15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz
Néhány egyszerű tipp segítségével is sokat spórolhatsz havonta.

Dia

 	Vásárolj az interneten!  	Ma már egyre több webáruház működik, ahol jelentősen olcsóbban vásárolhatsz, az ár-összehasonlító oldalak segítségével pedig néhány kattintással megtalálhatod a legolcsóbb helyeket.

Vásárolj az interneten!

Ma már egyre több webáruház működik, ahol jelentősen olcsóbban vásárolhatsz, az ár-összehasonlító oldalak segítségével pedig néhány kattintással megtalálhatod a legolcsóbb helyeket.

Dia

 	Kövesd nyomon a kiadásaidat!  	Minden hónap elején készíts költségvetést, és igyekezz tartani magad hozzá. Mindig jegyezd fel, hogy pontosan mire és mennyit költöttél. Ha megtanulsz jobban bánni a pénzzel, azt meghálálja a pénztárcád.  	Kapcsolódó cikk: 	Így spórolj havonta akár tízezer forintot »

Kövesd nyomon a kiadásaidat!

Minden hónap elején készíts költségvetést, és igyekezz tartani magad hozzá. Mindig jegyezd fel, hogy pontosan mire és mennyit költöttél. Ha megtanulsz jobban bánni a pénzzel, azt meghálálja a pénztárcád.

Kapcsolódó cikk:
Így spórolj havonta akár tízezer forintot »

Dia

 	Használj kuponokat!  	Az interneten több olyan weboldal működik, ahonnan ingyen tölthetsz le kuponokat. Kinyomtatva ezeket az ország egész területén számtalan üzletben vásárolhatsz jelentős kedvezménnyel.

Használj kuponokat!

Az interneten több olyan weboldal működik, ahonnan ingyen tölthetsz le kuponokat. Kinyomtatva ezeket az ország egész területén számtalan üzletben vásárolhatsz jelentős kedvezménnyel.

Dia

Csökkentsd a folyószámla költségeit!Hasznos, ha a banki ügyeket az interneten keresztül intézheted, de éves szinten mindez elég sokba kerül. Ha spórolni akarsz, nézz utána, hátha van alacsonyabb költségekkel is lehetőség folyószámlát nyitni, vagy mondd le a telebank- és internetbank-szolgáltatásokat.

Csökkentsd a folyószámla költségeit!

Hasznos, ha a banki ügyeket az interneten keresztül intézheted, de éves szinten mindez elég sokba kerül. Ha spórolni akarsz, nézz utána, hátha van alacsonyabb költségekkel is lehetőség folyószámlát nyitni, vagy mondd le a telebank- és internetbank-szolgáltatásokat.

Dia

Vásárolj a piacon!A piacok háttérbe szorultak a hiper- és szupermarketek mellett. Pedig érdemes felkeresned a hozzád legközelebb esőt, hiszen itt alacsonyabb áron szerezhetsz be friss zöldségeket és gyümölcsöket, ráadásul alkudni is lehet.

Vásárolj a piacon!

A piacok háttérbe szorultak a hiper- és szupermarketek mellett. Pedig érdemes felkeresned a hozzád legközelebb esőt, hiszen itt alacsonyabb áron szerezhetsz be friss zöldségeket és gyümölcsöket, ráadásul alkudni is lehet.

Dia

Használd ki az akciókat!Rengeteget spórolhatsz, ha a heti bevásárlást akkor intézed, amikor a hipermarketekben több élelmiszert is akciósan tudsz megvásárolni. Az üzletek szórólapjairól tájékozódhatsz a kedvezményes időszakokat illetően.

Használd ki az akciókat!

Rengeteget spórolhatsz, ha a heti bevásárlást akkor intézed, amikor a hipermarketekben több élelmiszert is akciósan tudsz megvásárolni. Az üzletek szórólapjairól tájékozódhatsz a kedvezményes időszakokat illetően.

Dia

Gyűjtsd a törzsvásárlói kártyákat!Ha rendszeresen vásárolsz egy bizonyos helyen, érdeklődj afelől, hogy nincs-e törzsvásárlói kártyájuk, és hogyan juthatnál te is hozzá. Ezekkel, valamint a vásárlások után járó pontok gyűjtésére alkalmas pontgyűjtő kártyákkal is sokat spórolhatsz.

Gyűjtsd a törzsvásárlói kártyákat!

Ha rendszeresen vásárolsz egy bizonyos helyen, érdeklődj afelől, hogy nincs-e törzsvásárlói kártyájuk, és hogyan juthatnál te is hozzá. Ezekkel, valamint a vásárlások után járó pontok gyűjtésére alkalmas pontgyűjtő kártyákkal is sokat spórolhatsz.

Dia

Használj energiatakarékos izzókat!Az otthonodban is sokat spórolhatsz. Ha a hagyományos izzókat energiatakarékos típusokra cseréled, akkor például csökkentheted az áramszámlát. Ezek ugyanis kevesebbet fogyasztanak, mint a régi izzók, az élettartamuk pedig hosszabb.

Használj energiatakarékos izzókat!

Az otthonodban is sokat spórolhatsz. Ha a hagyományos izzókat energiatakarékos típusokra cseréled, akkor például csökkentheted az áramszámlát. Ezek ugyanis kevesebbet fogyasztanak, mint a régi izzók, az élettartamuk pedig hosszabb.

Dia

Kádfürdő helyett gyors zuhanyBár jó érzés hosszan elnyúlni egy kádban, ezzel nagyon sok vizet pazarolsz. Hetente-kéthetente természetesen megengedheted magadnak, de általában jobban teszed, ha gyors zuhanyra cseréled a fürdőzést.

Kádfürdő helyett gyors zuhany

Bár jó érzés hosszan elnyúlni egy kádban, ezzel nagyon sok vizet pazarolsz. Hetente-kéthetente természetesen megengedheted magadnak, de általában jobban teszed, ha gyors zuhanyra cseréled a fürdőzést.

Dia

Az edényekkel is spórolhatsz!Kevesebb energiára van szükség a főzéshez, ha az egyszerű lábasok helyett zománcozott vas edényekben vagy kuktában főzöl. Ezekben gyorsabban megpuhul az étel - a kuktában ráadásul finomabb is lesz.

Az edényekkel is spórolhatsz!

Kevesebb energiára van szükség a főzéshez, ha az egyszerű lábasok helyett zománcozott vas edényekben vagy kuktában főzöl. Ezekben gyorsabban megpuhul az étel - a kuktában ráadásul finomabb is lesz.

Dia

Ügyesen a mosógéppel!A mosógépet mindig akkor indítsd el, ha elég szennyes összegyűlt már. Ne indítsd el soha félig tele, de ne is tömd meg túlságosan - előbbi pazarlás, utóbbi a készüléknek nem tesz jót. Csak kevés mosószert használj, és legfeljebb 40°C-on moss. Úgy is tiszták lesznek a ruhák.

Ügyesen a mosógéppel!

A mosógépet mindig akkor indítsd el, ha elég szennyes összegyűlt már. Ne indítsd el soha félig tele, de ne is tömd meg túlságosan - előbbi pazarlás, utóbbi a készüléknek nem tesz jót. Csak kevés mosószert használj, és legfeljebb 40°C-on moss. Úgy is tiszták lesznek a ruhák.

Dia

 	Olvaszd le a hűtőt!  	Ha már nagyon régi a hűtőd, ideje lecserélned, hiszen ezek híres áramzabálók. Ha most ezt nem teheted meg, legalább rendszeresen olvaszd le.  	Kapcsolódó cikk: 	Te is rosszul használod a hűtőt? »

Olvaszd le a hűtőt!

Ha már nagyon régi a hűtőd, ideje lecserélned, hiszen ezek híres áramzabálók. Ha most ezt nem teheted meg, legalább rendszeresen olvaszd le.

Kapcsolódó cikk:
Te is rosszul használod a hűtőt? »

Dia

 	Ne hagyd csöpögni a csapot!  	Sokszor hallani ezt a tanácsot, mégsem lehet elégszer hangoztatni. Ha nem tudod teljesen elzárni a csapot, akkor mielőbb szereld meg, mert a csöpögő víz hosszútávon nem kedvez a pénztárcádnak.

Ne hagyd csöpögni a csapot!

Sokszor hallani ezt a tanácsot, mégsem lehet elégszer hangoztatni. Ha nem tudod teljesen elzárni a csapot, akkor mielőbb szereld meg, mert a csöpögő víz hosszútávon nem kedvez a pénztárcádnak.

Dia

Ne hagyd folyni a vizet!A mosogatáshoz se engedd feleslegesen a vizet, és a fogmosást se folyó víz mellett végezd. Ha néhány korty vizet engedsz egy fogmosópohárba, azzal tökéletesen kiöblítheted a szád, viszont rengeteg vizet spórolsz.

Ne hagyd folyni a vizet!

A mosogatáshoz se engedd feleslegesen a vizet, és a fogmosást se folyó víz mellett végezd. Ha néhány korty vizet engedsz egy fogmosópohárba, azzal tökéletesen kiöblítheted a szád, viszont rengeteg vizet spórolsz.

Dia

Használd a házi praktikákat!Ha vízkőoldó helyett ecetet használsz, folttisztításhoz szódabikarbónát, a dugulás elhárítására pedig kávézaccot - amiből egy kevés krém hozzáadásával kitűnő bőrradírt készíthetsz -, spórolhatsz, ráadásul az egészségedet is kímélheted.Kapcsolódó címke:Házi praktikák »

Használd a házi praktikákat!

Ha vízkőoldó helyett ecetet használsz, folttisztításhoz szódabikarbónát, a dugulás elhárítására pedig kávézaccot - amiből egy kevés krém hozzáadásával kitűnő bőrradírt készíthetsz -, spórolhatsz, ráadásul az egészségedet is kímélheted.

Kapcsolódó címke:
Házi praktikák »
Ezt is szeretjük
Fotó: