Ezt csinálta a nagymamád a kenyérrel: fura takarítási tipp, de működik
Természetes radírként működik a kenyér a lakásban.

kenyer-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb olyan trükk, mely ételeket használ takarításhoz, nem új keletű, hiszen a tisztítószerek előtt is serénykedtek a háziasszonyok, és mi állt volna jobban kézre, mint a konyhában található holmik, a spájzban bujkáló élelmiszerek, melyek sokszor kifejezetten hatékonynak bizonyultak. 

Nem csak az ecet, a szódabikarbóna és a citrom képes csodákra a ház körül. A hűtőben és a konyhaszekrény polcain egymás mellett sorakoznak a jobbnál jobb tisztítószerek, azonban kevesen mutatnának a kenyérre, ha választaniuk kellene a legsokoldalúbb konyhai segédek közül.

Mire jó egy szelet kenyér?

Pedig a kenyér természetes radír. Ha megnedvesítesz egy szelet fehér- vagy rozskenyeret, és golyót formázol belőle, azzal könnyedén eltávolíthatod a falon, tapétán, konyhapulton esett foltokat. Olyannyira így van ez, hogy a radírgumi megjelenése előtt kenyeret használtak a grafit kiradírozására is. Szóval, ha elhagytad a radírodat, a füzetedben is használhatod.

kosar feher kenyer

A törlőhatásért a kenyérben található glutén a felelős, mely felszívja a koszt és a szennyeződéseket. Ehhez csak annyira van szükség, hogy a galacsinná gyúrt kenyérdarabot óvatosan nyomogasd a szennyeződésre. Nem szabad erősen dörgölni. 

A kenyér hasznossága azonban nem ér véget itt, ugyanis szivacsos állagának köszönhetően remekül felszívja a folyadékokat, így jól alkalmazható, ha kiborult a bor vagy a tea. Kitisztítható vele a kávéőrlő, és szépen leszedi a port a régi képekről. A leghasznosabb mégis az a tulajdonsága, hogy könnyen összeszedi a széttört üveget, még azokat az egészen pici szilánkokat is, melyek szemmel alig láthatóak.

Főzés közben is praktikus a közelben tartani, ugyanis elveszi az odakapott ételek égett ízét, ráadásul megoldást jelenthet a hagymakönnyek ősi problémájára is. Egyesek szerint, ha az ember egy nagy darab kenyeret tart a szájában, úgy, hogy az félig kilóg a szájából, miközben hagymát vág, akkor elkerülheti a szúró érzést a szemében. Ennek valószínűleg a nyálképződéshez van köze, és nem kell hozzá feltétlenül kenyér, jó bármi más is, de a legtöbben a kenyérdarabra esküsznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Takarítás ételekkel

Nem a kenyér az egyetlen meglepően hasznos dolog a konyhában. A hűtőszekrény is telis-tele van  tisztítószerekkel, melyekkel akár az egész lakást is kitakaríthatnád. Lehet, hogy nem mindegyik olyan hatásos, mint a boltban kapható változatok, de jó szolgálatot tehetnek, ha megszorulsz. Mutatjuk, mit mire használhatsz a polcokon.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük