Így szedd le a régi tapétát, hogy tükörsima legyen az újrafestett fal: a legjobb megoldásokat mutatjuk
Nyoma sem marad a régi tapétának, ha így szeded le az újrafestés előtt.

tapeta-leszedes-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újrafestés vagy újratapétázás előtt célszerű megszabadulni a régi, fáradt falburkolattól, azonban ettől a művelettől sokan ódzkodnak. Nehéz, bonyolult, fáradtságos munkának tűnik, de korántsem olyan vészes feladat, mint amilyennek látszik.

A régi tapétát akkor sem kifejezetten praktikus fennhagyni a falon, ha nincsenek sérülései, így ugyanis nem látszanak a fal és a vakolat hibái, amelyeket így ki sem tudsz javítani, csak ráfestesz még egy réteget. Azonban különösen a vastag vagy a texturált tapétáktól mindenképpen muszáj megszabadulni újrafestés előtt.

Mire figyelj, mielőtt munkának látnál?

Bármilyen módszerrel és bármilyen tapétát is készülsz leszedni a falról, ehhez valószínűleg sok vizet, folyadékot vagy gőzt fogsz használni, ezért nagyon fontos, hogy a szoba, ahol dolgozol, ne legyen áram alatt, és különösen védd a villanykapcsolókat és a konnektorokat a nedvességtől. A bútorokat ilyenkor érdemes összetolni a szoba közepére, és letakarni valamilyen fóliával, hogy ne ázhassanak el.

tapeta-leszedes

A különböző tapétákhoz különböző módszerekre lesz szükség. A legegyszerűbb dolgod a vékony papírtapétákkal lesz, azután külön kategóriába tartoznak a vastag vagy texturált tapéták. Egy dologra mindkét esetben szükséged lesz: spatulyára. Ezzel az eszközzel kaparhatod majd le az anyagot a falról. 

A vékony tapétákkal könnyű 

A vékony papírtapétákon könnyen hatol át a nedvesség, így könnyű feláztatni őket. Valószínűleg nem is lesz szükséged semmi másra, csak meleg vízre. A tapétába vágj sűrűn ikszeket, hogy a nedvesség behatolhasson alá, de vigyázz, hogy a falat ne sértsd fel. Használhatsz tapétalyukasztó hengert is, ami egyenletes távolságonként átlyuggatja a papírt. Ha a tapéta már nedves, a spatulyával lekaparhatod, lehúzhatod a falról. A nehezebben elváló részeknél vizezd addig, amíg nem enged a papír. Ha különösen makacs a tapéta, használhatsz tapétaoldó szert is.

Ha nem elég a víz

A vastagabb tapétákat érdemes azonnal tapétaoldó szerrel kezelni. Ezt persze használhatod a vékony tapétáknál is, ha gyorsabb és egyszerűbb megoldásra vágysz, de a vastagabbaknál szükséged is lesz rá. Az oldószert egy ideig állni kell hagyni a falon, és utána már engednie kell a papírnak. Ezután a spatulával feszegesd le a tapétát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha az oldószer sem elég önmagában, használhatsz tapétagőzölő gépet. Ilyet akár kölcsönözhetsz is a nagy barkácsáruházakban, így nem kell egy használat miatt megvenned. A gőzöléses módszer különösen jól működik a lefestett tapétáknál, mert ezeket is könnyedén felpuhítja, és azonnal eltávolíthatóvá válnak. Mind a gőzölés, mind a tapétaoldó szer esetében igaz, hogy a tapétát be kell vagdosni, vagy ki kell lyukasztgatni, hogy jobb legyen a hatás.

És utána?

Akár festeni, akár újratapétázni szeretnél, fontos, hogy a fal a lehető legsimább legyen, ezért minden egyenetlenséget és falhibát le kell simítani glettel, majd száradás után le kell csiszolni csiszolópapírral. Ha minden megszáradt és egyenletes, akkor jöhet a festés vagy az új tapéta.

Mutatós tapéták

Ha új tapétát készülsz feltenni a frissen megtisztított faladra, és még nem választottál mintát és színt, mutatunk néhány elképesztően szép tapétát, ami biztosan feldob minden lakást. Inspiráló képeket gyűjtöttünk össze.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük