A 4 legjobb praktika nagytakarításhoz
A csodaszerek ellenére is vízköves marad a kád? Nem jön ki az olajfolt a ruhából? Eláruljuk, mi hogyan takarítunk!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A reklámok elérik a céljukat: az ember - anélkül, hogy tudomást venne róla - rendszeresen fejet hajt, és időről időre megvásárolja mindazt, amit a tévében látott.

Pedig annak ellenére, hogy a tökéletes filmecskékben a tökéletes háziasszony tökéletesen el tudja távolítani egyetlen mozdulattal a vízkövet a csapokról, nem biztos, hogy mindez a valódi háziasszonyoknak is sikerül. Ráadásul a hiba nem bennük van, hanem a csodaszerekben.

Éppen ezért ahelyett, hogy ezreket dobnál ki az ablakon, érdemes néha egy-egy jól bevált praktikát is tartani a tarsolyban, és szükség esetén bevetni. Mi például a következőket használjuk.

Ablaktörlővel a csíkok ellen

Juli praktikája: ablaklehúzó otthonra

Takarítás terén büszke vagyok magamra. Talán ez egy kicsit öntelten hangzik, de mióta legyűrtem a gyűlöletet az ablakokkal szemben, egyszerűen "terminátornak" érzem magam.
Az ablakpucolás ugyanis hatalmas mumus volt számomra, hiszen bármit csináltam, az eredmény mindig foltos volt. Aztán egyszer az autóban ülve jött a megvilágosodás, amikor egy buzgó fiatalember nekiveselkedett a szélvédőmnek. Azonnal beszereztem egy gumiszélű ablaklehúzót, és azóta azzal takarítom csíkmentesre az ablakaimat.

Nem kell száraz ruhával vagy újságpapírral szenvedni: csak lemosom az ablakokat, majd lehúzom a vizet, és kész. Ráadásul nemcsak tökéletes lesz a végeredmény, hanem még időt is spórolok vele.

Kéztisztító mindenre

Ági praktikája: Ultradermmel a vízkő ellen

Az egyszerűség híve vagyok, ezért nem használok többféle tisztítószert - szerintem három bőven elég. A zsíros, makacs piszok ellen pedig semmi mást nem vagyok hajlandó bevetni, mint az Ultraderm kéztisztítót. Ez eredetileg nem tisztítószer, hanem fizikai munkát végzők számára készült erős, szappanszerű kéztisztító, viszont minden piszkot eltüntet a lakásban is. Sőt, még a vízkő ellen is hatásos, csak egy kicsit hagyni kell, hogy feloldja.
Minden máshoz - kezdve az ablaktisztítástól egészen a felmosásig, kivéve az elektronikus készülékeket - mosogatószert használok. Tapasztalatom szerint semmivel nem tisztít kevésbé, mint bármilyen hiperszuper padlótisztító, és még a parkettának sem árt.

Calgon helyett

Lilla praktikája: ecettel a mosógépért

Bár a reklámok hajlamosak elhitetni az emberrel, hogy a mosógépek még a kamaszkorukat sem élik túl a különféle vízkőoldó tabletták és adalékok nélkül, ez korántsincs így. Különösen akkor nem, ha az ember egy kicsit odafigyel, és ismeri nagyanyáink hagyományos vízkőoldó praktikáit.
A jó öreg ecet ebben az esetben is beválik, ha ugyanis havonta egyszer üresmosást végzel ecet hozzáadásával, gyönyörű, fényes és vízkőmentes lesz a mosógép dobja. Ráadásul attól sem kell félni, hogy ecetszaga lesz a következő adag ruhának.
Az ecet az ablaktisztításnál is jól jön: legyen szó bármilyen termékről, bátran hozzá lehet adni egy-két kanállal. Ezzel a keverékkel biztosan nem lesznek csíkosak és maszatosak az ablakok.

A sampon nem csak a hajra jó!

Pálma praktikája: sampon olaj- vagy zsírfoltra

Elvileg a mosóporok többsége van annyira hatékony, hogy még a legmakacsabb foltokat is eltávolítja. Személy szerint azonban találkoztam olyan folttal, amellyel még a kedvenc mosóporom sem bánt el. Egy olaj- vagy zsírfoltot pedig hiába áztat az ember, sokra nem megy vele.
Ehelyett érdemes egy kevés sampont, esetleg mosogatószert - mindkettő hatásos - önteni a száraz foltra, alaposan bedörzsölni az anyagba, majd hatni hagyni nagyjából 10-20 percig. Ezután egyszerűen ki lehet mosni a mosógépben, és garantált, hogy a foltnak nyoma sem lesz!

Régi foltoknál érdemes több ideig állni hagyni, friss olajcsepp esetén pedig azonnal bevetni ezt a trükköt, ebben az esetben viszont elég csupán néhány percet várni a mosással.

Ezt is szeretjük