4 durva tény a légkondiról
Veszélyben az egészség
Ha már az irodában kell csücsülnöd a melegben, jobb, ha hűsít a klíma. A kényelemnek azonban nagy ára is lehet! Legyél elővigyázatos.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mióta a légkondicionáló berendezések az átlagember számára is elérhetőek lettek, azóta szinte meg sem tudunk lenni nélkülük. A nagyobb irodaházak és bevásárlóközpontok már régóta klímákkal gondoskodnak a megfelelő hőmérsékletről, jó ideje pedig már a bevásárlóközpontokban, a kisebb-nagyobb irodákban, üzletekben is megjelentek eme nélkülözhetetlennek vélt berendezések. Sőt, ma már egy "rendes" lakásban is klíma gondoskodik a kellemes hűs levegőről.

Mindez nem meglepő, hiszen ki szeret egész nap a saját izzadságában ülni? Senki. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy a kényelemnek ára van, esetenként nem is kevés. Mielőtt tehát rohannál a legközelebbi üzletbe, érdemes kicsit tájékozódnod a klímaberendezésekkel kapcsolatban!

Akár atípusos tüdőgyulladást is okozhat a klíma!

Nincs is annál jobb, mint a kánikulából egy klimatizált helyiségbe menekülni, esetleg egész nap úgy dolgozni, hogy közben kellemes hűvös járja át az irodát. Tény, hogy az elviselhetőnél néhány fokkal magasabb hőmérséklet esetén már csökken a munkakedv, romlik a koncentráció, és ingerültebbé is válthat az ember, ám a klíma sem mindig megoldás.
Az, hogy a gyártók agyba-főbe ajánlgatják termékeiket, és azt hirdetik, hogy azok szűrője alkalmas a különböző szennyeződések és baktériumok kiszűrésére, még nem garancia semmire. Kevesen tudják ugyanis, hogy a szükséges szűrők ellenére a klímáknak igenis nagy szerepük lehet az olyan betegségek kialakulásában, mint az atípusos tüdőgyulladás, vagy éppen a légiós betegség.

Mindezért pedig a hazánkban sajnos igen gyakran helytelenül végzett karbantartás felelős: ennek következtében a használaton kívüli készülékek kondenzvizében számos baktérium gyűlhet össze, amely a légtérbe jutva komoly megbetegedéseket - allergiát, állandó légzési nehézséget, nyálkahártya-irritációt és fejfájást - okozhat.

Jó, ha tudod!
A rendszeresen karbantartott légkondicionáló berendezések ritkán okoznak megbetegedéseket. Ehhez azonban arra van szükség, hogy egy hozzáértő szakember legalább félévente ellenőrizze őket, és alaposan kitisztítsa a különböző csöveket és szűrőket.

A helytelen használat ízületi problémákhoz is vezethet!

A nagy melegben sajnos sokan hajlamosak elhanyagolni az előírásokat, és ész nélkül kapcsolgatni a készülékeket. Azzal sem törődnek, hogy mindez igen káros lehet a szervezetük számára, a lényeg, hogy jó hideg legyen.

A légkondicionálás lényege nem a helyiségek teljes lehűtése, hanem az optimális hőmérséklet biztosítása úgy, hogy azt a lehető legkevésbé érzékelje a szervezet. Nem tévesztendő össze például a ventilátorral: a klímaberendezéseket sosem szabad úgy elhelyezni vagy irányítani, hogy annak levegőjével bárki közvetlenül érintkezzen! A klímák ugyanis 6-8°C-os levegővel hűtik a helyiséget, ami még rövid távon is jelentősen károsítja az egészséget: állandó náthát, homloküreg- és torokgyulladást, tartós ízületi betegségeket, fej-, nyak- és vállfájdalmakat okoz.

Jó, ha tudod!
A készüléket mindig úgy kell elhelyezni, hogy azzal senki ne érintkezzen közvetlenül! Ezen kívül úgy kell beállítani a kívánt hőmérsékletet, hogy az legfeljebb 4-6°C-kal legyen alacsonyabb, mint a kinti hőmérséklet.

A légkondicionálót nem bírják a növények

A rosszul használt légkondicionáló berendezések nemcsak az emberi egészséget veszélyeztetik, hanem a növényekre sincsenek jó hatással.
Az állandó és hirtelen hőmérséklet-változás, a leárnyékolt szobában fellépő napfényhiány, valamint a páratartalom változása a normálistól eltérő növekedésre és életre ösztönzi a növényeket.
Azok a fajok, amelyek általában jól tűrik a hőmérséklet változását, 3-5°C-os ingadozást még jól viselnek, ám az érzékenyebb egyedek már erre is rosszul reagálnak.

A legnagyobb gond azonban éppen az, hogy a változás általában több ennél: a tapasztalatok szerint sokan csak akkor kapcsolják be a klímát, miután hazaértek, így a napközben felmelegedett lakást percek alatt kívánják lehűteni. Ez pedig általában közel 10-12°C-os hőmérséklet-csökkenést jelent, amely a növényeknél jelentős elváltozásokat okozhat.
Az ilyen lakásból érdemes minél előbb kiköltöztetni a szobanövényeket, vagy változtatni a klíma használatán, ellenkező esetben ugyanis a kis kedvencek megnyúlnak, leveleik elsárgulnak, rosszabb esetben pedig el is pusztulhatnak.

A kisebb készülék hosszútávon drágább!

A rendszeresen karbantartott, szakszerűen elhelyezett és működtetett klímaberendezések ritkán okoznak megbetegedéseket, és vitathatatlanul hozzájárulnak a megfelelő komfortérzet fenntartásához.

A klíma tehát hasznos is lehet, ám ehhez arra is szükség van, hogy a megfelelő méretű és típusú készülék kerüljön a lakásba. A vásárláskor érdemes körültekintőnek lenni, és bár a légkondicionálók ára még ma is kissé borsos, nem feltétlenül az ár alapján dönteni!

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A kisebb, olcsóbb készülékek például praktikusnak tűnhetnek, ám csupán hideg levegő fújására alkalmasak, és ritkán rendelkeznek a szükséges szűrőkkel. Ezzel szemben a modernebb, nagyobb készülékek a szűrőfunkción kívül általában képesek az esetlegesen elszaporodó gombák és baktérium elpusztítására is.

A korszerűbb klímák ráadásul csak elsőre tűnnek drágábbnak: mivel lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, a befektetés hamar megtérül.

Apropó, energia!
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem a hűteni kívánt helyiséghez választják a készüléket. Pedig ez esetben a méret a lényeg: a túl kicsi készülék nemcsak nem lesz képes ellátni a neki szánt feladatot, de hamar tönkre is mehet, míg a kelleténél nagyobb készülék egészségtelen és gazdaságtalan üzemeltetést is eredményez.
Ezt is szeretjük