Találd meg a stílusod!

Ha átalakítod a lakásod, fontos, hogy pontosan tudd, milyen környezetre vágysz. Először a saját stílusodat kell megtalálnod, hogy olyan otthont teremthess, ami igazán a tiéd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Először azt tartsd szem előtt, hogy nem ragaszkodhatsz minden egyes szigorú tervezői szabályhoz, amikor az otthonod berendezésén töröd a fejed. Ha azonban néhány elvet követésre méltónak ítélsz, ezek segítségedre lehetnek, hogy otthonodat csinossá és tetszetőssé varázsold.

Találd meg a saját stílusod!

Mielőtt bárminek is nekifognál, gondold végig, hogy milyen helyekre jársz szívesen, ebből ugyanis következtethetsz a hozzád leginkább illő stílusra.

Gondolkodj el azon, hogy az impozáns, előkelő otthonokhoz vonzódsz, vagy inkább a meghitt vidéki panziókban töltöd szívesen a szabadságod, ennek felismerése lehet ugyanis a megfelelő otthon megteremtésének kiindulópontja. A tökéletes lakásbelső kialakításához hívj segítségül egy inspiráló hangulatképet ideális otthonodról!

Ami befolyásolhatja a stílusod

  • zenei ízlés - ha istenként tiszteled Elvist, akkor töltsd meg retró-életérzéssel az otthonod
  • kertészkedés szeretete - szerezz be virágos képeket, amelyek megadják a berendezés alapkoncepcióját
  • egy történelmi korszak - rendezd be a lakásodat antik bútorokkal, utánzatokkal vagy eredetiekkel, az anyagi lehetőségeidhez mérten
  • egy másik kultúra - szerezz be pazar keleti selymeket, Kínában festett porcelánt, vagy kézzel faragott tárgyakat, kiegészítőket

Ha ezeket figyelembe veszed, és végiggondolod, akkor lassan ki fog kristályosodni a végleges elképzelés.

Jöhetnek a gyakorlati kérdések!

Fontos, hogy jó előre meghatározd a költségvetést, az egyes stílusok megvalósításának költségei ugyanis jelentős mértékben eltérhetnek egymástól.
Vedd figyelembe a lakás szerkezeti kialakításait! Egy fal eltávolítása elég helyet biztosít majd a kívánt hatás eléréséhez? Tekintettel kell lenned továbbá a jövőre is: ha csak néhány évet tervezel a lakásban tölteni, akkor célszerű mérsékelt színeket használnod, hogy ne kelljen átfesteni, ha majd el akarod adni.

Végül, de nem utolsósorban vedd fontolóra, hogy jól fog-e mutatni a kialakított stílus az adott térben. A napfényes, egy légterű hangulat kivitelezhetetlen egy alagsori lakásban...

Femina-tipp: A textíliák bőséges használata és a díszes részletek teszik igazán impozánssá az otthonodat. Képzeld csak el: lágy esésű, hosszú függönyök díszes karnissal és bojtos megkötővel. A nappaliba olyan kanapét válassz, melyhez sok-sok - stílusban passzoló - díszpárna tartozik. A hálószobai ágy legyen baldachinos vagy olyan, melynek cikornyás kovácsoltvas fejtámlája és gömbökben vagy más díszekben végződő szép oszlopai vannak. Ha ilyen stílusú lakások tetszenek, akkor bizonyára örömmel fogsz minél több bútort és kiegészítőt helyezni a szobákba. Szerezz egy puffot vagy kárpitozott zsámolyt, egy pár asztalt és egy íróasztalt hozzá illő székkel. A padlóra teríts egy-két szőnyeget, hogy hangsúlyozd a szoba "puhaságát".

Ha rátalálsz a saját stílusodra, és minden részlet a helyére kerül, évekig elégedett leszel a lakásoddal!

"Miért van az embernek szüksége saját otthonra? Hogy legyen tető a feje felett, hogy legyen hol aludnia és ennie, hogy minden személyes holmiját elhelyezhesse valahol. Azonban érdemes elgondolkodni azon is, hogy valóban szeretsz-e a lakásodban lakni?"
A Scolar Kiadó gondozásában tavaly megjelent könyv a szerző, Lizzie O'Prey nézőpontját és tapasztalatait közvetíti arról, hogyan is érdemes kiválasztani és felhasználni a megfelelő színeket, mintákat, anyagokat, bútorokat, és hogyan rendezhetők el a térben. A mű elsődleges célja az olvasók ösztönzése, nem pedig lakberendezési szabályok lefektetése.

Teremtsd meg álmaid otthonát!
Szerző: Lizzie O'Prey
Kiadja: Scolar Kiadó
Megjelenés éve: 2006
Ára: 2495 Ft

Itt megrendelheted! »

Ezt is szeretjük