A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő
Velük takaríts!
Ha vegyszerek helyett természetes módszerekkel akarsz takarítani, ezeket válaszd!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Ezek azonban nem feltétlenül jelentenek bolti vegyszereket, néhány házi praktikával és jól bevált csodaszerrel is elérheted ugyanazt a hatást, ráadásul egészségednek és a környezetnek sem ártasz. Ezeket vesd be!

Ecet

Mindig érdemes ecetet tartani otthon, ugyanis szinte mindenre jó a háztartásban, a WC-tisztítástól az ablakpucoláson át a vízkőmentesítésig és a szagtalanításig. Ha makacs szennyeződésekkel van dolgod, érdemes hígítatlan ecettel való áttörlést alkalmaznod, kevésbé problémás esetben azonban hígítsd fele-fele arányban vízzel.

Takaríthatod és fertőtlenítheted ezzel a módszerrel a fürdőt, a konyhát, a WC-t, valamint a különféle háztartási eszközöket, például a vágódeszkát is. Az ecet kiváló szer penész ellen is, mivel gombaölő hatással is rendelkezik, továbbá a vízkövet is eltávolíthatod, ha üres programot indítasz el ecettel például a kávéfőzőn vagy a mosógépen.

A mosás során is segít a sokoldalú ecet: ha a mosóprogram előtt fél pohárral öntesz belőle az adagolóba, a ruhák hófehérek lesznek, emellett a makacs foltokat is kiveheted, ha mosás előtt ecetbe áztatott ronggyal dörzsölöd át az érintett területet.

Teafaolaj

A teafaolajat az egyik legjobb természetes fertőtlenítőszernek tartják antibakteriális és antiszeptikus hatása miatt. Az ausztrál Melaleuca alterifolia fa leveleiből készített
olaj jótékony hatásait a gyógyászat mellett a háztartás számos területén kifejti. Bármit lefertőtleníthetsz vele, ha egy szivacsra vagy rongyra cseppentesz belőle, majd azzal törlöd át a szennyezett felületet.

Fél liter víz és három-négy csepp teafaolaj keverékéből általános lemosót is készíthetsz, emellett a felmosóvízbe is teheted. Penész ellen is bevetheted gombaölő hatása miatt, emellett a ruhák fertőtlenítéséhez is használhatod: ehhez mosás előtt csepegtess hat-nyolc cseppet az öblítő adagolójába.

Káros tárgyak a lakásban

Nem csak az erős vegyszerek lehetnek károsak. A feng shui szerint bizonyos lakberendezési tárgyak is árthatnak a harmóniának.

Citrom

A citrom az egyik legerősebb házi tisztítószer, mely azonban nemcsak fertőtlenítőként állja meg a helyét, de szagtalanít, oldja a zsírt, valamint vízkő ellen is hatékony fegyvert jelent. Tömény citromlevet is használhatsz makacs szennyeződések ellen - érdemes magával a kettévágott gyümölccsel bedörzsölni az érintett területet -, de általános lemosót, fertőtlenítőt és szagtalanító folyadékot is készíthetsz, ha vízzel hígítod.

Mint az ecet és a teafaolaj, a citrom a mosás során is segít: ha a ruhákon fű-, tea-, tinta-, paradicsom-, rozsda-, vörösbor-, gyümölcs- vagy csokoládéfolt keletkezett, mosás előtt érdemes a területet bedörzsölni egy kevés citromlével.

Te természetes szerekkel takarítasz?

Ezt is szeretjük