A 3 legfinomabb lakásillatosító fillérekből

Szeretnéd, hogy a lakásod kellemes aromák lengjék körbe, de nem akarsz ezreket költeni illatosítókra? Ismerd meg az alternatívákat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vágott virágok csodálatos kiegészítői az otthonoknak. Élettel töltik meg a szobákat, illatuk pedig a rétek és a mezők hangulatát idézi fel a lakásban. Hiába cseréled azonban gyakran a vizüket, és metszed a szárukat, a vágott virágok rövid életűek.

Ebbe bele kell törődnöd, de ahelyett, hogy szomorkodnál, légy kreatív! Nincs is jobb, mint igazi virágokból igazi illatosítót készíteni.

Száraz virágokból, esztétikusan

Az egyik legismertebb módja az elszáradt virágok hasznosításának és a különböző helyiségek illatosításának a száraz füvek, termések, levelek és szirmok felhasználásával készülő potpourri. A szó a francia nyelvben rothadt fazekat jelent, mely a potpourri egy kevésbé ismert változatára utal. A vizes módszer, melynek során egy fazék vízbe szórnak különböző elszáradt leveleket és virágokat, a potpourri készítésének egy bonyolultabb, ámbár tartósabb illatot biztosító módja. Nem is beszélve a látványról.

Ezzel szemben a száraz potpourri esztétikus. Az illatos keveréket teheted fatálban otthonod egy fényesebb sarkába, üvegtálban az asztalra, de akár labdák formájában oda akaszthatod, ahová tetszik. Elkészíteni is könnyebb, nem csoda hát, hogy mára szinte az egész világot meghódította.

A hozzávalók

A potpourri alapját képező növényrészeket alapvetően négy kategóriába sorolják. Hogy a végeredmény ne csak egy illatozó egyveleg legyen, hanem díszítse is a környezetét, fontos, hogy illatos és színes szirmokat, leveleket gyűjts össze.

Ehhez jöhetnek a fűszerek és a különböző termések száraz héjai, valamint rögzítők a keverék tartósításához. A rögzítők por formájában használandók, szerepük, hogy magukba veszik, majd tartósítják a többi illatot. A legismertebb az íriszgyökér.
Sok fűféle illóolaj formájában is kapható, ne aggódj hát, ha valamelyik hozzávalót nem tudod szárított formában beszerezni.

Attól függően, hogy a lakás melyik helyiségét szeretnéd illatosítani, nem mindegy, hogy milyen növényeket használsz, mint ahogy az sem, hogy milyen formában tárolod a levélkeverékeket.

Frissítő aromák a nappaliba

A nappaliba érdemes hűsítő-frissítő aromákat használnod, és mindenképpen úgy elhelyezned a színes egyveleget, hogy az egyben dekoratív is legyen. Szerezz be egy nagyobb üvegvázát, és ezt töltsd tele a száraz növényekkel.

Szintén jól mutatnak a potpourrival töltött, finom anyagból készült zacskók is, melyeket a szoba bármely részében elhelyezhetsz. Akár fel is akaszthatod őket, de akkor is szépek, ha csak egyszerűen leteszel egyet-egyet a polcra, vagy az asztali lámpa mellé.

Arra azonban ügyelj, hogy laza szövésű anyagot válassz a párnácskákhoz, hogy szellőzni tudjanak.

Falusi kert potpourri receptje

 • 2 csésze rózsaszirom
 • 1 csésze rózsabimbó
 • 2 csésze levendula
 • 1 csésze fehér jázmin
 • 1 csésze muskátlilevél
 • 1 csésze szegfű
 • 1 csésze ápolkalevél
 • 1 csésze szarkaláb
 • 1/4 csésze százszorszép
 • 8 borzaskata maggubó vagy komlóvirág
 • 1 evőkanál íriszgyökér

A nappaliba kerülő potpourrihoz: bazsalikom, babér, mirtusz, izsóp, citromfű, rozmaring, menta, cipruska, fehér üröm, rozmaring, rózsagyökér, szagos müge, kakukkfű, citromkóró.

Nyugtató potpourri a hálószobába

A hálószobában kiemelt szerepe van a potpourrinak, ez a helyiség ugyanis nemcsak a pihenés és az alvás helye, hanem általában a ruhásszekrény is itt található. A potpourrihoz felhasználandó növények között ezen szempontok figyelembevétele mellett válogass.

A frissítő keverékeket mellőzd, használj inkább olyan illatokat, melyek segítenek a nyugodt alvásban, és esetleg a molyokat is távol tartják a ruháktól.

A potpourrit ebben a helyiségben érdemes muszlinpárnácskákban tartani, ezeket akár a párnád alatt is elhelyezheted. Ha a keverék levendulát is tartalmaz, a muszlinzacskókból tehetsz egyet-egyet a fehérneműk és az ágyneműk közé is. Praktikus, hasznos, mindemellett pedig igen dekoratív megoldás a vállfákat textillel bevonni, majd ezek bélésébe helyezni a száraz-illatos virágkeveréket.

Nyugtató potpourri receptje

 • 2 csésze citromkóró
 • 2 csésze rózsaszirom
 • 1 csésze körömvirágszirom
 • 1 csésze legyezőfűernyő
 • 1 csésze levendulavirág
 • 1 csésze kamillavirág
 • 25 g angyalgyökér
 • 4 evőkanál íriszgyökér

Füvek a hálószobába kerülő potpourrihoz: levendula, citromkóró, rózsaszirom, narancshéj, fahéj, szegfűszeg, kakukkfű.

Szagtalanító, rovarűző keverék a konyhába

Az illatos, színes növények a konyhában is sokat segíthetnek. A főzés közben keletkező szagoktól nehéz megszabadulni, a manapság olyannyira divatos illatosítók helyett azonban próbálkozz természetes szagtalanítóval.

Bizonyos keverékek a legyek elűzésére is alkalmasak, ráadásul nemcsak semlegesítik a szagokat, hanem üdén tartják a konyha levegőjét is. A növényeket tálban is tarthatod, csokorba is kötheted, de bele is varrhatod az edényfogó kesztyűbe! Minden alkalommal kellemes illatot áraszt majd, amikor valami forrót fogsz vele.

A konyhába kerülő potpourrihoz: bojtorján, gilisztaűző varádics, csombormenta, fekete üröm, fehér üröm, borsmenta, kamilla, kakukkfű, rozmaring.
Ezt is szeretjük