Mennyibe kerül egy takarítónő? Egyre többen alkalmaznak segítséget
Ma már nem csak a gazdagok kiváltsága takarítószolgálatot igénybe venni.

takarítónő
beauty and style
Top olvasott cikkek

Statisztikák szerint a magyar háztartások zömében még mindig a nőkre hárul a házimunka nagy része, olyan, mintha egy második műszakot is elvállalnának. Mivel ma már rég nincs egykeresős családmodell, nem kellene, hogy így legyen. Szó lehet valódi munkamegosztásról, de az sem baj, ha valaki másra bízná a szennyest, szó szerint.

Nem szégyen, és nem is úri kiváltság ma már házi segítséget alkalmazni, mert elérhető áron tehermentesítik azt, aki ezáltal hasznos időt tud teremteni a családja vagy egyéb fontos elfoglaltsága számára.

Mit csinálnak a takarítók?

A takarítás lehet rendszeres vagy alkalmi. Hetente vagy akár pár naponta lehet felfogadni takarítót, de alkalomszerűen is rendelkezésre állhatnak. A nagytakarítás vagy az ünnepek előtti lakáskarbantartás például óriási terhet ró a család tagjaira, így érdemes alkalmi segítséget kérni a szolgáltatóktól. Lakásfelújítás vagy költözés után különösen sok a tennivaló, ami szintén meghaladhatja az egy- vagy kétszemélyes takarítókapacitást.

A takarítócégek általában nem vállalnak olyan tipikus bejárónői teendőket, mint a vasalás, főzés vagy mosás. A takarítás általában effektíve a lakás tisztán tartására korlátozódik. Ebbe beletartozik az összes helyiség, a mosdótól kezdve a konyhán át az erkélyig. A portalanítás és a pókhálók eltüntetése, a szőnyegek és járófelületek tisztítása, a nyílászárók és a csempe lemosása, az ablakpucolás és a bútorápolás tartoznak a klasszikus feladatok közé. A mosás - megbeszélés alapján - általában a függönyökre és konyharuhákra terjedhet ki.

Céges alkalmazásban nem lévő, privát takarítónők általában vállalják az olyan egyéb háztartási teendőket is, mint mosás és vasalás, tehát megegyezés kérdése, mi fér bele a takarításba. 

Ilyen kritériumok alapján keresgélj

A hirdetési fórumokon mindenki szűrés nélkül jelentkezik takarítói munkára, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki alkalmas megbízható és korrekt munkát végezni. Mindenképpen a legális takarítócégektől érdemes munkaerőt bérelni, akik gyakorlattal, referenciával és erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező alkalmazottakat kölcsönöznek ki. De természetesen egy ismerős tapasztalata jó ajánlás lehet bárkivel kapcsolatban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szolgáltatók nagy része modern gépparkkal és takarítóeszközökkel rendelkezik, ami nem biztos, hogy a családban egyébként megtalálható. Mostanában egyre elterjedtebb a biotakarítás is, ami környezetbarát anyagokkal történik. Egyre többen érzékenyek a kemikáliákra és vegyszerekre, ezért egyes cégek 100%-ban lebomló öko tisztítószereket használnak a takarítás során.

A magántakarítók általában nem rendelkeznek gépparkkal, és nem viszik a saját tisztítószereiket, tehát készülni kell ezzel, ha magánhirdetés útján keres az ember segítséget. 

A nappali a lakás egyik legfontosabb közösségi élettere. Nagyszerű ötletekkel lehet egyénivé és hangulatossá varázsolni. Láttál már süllyesztett nappalit?

Ennyibe kerül a kényelem

Az óradíj általában 1300-2000Ft+áfa/főig terjed, amiben benne van a kiszállás, az eszközök és tisztítószerek, valamint a takarítószemélyzet díja. Az elküldött paraméterek után az előzetes felmérés alapján a takarítócég kikalkulálja, hogy hány órára és hány főre lesz szükség.

A helyszínre érkező személyzet pedig pontosan meg tudja állapítani, hogy mennyibe kerül, és meddig tart majd a takarítás, még a munka előtt. Megbízható cégek garanciát szoktak vállalni a munkára, és ha nem elégedett az ügyfél, díjmentesen korrigálják a takarítást. Érdemes olyan vállalkozóval felvenni a kapcsolatot, aki felelősségbiztosítással is rendelkezik. Így ha bármilyen értékben véletlenül kárt tesznek a takarítás során, annak megtérítése biztosítva lesz.

Ezt is szeretjük