Egy igénytelen szobanövény, ami télen is virágzik: így ápold a pozsgafát
A pozsgafa nem kér sok vizet, és virágokkal hálálja meg a gondoskodást.

pozsgafa-majomfa-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vastag, húsos leveleivel a pozsgafa - vagy más néven majomfa - zsenge éveiben jobban hasonlít a kövirózsára, mint egy tényleges fára. Azonban ahogy nő, úgy lesz a törzse egyre vastagabb, és alacsony növése ellenére is mutatós dísze lehet a lakásnak. Ráadásul virágzik. Télen is.

A pozsgafa lassan éri el a felnőtt kort, de néhány év után megjelenhetnek az első rózsaszín-fehér virágai. Ezek többnyire télen bimbóznak, és egy kis színt visznek a zimankóba. A lassú fejlődésű növény végső magassága akár egy-másfél méter is lehet, ehhez azonban hosszú évek kellenek.

Így gondozd a pozsgafát

A pozsgafa pozsgás növény, vagyis a leveleiben rengeteg vizet raktároz, éppen ezért nem kell gyakran öntözni - igazi álom a kezdő kertészek számára. Tavasszal, nyáron és ősszel hetente, kéthetente érdemes vizet adni neki, két öntözés között pedig meg kell várni, hogy kiszáradjon a földje. Télen elég havonta locsolni, ilyenkor a növény pihen.

pozsgafa-majomfa

A pozsgaf fényigényes, ezért érdemes ablakpárkányon tartani, ahol világosban van. Nyáron jól tűri a hőváltozást, és nincsenek különleges igényei, télen viszont jobban szereti a hűvös, 10 fok körüli hőmérsékletet. Ha ezt nehezen tudod megoldani, melegebb lakásban is elvan, de lehet, hogy ilyenkor valamivel több öntözést igényel, és megnyúlhatnak a hajtásai.

Egyéb igénye a növénynek nincs, nem kell párásítani a levegőt neki, de azt értékeli, ha jól szellőző helyen állhat. Ha szeretnéd meggyorsítani a fejlődését, a nyári időszakban táplálhatod kaktusztápoldattal.

A pozsgafa nem vágyik gyakori átültetésre, de ha szeretnéd, hogy minél magasabbra nőjön, kétévente érdemes új cserépbe helyezni. Ha nem bánod, hogy nem nyúlik az égbe, elég akkor áthelyezni, ha érezhetően kinőtte a cserepet. Lassú növésének és sok elágazásának köszönhetően szép bonszai nevelhető belőle, amelyet tetszőleges formára alakíthatsz, ilyenkor átültetésnél vissza kell vágni a gyökérzetet, és vissza lehet tenni ugyanabba a cserépbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vannak olyan háztartások, ahol a pozsgafa rendszeresen, minden télen virágzik, megint másoknál szinte soha nem bont szirmot. Ennek okára egyelőre senki nem tudott rájönni, de a virágzást a legjobban a gondos törődéssel és a sok szeretettel lehet támogatni.

Gyönyörű beltéri fák

A sok zöld feldobja az egész lakás hangulatát, és egy-két magasabb növésű szobafával igazi dzsungelhangulat alakítható ki a nappaliban. Nézd meg a legszebb és legigénytelenebb magas növésű szobanövényeket.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük