Tízezreket takaríthatsz meg!
10 bevált spórolós tipp
A gáz és az áram ára csak emelkedik, te pedig rettegsz, hogy hogyan is fogod kifizetni a számlákat? Ne tedd!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Eleged van az állandó áremelésekből, a csillagos égig érő villany- és gázszámlákból? Van egy rossz hírünk: a helyzet várhatóan nem javul majd sokat a következő hónapokban. Van azonban egy jó hírünk is: te magad sokat tehetsz azért, hogy jelentősen csökkentsd a költségeidet.

Mindehhez nem kell sok, csupán egy kis odafigyelés, és egy kis változtatás az eddigi szokásaidon. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan takaríthatsz meg tízezreket pofonegyszerűen!

Spórolj a konyhában!

A konyha azon helyiségek egyike, ahol általában gázra és áramra is igen nagy szükség van, hiszen ezek nélkül sem a hűtő, sem a mikro, sem pedig a tűzhely nem működik, és meleg víz sem folyik a csapokból.
Hogy jelentős mértékben csökkenthesd a gáz- és áramszámládat, nem a konyhában töltött időt kell a felére csökkentened, hanem az egyes konyhai eszközöket kell tudatosabban használnod. Mindezt hogyan?

 • A hűtőbe soha ne tegyél forró ételt, hiszen annak lehűtésére az átlagosnál jóval több energiát kell használnia a készüléknek, ráadásul mindez nem is tesz jót neki.
 • A hűtőt soha ne kapcsold a legnagyobb fokozatra, ezzel ugyanis rengeteg pénzt dobsz ki az ablakon! Ha a hőmérséklet 5°C alatt van, az ételek attól még nem őrzik meg hosszabb ideig a frissességüket, a készülék viszont a kelleténél több energiát használ majd.
 • Rendszeresen olvaszd le a hűtőszekrényt, ha nem akarod, hogy zabálja az áramot! Ha nem borítja vastagon jég, akár 30%-kal kevesebb áramot képes használni.
 • Használj vízforralót, annak ugyanis kevesebb energia is elég a működéshez, mint amennyit a tűzhellyel használnál el egy kis adag víz felforralásához. Arra azonban ügyelj, hogy mindig csak szükséges mennyiséget forralj!

Spórolj a fürdőszobában!

A vizet egyes országokban kék aranyként is emlegetik, hozzájutni elegendő mennyiségben ugyanis hasonlóan nehéz, mint az aranyhoz.

Ennek ellenére a fejlett országokban élők hajlamosak úgy pazarolni, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Pedig a víznek ára van - ráadásul ez a pénztárcádon is érződhet, főként, ha meleg vízről van szó, amelynek előállításához szintén energiára van szükség. Éppen ezért a következőkre mindenképpen érdemes odafigyelned:

 • Bármennyire is kellemes egy fárasztó nap után elmerülni egy kádnyi forró vízben, sokat spórolhatsz, ha a fürdőzés helyett a zuhanyozást választod. Mégha a kelleténél kicsit több időt is töltesz a zuhany alatt, négyszer kevesebb energiát használsz, mint a fürdéssel.
 • Ne folyó víz mellett moss fogat! Inkább engedj egy keveset fogmosó pohárba, majd azzal öblögess. Ezzel akár több liter vizet is megtakaríthatsz havonta!
 • Szintén gazdaságos, ha nem hagyod csöpögni a csapokat. Egy-két csepp ugyanis akár több liter feleslegesen kiengedett vizet jelenthet egy nap, ráadásul a csaptelepnek sem tesz jót a csepegés.

Spórolj a nappaliban!

Azt még az óvodások többsége is tudja, hogy le kell kapcsolni a lámpát ott, ahol nem tartózkodik senki. Azzal azonban még a felnőttek többsége sincs tisztában, hogy mikor érdemes mégis égve hagyni, és a lámpa mellett mi az, amivel további ezreket lehet spórolhatni.

A következőkben eláruljuk, hogyan takarékoskodhatsz a nappaliban és a hálószobában úgy, hogy annak ne csak a környezeted, de a pénztárcád is örüljön!

 • Abban a helyiségben, ahová várhatóan 10 percen belül ismét visszatérsz, érdemes égve hagyni a lámpát. Az ugyanis 10 perc alatt kevesebb energiát használ, mint amennyire a felkapcsoláshoz szüksége van.
 • Tévhit, hogy a kikapcsolt elektronikai készülékek nem fogyasztanak áramot: a stand by üzemmódhoz is szükségük van energiára.
 • Ha nem használod őket, húzd ki a csatlakozójukat a konnektorból! Meglátod, ez az villanyszámlán is érezhető lesz.
 • Miután feltöltötted a telefonodat, mindenképpen húzd ki a töltőt! A töltőn hagyott telefon ugyanis csak az áram 5%-át használja, a maradék 95% kárba vész!
Jó, ha tudod!
Ha spórolsz az energiával, az nemcsak a pénztárcádra, hanem a környezetedre is hatással lesz. Erre ráadásul az említettek mellett még számtalan más módon is lehetőséged van. Kattints ide, és tudj meg többet!
Ezt is szeretjük