Így ápold a szobanövényeket télen: néhány dologra nagyon fontos odafigyelni

Az öntözés, a hőmérséklet és a napfény a kulcsa a növények téli gondozásának.

Téli növényápolás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akárcsak a természetben, a szobában élő növények is megélik a telet, még ha nem is hullajtják el a leveleiket, vagy mutatják látványos jelét a változásnak. Ilyenkor mások az igényeik, mint az év többi szakában, ezért különösen oda kell figyelni az ápolásukra.

A növények általában tavasszal rügyeznek, növekednek, nyáron virulnak, ősszel és télen pedig pihenő időszakukat töltik, amikor felkészülnek az újabb gyarapodásra. Ilyenkor más hőmérsékletet, fényszintet vagy öntözést szeretnek.

Növények téli ápolása

Azt fontos leszögezni, hogy a különböző virágok egyéni szükségletei mindig mások, ezért külön-külön is érdemes utánanézni mi az, amit az adott faj szeret, hogyan érdemes teleltetni. Ennek ellenére vannak általánosságok, melyek elmondhatóak a legtöbb növényről ebben az időszakban.

szobanoveny-1
Fotó: Richard Drury / Getty Images Hungary

Mivel az ősz közeledtével a növények kezdenek felkészülni a nyugalmi állapotra, az életfunkcióik lelassulnak. Ennek az a következménye, hogy általánosságban kevesebb vizet igényelnek, persze, amelyik virágot év közben sűrűbben kellett öntözni, az ilyenkor is gyakrabban igényli a folyadékot, mint, mondjuk, egyes pozsgás levelűek, melyeket elég havonta vízzel látni el. Ilyenkor a tápanyagigény is csökken, ezért lényegesen ritkábban kell tápoldatozni a talajt.

A fényigény ellenben nem változik, így azok a növények, amelyek szeretik a világos helyeket, ilyenkor is szívesen vannak az ablak közelében, sőt azok is jobban vágynak a fényre, amelyek a félhomályt kedvelik. Télen alacsonyabb az általános fényszint, és így kevesebb energiához jutnak a növények a fotoszintézis útján, ezért különösen fontos, hogy ne húzd össze a függönyöket a lakásban, hagyd bejutni a természetes napfényt, és amennyire csak lehetséges, a növényeket telepítsd át déli fekvésű ablakok mellé.

szobanoveny-2
Fotó: visualspace / Getty Images Hungary

A növények telente általánosságban nem bánják, ha egy-két fokkal hűvösebb van körülöttük. Amennyiben a lakásban van olyan kevéssé fűtött, de védett helyiség - például egy veranda - ahol valamivel hidegebb van, sok virág ott is kifejezetten jól érezheti magát. A túlzott melegben a szobanövények növekedésnek indulhatnak, ami nem tesz jót nekik a pihenő időszakban, azonban egy túl hideg szobában meg is fázhat a növény. Itt is érdemes figyelni az egyéni igényekre, de általánosságban a 10-12 foknál hűvösebb helyiség nem tesz jót a virágoknak.

Télen a szoba levegője az állandó fűtésnek köszönhetően szárazabb, ezért a legtöbb növénynek - még azoknak is, amelyeknek amúgy nem nagy a páraigénye - jól eshet a párásítás. Ehhez érdemes beszerezni egy párásító készüléket, de ha az nincs, tegyél a radiátorra vizet egy kaspóban. Az is tökéletesen megfelel a célnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem csak az alacsony páratartalom, a szellőztetés is lehet veszélyes télen. Vigyázz, hogy a virágok ne legyenek huzatban, amikor kinyitod az ablakot, mert ilyenkor a kinti levegő sokkal hűvösebb, mint a benti, és a virágok könnyen megfázhatnak tőle!

Allergiát okozó növények

A legtöbb növény jót tesz a szoba levegőjének, azonban van néhány virág, amely az arra érzékenyeknél akár allergiás rohamot is kiválthat. Mutatjuk, mikkel érdemes vigyázni.

Allergiás rohamot is kiválthatnak ezek a népszerű szobanövények: szépek, de veszélyes is lehetnek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük