3 tárgy, amivel meghosszabbíthatod az életed
Az otthon a pihenés helye. Szerezz be olyan tárgyakat, melyek segítenek egészséged megőrzésében is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyorsételek rendszeres fogyasztása, a vitaminszegény, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az irodák, valamint a nagyvárosok egészségtelen levegője igencsak igénybe veszi a szervezetet.

Ha nem ügyelsz arra, hogy a káros hatásokat megfelelően ellensúlyozd, annak könnyen az egészséged szenvedheti kárát.

Ha nincs időd vagy lehetőséged sportolni, illetve rendszeresen a friss, tiszta levegőn tartózkodni, legalább arról gondoskodj, hogy az otthonod ne rontson a helyzeten.

Önts tiszta vizet a pohárba: víztisztító készülék

A megfelelő mennyiségű és minőségű víz elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Hazánkban előbbivel még nincs gond, a víz minősége azonban annál kérdésesebb. Bár a háztartási vezetékrendszerekbe kerülő víz tisztaságát szakemberek által végzett laboratóriumi ellenőrzések garantálják, tény, hogy klórtartalmát tekintve nem éppen megfelelő a szervezet számára. A klór a tisztítás során kerül a vízbe, feladata pedig a víz minőségének megőrzése addig, amíg a háztartásokba ér. Mértékét szigorúan szabályozzák, egyes kutatások szerint azonban még a lehető legkevesebb mennyiségű klór is ártalmas lehet.


A legtöbb gondot a vízzel kapcsolatban mégis a csövek okozzák, az elavult vezetékrendszerekből ugyanis könnyen olyan anyagok is a vízbe kerülhetnek, melyek korántsem tesznek jót az egészségnek.
Ha tartasz a csapvíztől, és inkább félnél, mint megijednél, ideje komolyan venned a dolgot, és elgondolkodnod egy víztisztító készülék beszerzésén. Ezeket típustól függően csatlakoztathatod közvetlenül a csaphoz vagy a zuhanycsőhöz, de léteznek olyan készülékek is, amelyek közvetlenül a vezetékekre szerelhetők. Titkuk az úgynevezett fordított ozmózis, amelynek során igen alacsony vízáteresztő képességű membrán szűri meg a vizet a szennyeződésektől. A készülékek ára 20-30 ezer forintnál kezdődik, de a komolyabb berendezések akár 100 ezer forintba is kerülhetnek.

A víz tisztítása mellett sokat tehetsz az egészségedért azzal is, ha leszámolsz az olyan kellemetlen kártevőkkel, mint a penész vagy a poratka. Kattints ide, és eláruljuk a módját!

Az egészséges egyensúlyért: sólámpa

Ma már nem találni olyan lakást, ahol ne lenne tévé, hifi, számítógép és még számos más elektromos berendezés, és olyan irodát sem, amely ne lenne tele számítógépekkel, nyomtatókkal, fénymásolókkal és további, a szervezetre igen káros berendezésekkel. Ezek ugyanis pozitív ionokat hoznak létre működés közben, aminek hatására felborul a levegő ionegyensúlya, ez pedig rossz közérzetet, kedvetlenséget okoz. A túl sok pozitív ion hosszútávon komoly egészségügyi problémák kialakulásához is vezethet, éppen ezért fontos ügyelned arra, hogy ellensúlyozd a mennyiségüket.
Az olyan helyiségekben, ahol túl sok elektromos berendezés működik, célszerű sólámpát elhelyezned, amelynek jótékony hatása ma már közismert. A só már önmagában is sokat segíthet a levegő ionegyensúlyának helyreállításában, hiszen mind kémiai, mind fizikai szempontból kedvezően befolyásolja a levegő összetételét: a sókristályok negatív töltésű ionokat termelnek, melyek frissítően hatnak az emberi szervezetre is.
A közérzeted javítása érdekében világíts sólámpával. Használata kifejezetten javasolt idegi eredetű fájdalmak, légúti megbetegedések, például asztma, magas vérnyomás és ízületi panaszok esetén.

Elég a tüsszögésből: párátlanító készülék

A fűtési időszakban a csapból is a száraz levegő káros hatásai folynak, és egyben a párásító készülékek fontosságát sem győzik elégszer hangsúlyozni.
Tény, hogy a száraz levegő igen kellemetlen, ám a túlzott páratartalom sem tesz jót az egészségnek. Arról nem is beszélve, hogy közel annyi háztartást érintenek az ez utóbbiból fakadó problémák, mint a száraz levegő okozta kellemetlenségek.

A kelleténél magasabb páratartalom esetén a lakás hidegebb részeivel - a rosszul szigetelt helyekkel vagy az utcára néző falak egyes részeivel - érintkező levegőből nedvesség csapódik ki, amely vizesedéshez, később pedig penészesedéshez vezet, amely leginkább az asztma és az allergia kialakulásának kedvez. A már átvizesedett, penészes falak csak nehezen száríthatók ki, a penészfoltok eltüntetése pedig a legtöbbször csak a helyiség teljes átfestésével oldható meg. Sokat segíthetnek a penészgátló festékek, de a legtöbbet párátlanító készülékkel tehetsz az egészségedért. Ezek a praktikus berendezések magukba gyűjtik a levegőben található párát, amely immáron víz formájában egyszerűen kiönthető a készülékből. Ha a lakásod levegőjének páratartalma viszonylag magas, de komoly gondokat nem okoz, elegendő egy kisebb, néhány ezer forintért megvásárolható készülék is, amelyben egy cserélhető tabletta gondoskodik a párátlanításról.

A drága, több tízezer forintos készülékek - amelyek elektromos árammal működnek, és tartályba gyűjtik a vizet - elsősorban nagyobb légterű, a nedvesedésnek fokozottan kitett helyiségbe ajánlottak.

Ezt is szeretjük