5 dolog, amit muszáj tudnod, ha mosógépet veszel!

Szárítóval kombináltat, felül- vagy elöltöltős típust, esetleg időzítőset? Melyik éri meg az árát?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma már számtalan mosógéptípussal találkozni, amelyek között igen nehéz a választás. Nem csupán azért, mert külsőleg különböznek egymástól, vagy, mert áruk igen széles skálán mozog - ennél sokkal többről van szó. Hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venned a vásárlásnál ahhoz, hogy a legjobbat vihesd haza? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Örök dilemma: elöl- vagy felültöltős?

A döntés nem könnyű, hiszen az előnyös tulajdonságok mellett mindkét típus esetében hátrányokkal is kell számolnod.
Az elöltöltős mosógépek esetében elsősorban a látvány dominál: a vásárlók alapvetően szebbnek találják őket, arról nem beszélve, hogy sokakat megnyugtat, ha látják, ahogy a gép mossa a ruhákat.
Egyesek azt is a javára írják, hogy közelebb van a padlóhoz a berakodó ablaka, így a betöltéshez nem kell annyit emelgetni a ruhákat. Mások szerint éppen ez a hátránya, hiszen a felültöltősöknél nem kell görnyedni, álló testhelyzetben egyszerű a ki- és bepakolás.
Jó tudni azonban, hogy ezeknél a műveleteknél a felültöltősök esetén könnyebben ejthetsz a mosódob mellé egy-egy kisebb ruhadarabot, amelyet csak szerelő képes eltávolítani. Az ablakosoknál ez nem fordulhat elő, ám ennek ellenére - a tapasztalatok szerint - az elöltöltős mosógépek élettartama jelentősen rövidebb felültöltős társaikénál.

A méret is lényeges!
Jó, ha tudod, hogy az elöltöltős mosógépek több helyet foglalnak, mint a felültöltősök, hiszen utóbbiakat - lévén, hogy nincs szükség elöl nagy helyre a bepakoláshoz - kecsesebbre, keskenyebbre szabták a gyártók.

Lényeges szempont: az energiafogyasztás

A készülék vásárlásánál az egyik legfontosabb szempont a mosógép energiafogyasztása. Az egyes készülékeket az Európai Uniós irányelveknek megfelelően mintegy hat éve energiacímkékkel látják el, és eszerint is osztályozzák őket.

A gyártók a kategorizáláshoz öt tulajdonságot vesznek alapul: a víz- és energiafogyasztást, a centrifuga fordulatszámát, a zajszintet, illetve azt, hogy mekkora ruhamennyiséget képes befogadni a dob.
Az osztályok A energiaosztálytól D-ig terjednek, de ritkán E, illetve G címkével ellátott készülékkel is találkozhatsz. A mosógépeket, ha minden kategóriában maximálisan teljesít, A energiaosztályba sorolják, ha kevésbé megfelelően teljesít, B, C, legrosszabb esetben pedig G címkével látják el.
Az A+A kategóriába olyan gépek kerülhetnek, amelyeket már elárasztásvédelemmel, digitális kijelzővel és hangjelzővel is elláttak, valamint hibafelismerő funkcióval rendelkeznek, így meghibásodás esetén jelzik a probléma pontos okát.

Forgótárcsa vagy forgódob?

Jelenleg a forgódobos mosógép a legelterjedtebb, ritkán azonban találni forgótárcsás rendszerrel működő készüléket is. A forgótárcsás gép egyszerűen kezelhető, előnye olcsósága, hátránya viszont, hogy a ruhát a mosás erősen igénybe veszi, megkoptatja. Ha volt már szerencséd ilyen géphez, tapasztalhattad, hogy a textilek hamar elvékonyodnak, kiszakadnak, ráadásul ezzel a szerkezettel a kényesebb darabok az erős csavarodás miatt nem is moshatók. Az energiafelhasználás szempontjából sem kedvező, hiszen 1 kg ruhához 20 l víz szükséges.
A forgódobos mosógépek mellett szól, hogy a dobban található bordák mosás közben mintegy kiemelik a ruhát, majd visszaejtik a vízbe. Ez a kíméletes mód teszi lehetővé, hogy a mosás csak minimálisan vegye igénybe kedvenc ruháidat.

A hosszabb mosási idő biztosítja, hogy a mosószer maximálisan kifejtse tisztító hatását. A legnagyobb előnyt az előzőhöz viszonyítva azonban mégis az jelenti, hogy 1 kg ruha mosásához csak 5 liter vizet igényel a gép.

Időzítő, ECO-program

Szintén fontos figyelembe venned a vásárlásnál, hogy milyen programokat képes a kiszemelt készülék elvégezni. A gépek alapvetően 40, 60 és 90°C-on mosnak, és azt is beállíthatod, hogy végezzen-e előmosást, vagy csak öblítsen, centrifugáljon. A modernebb készülékek már rendelkeznek kézi mosási és gyors programmal, illetve késleltetett indítással, ami jól jöhet akkor, amikor kevés az időd, és a munkából hazajövet már nincs időd a mosás idejét is kivárni. Ebben az esetben egyszerűen csak be kell készítened reggel a mosnivalót, és beállítanod a gépet úgy, hogy a mosás akkorra érjen véget, mire hazaérsz.
Manapság egyre népszerűbbek az ECO-programmal rendelkező típusok, amelyek a lehető legkevesebb vizet és energiát igénylik a mosáshoz. A normál programhoz viszonyítva az ECO sokkal gazdaságosabb, ezért érdemes a vásárlásnál azt is figyelembe venni, hogy a kiszemelt gép támogatja-e ezt a funkciót.

Szárítóval kombinált mosógép: megéri?

Ha nincs lehetőséged a szárítandó ruhákat a lakásban elhelyezni, esetleg a száradó ruhák látványát nem kedveled, a vásárlásnál feltétlen tájékozódj, hogy a mosógép képes-e szárításra is, ez a funkció ugyanis jelentősen csökkentheti a ruhák szárításával kapcsolatos gondokat.

Szárítófunkcióval többnyire az elöltöltős típusok rendelkeznek, előnyük pedig, hogy mellettük nincs szükség külön szárítógép használatára.
Fontos azonban tudnod, hogy ezek a gépek a betöltött ruhák súlyának csupán felét képesek szárítani. Ez annyit jelent, hogy a mosás végén a fél ruhamennyiséget ki kell venned a gépből, és két adagban végezned a szárítást.

Hátránya továbbá, hogy a szárításhoz legalább 100 liter vizet igényel a gép, és a vasalást is megnehezíti, hiszen az esetek többségében igen meggyűrheti a ruhadarabokat.

Ezt is szeretjük