Hogyan mosd ki a télikabátot kíméletesen? Olyan tiszta lesz, mintha mosodába vinnéd
Fontos, hogy a télikabátok is tiszták és frissek legyenek: a legtöbb típus otthon is tisztítható, így érdemes megismerni mosásuk fortélyait.

GettyImages-1360633734
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tél minden évben valahogy hamarabb megérkezik, mint szeretnénk, és a télikabátok szép lassan előkerülnek a szekrényből. Ami viszont sokaknak fejtörést okozhat: hogyan tisztítsuk ki ezeket a kényes darabokat?

A legtöbben nem mossák ki a kabátjukat évente egynél többször. A The Spruce szerint jó ötlet, hogy szezononként kétszer tisztítsuk meg a kabátokat. És bár úgy tűnik, hogy a legegyszerűbb megoldás elcipelni őket a vegytisztítóba, ezt otthon is meg lehet tenni, feltéve, hogy figyelembe veszed a különböző típusú anyagok ápolási módját. (Vannak kivételek, mint például a gyapjú és a természetes szőrme, amelyeket úgy gyártanak, hogy nehéz otthoni mosásuk, ezért ezeket érdemes lehet tisztítóba vinni).

Hogyan mosd ki a télikabátot kíméletesen?

A télikabátok tisztításának megfelelő módja attól függ, hogy milyen anyagból van.

Pehelykabátok mosása

A természet szigetelőjének tartott pehelyről elterjedt, hogy bonyolultan mosható. Ez tévhit: a pehely otthon, hideg vagy meleg vízzel, kíméletes programon mosható. (Érdemes egy nagy kapacitású, keverő nélküli gépet használni, hogy a kabát szabadon mozoghasson.)

GettyImages-1098248486
Fotó: Kypros / Getty Images Hungary

Ha szárítógéped van, tedd a gépbe először alacsony fokozaton, majd fejezd be úgy, hogy a levegőn hagyod száradni. Ha a címke száraztisztítást javasol, annak valószínűleg a külső anyag az oka, nem a töltőanyag.

Gyapjúkabátok mosása

Használj hideg vagy meleg vizet. A mosógépen az állandó présciklust kell, vagy speciális gyapjúmosás funkciót kell beállítani, attól függően, milyen típusú a géped. Ez 85-105 fokos mosást jelent, közepes erős forgatással. Szárítsd alacsony hőmérsékleten vagy levegőn. (Gyorsan szárad!) Győződj meg róla, hogy nem ruhákkal együtt mosod, nehogy azok összegyűjtsék a szöszöket. 

Műszőrme kabátok mosása

A legjobb, ha kézzel mosod meg a műszőrmét hideg vízben, és hagyd levegőn megszáradni. Ha szárítógépbe rakod, az megolvaszthatja a szálakat. A tisztítás később segíti, hogy a kabát újra puha legyen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bőrkabátok mosása

A bőrt legjobb kézzel mosni. Először letörölheted kevés mosószerrel, majd tisztítsd át nedves ruhával. Egy tiszta ruhával teszteld le a kabát belsejében, hogy lejön-e az anyagról a festék. Ha igen, akkor nem biztonságos a kabát otthoni kimosása, és el kell vinni a tisztítóba.

Kvíz: tudod, mi a pruszlik vagy a kalucsni? 

Népies, régies ruhadarabok elnevezéseire kérdezünk rá: te tudod, melyik szó mit takar?

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük