Profi tippek nem csak kezdő kertészeknek!
Friss gyümölcsökre és zöldségekre vágysz? Akkor itt az ideje a kertészkedésnek! Tippjeinkkel a kerted is paradicsomi szépségű lehet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rend a lelke mindennek - ám ez önmagában még kevés a gyönyörű és bő termést hozó kerthez, ha hiányzik az időszerűség és a szakértelem.

A kert gondozásához hasznodra válhat néhány jó tanács a díszkerteket és a zöldséges-gyümölcsös kerteket illetően egyaránt.

Fontos tudni például, hogy milyen növénynek mikor van az ültetési ideje, és hogyan kell gondoznod ahhoz, hogy szépítse a kerted, illetve bő termést hozzon. Most ebben segítünk.

Még nem vagy elkésve!

Legyen szó díszkertről vagy zöldség-gyümölcs kertről, május elején mindkét esetben el lehet ültetni a bokrokat, fákat, amennyiben ezt ősszel nem tetted meg. Tavasszal ültetheted a díszmákot, a körömvirágot, a pillangóvirágot, a sarkantyúkát, a dísznapraforgót, az őszirózsát, valamint a dáliát és a kánnát is - ez utóbbiakat azonban célszerű palántázva, tehát előnevelve ültetni, mert akkor hamarabb elkezdenek virágozni, és hosszabb ideig gyönyörködhetsz bennük.

Védelem a fa tövében

Ilyenkor tavasszal a facsemeték alatti talajt érdemes befedni, hogy a földnek jó legyen a vízháztartása, és a gyomok se lepjék el. A befedésre legalkalmasabb anyag a fenyőmulcs, amit körülbelül 4-5 cm vastagságban kell kiszórni a talajra. Nem árt a szélét ágyásszegélyekkel bekeretezni, hogy ne kerüljön rá a fűre, és ne nehezítse meg annak növekedését. Ha nem akarod ezt a módszert alkalmazni, akkor tanácsos gyakran kapálnod a földet, mert az szintén javítja a talaj vízháztartását, főleg akkor, ha utána el is gereblyézed.

Ebben az időszakban ajánlott a foszfor-, kálium-, nitrogén- és egyéb műtrágyákat is kiszórni a fás növények földjére. Komposztot is használhatsz, ami még alkalmasabb erre a célra, mert anyaga környezetbarát, és jó a szervesanyag-összetétele is.

Aztán a későbbiekben másfél havonta egy alkalommal érdemes még a nitrogén-műtrágyából - 30 g/m2 - szórni az adott területre, mert ez szükséges a növények fejlődéséhez, a zöldszövetek kialakításához. Ezt az eljárást viszont csak a nyár közepéig szabad alkalmazni, hogy a növény őszig befejezze a növekedést.

A jólfésült fű zöldebb is

Fontos tudnod, hogy a fű esetében a fáknál ajánlott komposzt nem használható, ezért maradj inkább a műtrágyázásnál!
A szép fű érdekében kezeld a kipusztult területeket kontakthatású, totális gyomirtóval! Ezt követően fel kell ásni és kapálni a területet, addig, amíg a föld finom darabokra teljesen szét nem esik. Azután következik az enyhe letömörítés, amit végezhetsz taposással vagy speciális hengerrel. Ebben a fázisban szórd el egyenletesen a fűmagokat, átlagosan 30-40 g magot vetve el egy négyzetméteren. Végül gereblyével ütögesd be a magokat a talajba, vagy kevés földréteget is szórhatsz rá.

Szellőztesd a füvet!
Tavasszal nagyon fontos a gyep szellőztetése, a tél során elhalt fű egy része ugyanis ott marad az élő fű tövén, és nem engedi a földet szellőzni. Ilyenkor elindulhat a mohásodás. A szellőztetést végezheted gereblyével, de még jobb az erre a célra készült, élesebb fogú fűfésű.

Répa, retek, mogyoró: a veteményeskert

A tavaly vagy korábban elvetett zöldségeket is ki kell tavasszal ritkítani, és a beteg egyedeket eltávolítani, mert azok hamar megfertőzik a többieket. Ugyanez érvényes a hagymás virágokra - kardvirág, tulipán - is. Amennyiben ültetni készülsz, figyelj arra, hogy ne ültesd túl közel egymáshoz a zöldségeket vagy a gyümölcsöket, akkor ugyanis nem tudnak kellőképpen fejlődni. Az ültetés előtt feltétlenül fel kell kapálni a földet, és a trágyázás is fontos, hogy jó talajba kerüljön az ültetvény, és szép, egészséges, bő termésed legyen.

Kifelé a növényekkel!

Az átteleltetett növényeket is kiültetheted már a szabadba, de csak azokat, amelyek kibírják az éjszakai alacsony hőmérsékletet is. A pálmafélék és a hasonló mediterrán származású növények esetében jobban teszed, ha vársz még néhány hetet, amíg éjszaka sem hűl le túlságosan a levegő.

Az átteleltetett növényeket a kiültetéskor érdemes átültetni, főleg akkor, ha látod, hogy elhasználódott a földjük, és esetleg a cserepüket is kinőtték.

A cserepes növényeknél a műtrágyázás helyett inkább tápszeres locsolást alkalmazz, ám ezt is mértékkel - nem több, mint 30 g/m2 -, mert ha túlzásba esel, a növényzet túlfejlődik, és a dús virágzás elmarad.

Ha szívesen olvasnál még több kertészkedéssel kapcsolatos cikket, esetleg érdekel a környezetvédelem, vagy éppen az egészséges életmód, akkor látogass el az InforMed weboldalára! »
Ezt is szeretjük