Ezzel fújd be a virág környékét, és nem rágcsálja meg többet a cica: 2 tipp, ami megmenti a szobanövényeket a macskától

Ezek a házi praktikák távol tartják a macskát a szobanövényektől

makka-macska-szobanoveny

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember gyakran kapja azon a cicáját, hogy a szobanövény leveleit rágcsálja - akárcsak a kerti macskák a füvet. De minek köszönhető ez a szokás, és vajon mit lehet tenni ellene?

A növényrágcsálás két fő okra vezethető vissza. Az első, hogy hiányzik a növényi összetevő a cica táplálékából, a másik, hogy a szobanövény valamitől megmozdult, amit a cica támadásnak érzékelt.

Miért esznek a cicák növényeket?

A macskáknak időnként muszáj zöldet is enniük, a rostdús táplálkozás segít, hogy a szőrlabdák ne okozhassanak gondot. A kerti cicák pont ezért legelnek füvet. Ha ez a helyzet, érdemes beszerezni egy olyan növényt otthonra, amit a cica is rágcsálhat - például macskafüvet, macskamentát, búzafüvet vagy citromfüvet. Rendes esetben ez megoldja a problémát, és több kár nem éri a szobanövényeket.

cica-szobanoveny-macska
Fotó: Martin Poole / Getty Images Hungary

Lehet azonban, hogy a cica azért rágja meg a növényeket, mert a leveleik mozognak - ez olyankor fordulhat elő, ha azok huzatos helyen vagy a radiátor közelében állnak. Ilyenkor ez ösztönös támadásingert válthat ki a cicából, ami idővel akár szokássá is válhat. Ekkor már nehezebb vele elbánni. Azonban erre is van megoldás, méghozzá az, ha az ember illatokkal próbálja távol tartani a cicát a virágtól.

Házi macskariasztó spray-k

A macskáknak negyvenszer több szaglósejtje is lehet, mint az embereknek, ezért bizonyos illatok kifejezetten bántják az orrukat, el fogják kerülni azokat a növényeket, amelyeken ezt érzik. Ilyen illatok lehetnek: az eukaliptusz, a levendula, a borsmenta, a narancs, a citrom vagy a rozmaring. Ezek bármelyike használható, a lényeg, hogy olyat válassz, amit te nem találsz kellemetlennek.

Keverj két nagy kanál 100%-os illóolajat fél liter forró vízbe, majd hagyd a lábosban kihűlni - akár egész estére is állni hagyhatod. Amikor kihűlt, töltsd a keveréket egy szórófejes üvegbe, és spricceld be vele a növény környékét. Közvetlenül a növényre sose spriccelj vele, mert akár meg is égetheti a levelét. Semmiképpen se használj borsot, hiába ajánlják sok helyen, mert az károsíthatja a cica szemét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha ez nem jelent elegendő segítséget, áztass be egy vattapamacsot közvetlenül valamelyik illóolajba, és azt helyezd el a kritikus helyeken, de vigyázz, hogy ez semmiképpen ne érje a növényt, vagy közvetlenül annak földjét. Ez egészen biztosan távol fogja tartani a cicát.

Mérgező szobanövények

A növényrágás nem csak azért jelet kockázatot, mert tönkreteszi a virágokat. Számtalan szobanövény van, amely komolyan megbetegítheti, vagy meg is ölheti a cicákat. Ezeket érdemes inkább kerülni vagy olyan helyre tenni, ahol a cica semmi esetre sem érheti el.

10 súlyosan mérgező szobanövény, amit okosan kell elhelyezni: megmérgezhetik a háziállatokat

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük