10 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz
Nemcsak azzal csökkentheted a villanyszámládat, ha lekapcsolod a lámpákat. Eláruljuk, hogyan spórolhatsz még az energiával!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az energiatakarékos fényforrások működtetésére készített elektronikus egységek részaránya a legfejlettebb országokban már elérte a 30%-ot, és ez az arány folyamatosan növekszik. Az új találmányok mellett azonban sokszor azzal is csökkentheted a villanyszámlád, ha kicsit módosítasz a szokásaidon!

A bútoroktól a fénycsövekig

Ha még nem rendezted be az otthonodat, esetleg még el sem készült, akkor igazán szerencsés helyzetben vagy: már a tervezés során szem előtt tarthatod az energiatakarékos megoldásokat, és kihasználhatod a természetes fény adta lehetőségeket a nyílászárók, illetve a bútorok, berendezések helyének megfelelő kiválasztásával.

Ám a takarékosság első lépése a lámpák lehető legkevesebb használata, éppen ezért a mesterséges világítás tervezésekor először gondold végig, hogy melyik helyiségben milyen tevékenységet kell majd megvilágítani.

  • Az általános világításra szolgáló lámpákat úgy helyezd el, hogy a mennyezetet és a falakat is megvilágítsa, mert a szórt fénytől nem káprázik majd a szemed.
  • Olvasáshoz igyekezz helyi megvilágítást használni!
  • A vécében, a kamrában, a pincében és a garázsban mennyezetre vagy falra felszerelhető halogén izzót használj!
  • Azokban a helyiségekben, amelyekben sokat tartózkodsz, jelentős megtakarítást érhetsz el a kompakt fénycsövekkel. Az "A" és "B" energiacímkéjű típusok hatszor-nyolcszor tovább bírják, és a hagyományos izzók negyedét fogyasztják. A 100 W-os hagyományos izzót 23 W-os kompakt fénycső helyettesíti, a 60 W-ost 15 W-os.
  • Jó megoldás lehet helyi megvilágításra a LED-ek használata is, ezek ugyanis a halogénégőkkel szemben szűkebb sugárzási szöget zárnak be, így kevésbé szórt fényt bocsátanak ki. A legmagasabb teljesítményű LED egy 40 W-os "hagyományos" izzó kiváltására alkalmas, ugyanakkor élettartama ötvenezer óra is lehet, ami körülbelül 18-20 év háztartási használatot jelent.
Tudtad?
A LED-eket egyre több környezetbarát szervezet népszerűsíti. Különleges felhasználási lehetőségeit többek között a Greenpix Zero Energy Média Fal is bizonyítja, melyet a Pekingi Olimpia apropójából terveztek, és 2000 négyzetméteres felületével ez lesz a világ legnagyobb színes LED kijelzője. A new york-i székhelyű Simone Giostra&Partners média- és építészeti cég "műve" napközben magába gyűjti a napenergiát, hogy az éjszakai show-hoz megfelelő világítást biztosítson.

Tekerd le, kapcsold ki, irányíts!

Azokban a helyiségekben, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal, de hosszabb ideig tartózkodsz, kerüld a lámpák gyakori ki-be kapcsolását! A gyakori felkattintás egy hagyományos izzó esetében több energiát fogyaszt, mintha 5 percig folyamatosan égett volna.

Az egyik legjobb megoldás, ha igényekhez alkalmazkodó, dinamikus világítást használsz, amely az energia-megtakarítás mellett a komfortérzetet és a látási teljesítményt is növeli. A fényérzékelőkkel, mozgás- vagy jelenlét-érzékelőkkel összekapcsolt fényszabályozással számottevő energia takarítható meg. Számos kísérleti eredmény bizonyítja, hogy a korszerű lámpatestek és fényforrások, elektronikus előtétek használata akár 30% energia-megtakarítást is eredményezhet. A kísérletek kimutatták, hogy egyedül az a tény, hogy a szobában tartózkodóknak lehetőségük van a világítás erősségének beállítására, további 25% energia-megtakarítást eredményezhet.

A legegyszerűbb nyomógombos szabályozás kiépítéséhez semmiféle speciális szakismeret nem szükséges, mindössze a hálózati fázisvezetőt kell egy - vagy több, párhuzamosan kapcsolt - érzékelőpanel közbeiktatásával a szabályozható előtétvezérlő bemenetére is bekötni. A rendszer kiépítése így a szabályozható előtéten, az érzékelőn és a vezetékezésen kívül semmiféle más eszközt vagy programozást nem igényel. Az érzékelő rövid idejű megnyomásával a világítás be- vagy kikapcsolható, folyamatos megnyomással a fényerősséget növelheted vagy csökkentheted.

Olyan helyiségekben, ahol a természetes és a mesterséges világítás egyaránt jelen van, még nagyobb megtakarítás érhető el az automatikus szabályozással, amikor is egy fényérzékelő a természetes világítás változásának megfelelően, de ellenkező előjellel szabályozza a mesterséges világítás lámpáinak fényét úgy, hogy a munkafelületen a megvilágítás erőssége állandó maradjon.

Világító üveg?!

A legújabb kísérletek szerint a jövőben teljesen eltűnnek majd az izzók, már kikísérletezték ugyanis a világ első fénykibocsátó üveglemezét. A Saazs tervezőcég találmányát asztalokhoz vagy polcokhoz lehet rögzíteni, így egyedi hangulatot varázsolnak az otthonokba. Az üveglemezek szórt fényt árasztanak szét a szobában, így a lámpaernyőket akár mellőzni is lehet. Mivel a találmány nagy része üvegből készült, ezért 90%-a újrahasznosítható.

Nagy előnye a neon fényforrásokkal szemben, hogy semmilyen mérgező gázt nem bocsát ki. Egy-egy ilyen fénylemez pedig egy 100 wattos égőnek felel meg - ezzel a teljesítménnyel a "hagyományos" és a neon között helyezkedik el, de tervezői máris a teljesítmény növelésén fáradoznak. Egy ilyen üveglemez átlagos élettartama ötvenezer óra, ami egy háztartásban körülbelül 18-20 évet jelent.

Ezt is szeretjük