Így duplázd meg a lakásod méretét!

A színek nemcsak hangulatossá teszik az otthonod, de optikailag is befolyásolhatod velük a teret. Eláruljuk, hogyan használd őket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy szobába lépve valamennyi díszítőelem közül a színek tűnnek fel legelőször - nem véletlenül. A színek hangulatot, sajátos atmoszférát teremtenek, és kifejezik a helyiség tulajdonosának egyéniségét. Képesek élénkítően vagy nyugtatóan hatni, és sötét, nyomasztó sarkokat is napfényessé varázsolnak. Nem utolsósorban pedig bizonyos optikai trükkök alkalmazásában is segítenek, és arra is alkalmasak, hogy elrejtsék a helyiség valódi arányait.

Színek és terek

A színskála piros, narancs és sárga felén található színek, a meleg színek előtérbe nyomulnak, ezért térszűkítő hatásúak, érdemes hát olyan helyeken alkalmaznod őket, ahol meghittségre van szükség. A kék és a zöld oldalán lévő színek ezzel szemben hidegek, amelyek háttérbe vonulnak, ezért a terek tágítására használhatók - bár az erős kék inkább szűkítő hatású.

Egy kevert szín melegsége vagy hidegsége azonban nagymértékben függ a keverékben alkalmazott színek arányától - például bizonyos zöldek melegek lehetnek, ha több sárga van bennük, vagy hidegek, ha a kék kerül túlsúlyba. Bármilyen színt választasz is a felújítási és lakberendezési terved kiindulópontjául, kis helyen ez mindig sokkal drámaibb hatású. Ha egy kis szobát viszonylag gyorsan és olcsón fel lehet újítani, miért ne kísérleteznél egy kicsit? Nyugodtan kipróbálhatsz szokatlan színösszeállításokat, illetve különféle textúrákat és vizuális trükköket.

A tágasság illúziója

Nagyon halvány színek hatására a felületek távolabbinak és kevésbé feltűnőnek látszanak, és ezáltal a tágasság érzetét keltik. A kis szobákban a szellős és nyugodt hatás kialakításának legegyszerűbb módja az, hogy a fontos felületeket fehérre fested.

Ám hiába jó választás a fehér a kis szobákban, tiszta formájában elég unalmas, ezért nem árt egy kevés színnel élénkíteni. Először is, a falakat a fehér valamelyik közeli rokon színére festheted - a meleg őszibarackszíntől a halvány hidegkékig. A textúra szintén oldottabbá és melegebbé teszi a főként fehér összeállítást.

A 15 legnagyobb lakberendezési hiba

Nézegess képeket!

Elolvasom

Függönyökkel, díszpárnákkal, kisméretű képekkel vagy szőnyegekkel véletlenszerű foltokban is bevezethetsz különböző színeket. Ha eluntad a látványt, könnyen lecserélheted a kiegészítőket. Ha azonban sok bútor és dísztárgy van a szobában, jobb megoldás egyszerű anyagokat és tompább tónusokat választani, hogy ne tűnjön zsúfoltnak.

Praktikus tanácsok
  • Ha sötét színeket használsz egy kis szobában, ügyelj arra, hogy a megvilágítás megfelelő legyen, és ne keltsen lehangoló, borongós hatást.
  • Mivel a tükör a fényt és a teret egyaránt visszatükrözi, a kis szobákat drámaian át tudja alakítani. Különösen hatékonyan vetheted be kis terekben és sarkokban, ahol egy bizonyos irányba fordítva kiemelheti az érdekes építészeti elemeket.
  • Kísérletezz közvetett megvilágítással, például a mennyezetre irányított lámpákkal. Ezzel hangsúlyossá teheted a finom színeket, és növelheted a teret, különösen az alkóvokban és a sarkokban.
  • A dísztárgyak és a bútorszövetek textúrája térhatást, mélységet adhat a kis szobáknak.

A magasság illúziója

Alacsony mennyezetű, kicsi szobákban a színek segítségével a magasság és a tágasság látszatát keltheted. Ha nincsenek díszítőelemek, fesd fehérre a plafont, a falakat pedig a szegélyléctől a mennyezetig azonos, fehérhez közeli tónusra.

13 veszélyes és allergiát okozó tárgy a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha dísz- vagy képakasztó léc van a falakon, fesd le a létrejövő vízszintes osztatok mindegyikét a fehér más-más finom tónusával!
Kezdd például azzal, hogy a mennyezetet fehérre fested, a felső díszszegélyt fehérhez közeli tónusra, a középső díszszegély fölötti részt pedig valamivel színesebb variánsra.

Folytasd hasonló módon lefelé, egészen a padló fölé szerelt szegélylécig! A padló kapja a legmélyebb tónust, de azért ne legyen túlságosan sötét, mert ettől a szoba még kisebbnek tűnhet, mint amilyen valójában.

Cikkünkhöz a Lakásdekoráció mindenkinek című könyv adott ihletet.

A kötet tartalmazza az alapvető lakás-felújítási technikák - festés-mázolás, tapétázás, csempézés, padlóburkolás - ismertetését lépésről-lépésre leírt útmutatásokkal és illusztrációkkal. Fényképes ötlettárral segít a lakás valamennyi helyiségének berendezésében és dekorálásában a konyhától a hálószobáig. Emellett beavatja az olvasót a stílusok, a színek, az anyagok és a minták műhelytitkaiba.
Praktikus könyv mindazoknak, akik saját kezűleg alakítanák ki álmaik otthonát.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük