Tágas, modern konyhaszekrény 25 ezer forintból

Profi trükkök

Egy jó asztalossal a régi konyhaszekrényből is újat varázsolhatsz, ráadásul helyed is lesz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A falak színe, a csempék stílusa a mosogató és a tűzhely környékén, valamint a padló és a helyiségben lévő textilek befolyásolják a konyha hangulatát, a legmeghatározóbb dolog azonban a konyhaszekrény.

Ha kopott, karcos és ódivatú, az egész konyha rendezetlennek hat, ám mindez ellenkező esetben is igaz. Persze a konyhaszekrény cseréje nem filléres mulatság, szerencsére azonban egy jó asztalossal olcsóbban is felújíthatod.

A következő megoldásokkal - melyek kivitelezését bármelyik asztalos el tudja végezni - jelentősen növelheted a szekrény befogadóképességét, és stílusán is sokat változtathatsz.

Új frontokkal újjászületik a szekrény

A konyhaszekrények alapvetően egy sablon alapján készülnek: a belsejüket alkotó váz MDF-lapokból készül, általában hasonló módon mindegyik, a nagy különbséget inkább az ajtók és a szekrény külsejének további részét borító burkolatok, úgynevezett frontok jelentik. Ezek cseréje szinte mindegyik szekrénytípus esetében lehetséges. Ezt a munkát asztalossal is végeztetheted, de, ha van egy barkácsolni szerető férfi a közeledben, akkor szakember nélkül is megoldható. A barkácsáruházakban számos, a konyhaszekrény frontjának megfelelő anyagot találsz, csak az ajtók méretét kell pontosan tudnod, illetve a tetszés szerinti anyagot és színt kiválasztanod.

Az áruházban méretre vágják a lapokat, és az ajtókat tartó zsanérok helyét is kifúrják. Ezután nincs más dolgod, mint kicserélni - vagy kicseréltetni - őket.

Csináld magad!
Az ajtók cseréje nem nagy ördöngösség, akár saját magad is elvégezheted. Kattints ide, és ismerd meg a szükséges eszközöket, valamint a munkafolyamat egyes lépéseit.

Játssz a fénnyel!

A modern konyhaszekrények szépségét érdemes kiemelni. Ehhez a legjobb eszköz néhány apró spotlámpa, melyek fényét a bútor tetszés szerinti részére irányíthatod.

Az újabb konyhaszekrények között több olyannal találkozni, melyben már előre kialakították a helyet a spotlámpáknak, de ezt utólag is megoldhatod. Ha egészen fentről szeretnéd megvilágítani a szekrényt, akkor egy, a felső konyhaszekrények szélességének megfelelő méretű lécre van szükség, melybe fúrass egymástól egyenlő távolságra akkora köröket, melyekben elfér egy spotlámpa.

Mennyibe kerül?
A szekrény végére 6000 forinttól készíttethetsz polcokat. A spotlámpákat tartó, úgynevezett koronához 1500 forinttól vehetsz lécet méterenként, a körök kivágása egyenként nagyjából 150 forint. Spotlámpákat már 500 forintért is vásárolhatsz. A frontok cseréje már drágább, az ár sokban függ a választott anyagtól és a munkadíjtól. Legolcsóbban laminált lemezből hozhatod ki, körülbelül 23 ezer forintból. A szekrény aljába 4000-5000 forintért készíttethetsz fiókot.

A lécet asztalossal fúrasd fel a felső szekrény peremére, majd szereld fel a spotlámpákat is - az asztalostól kérhetsz tanácsot a kivitelezés módjára vonatkozóan. A lámpákat a felső szekrények aljára is szereltetheted, ezzel is hangulatossá teheted mind a bútort, mind pedig a helyiséget, ráadásul a munkafelületek megvilágításával az ételek előkészítése és a mosogatás is könnyebb lesz.

Használd ki a szekrény végeit és alját!

A konyhaszekrények vége általában merőlegesen csapott, tehát egy egybefüggő felület, mely csak arra ad lehetőséget, hogy rés nélkül közvetlenül mellé lehessen állítani a tűzhelyet, a hűtőt vagy egy további szekrényt. Ha legalább az egyik része szabadon áll, ideje kihasználnod, hogy még több tárolóhelyhez juss. Ehhez nem kell más, mint a konyhaszekrényével megegyező anyagból készült, negyed körcikknyi polcocska.

Magassága egyezzen meg a konyhaszekrény magasságával. A polcot asztalossal készíttetheted el, és ő is tud segíteni abban, hogy hozzáfúrja a szekrény végéhez. Ezzel tulajdonképpen meghosszabbítod a szekrényedet - beleértve a munkafelületet is -, és legalább három-négy további polchoz jutsz, melyeken szakácskönyveket, kisebb konyhai készülékeket, tálakat tarthatsz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szekrény alsó része is praktikus tárolóhellyé alakítható. Az ajtók vége alatti burkolat ugyanis csak lábként szolgál, és eltakarja a szekrény alatti üres részt. Ezt egy ügyes asztalos segítségével kivágathatod, és helyette apró kerekeken guruló, lapos fiókokkal láthatod el. Ezek tökéletesen alkalmasak az egyébként sok helyet foglaló fedők és tepsik tárolására.

Ezt is szeretjük