, majd ezután már minden alkalommal képes lesz érzékelni, hogy mikor kapcsoltad ki az adott készüléket: amint ez megtörtént, a Storm Stop automatikusan elveszi az áramot, és csak akkor adja vissza, ha te magad kapcsolod be ismét a berendezést.

Ezt is szeretjük