Férfi nélkül: így újítsd fel a konyhaszekrényt egy délután alatt!
A kopott konyhaszekrény néhány ezer forintból megmenthető, ráadásul asztalos segítségét sem kell kérned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A konyhabútor színe és stílusa jelentősen meghatározza a konyha arculatát. Egy új bútor azonban nem olcsó mulatság, ráadásul nem is biztos, hogy le kell cserélned a régit csak azért, mert már unod a színét, esetleg amiatt, hogy nehezebben nyílnak az ajtajai.

A felújítás sokkal olcsóbban kivitelezhető, arról nem beszélve, hogy akár saját magad is elvégezheted egyetlen délután alatt.

Ajtócsere, egy kis festés, néhány csinos kiegészítő

Ahogy az egyes helyiségek hangulatán sokat változtathatsz egy-egy jól megválasztott kiegészítővel, úgy a konyhaszekrények esetében is sokat jelent már csak az is, ha például az ajtók fogantyúit lecseréled. A fogantyúk terén hatalmas a választék, mind az egyetlen csavarral rögzíthető, úgynevezett gombfogantyúk, mind a két helyen rögzíthető típusok terén. Áruk is kedvező: már háromszáz-négyszáz forintért kaphatsz olyat, mely külsejében és minőségében sem hagy kívánnivalót maga után.

Ha ennél jelentősebb változtatásokra vágysz, akkor az ajtók átfestése, esetleg teljes cseréje lehet a megoldás - hiszen miért kellene az egész szekrénytől megszabadulnod csak azért, mert az úgynevezett frontok, azaz az ajtók színével vagy mintájával nem vagy már megelégedve? Ha van egy szabad délutánod, a cserét saját magad is elvégezheted a következőképpen.

Szekrények felújítása - 3 egyszerű lépésben

A konyhaszekrények ajtajainak cseréjét egyetlen délután alatt elvégezheted, csupán az ajtókhoz szükséges eszközökről és az alapanyagokról kell időben gondoskodnod.

Szükséges eszközök

Először mérd le az ajtókat, írd össze a szükséges eszközöket, majd a listával keresd fel a legközelebbi barkácsáruházat. Ha nincs otthon, az áruházban feltétlenül vegyél mérőszalagot, csavarhúzót, csavarokat. Ha az ajtókat tartó zsanérok ferdék, azok helyett is szerezz be újakat. A fogantyúkat is most érdemes kicserélned. Mérd le továbbá pontosan, hogy az ajtókon hol van a csavar helye.

A legegyszerűbb abba az áruházba menni új ajtókért, ahonnan eredetileg származnak a bútorok, így nem érhet kellemetlen meglepetés.

Sok barkácsáruház vagy konyhabútor-szaküzlet kínál előregyártott konyhafrontokat. Ha méretben ezek megfelelnek a szekrényednek, akkor ezek közül is választhatsz, de akár méretre is szabathatsz ajtókat asztalos segítségével - néhány barkácsáruház is vállalja ezt. Ha nincs otthon fúród, vagy nem vagy gyakorlott a használatában, ne felejts el lyukakat is fúratni rájuk a csavarok számára a megfelelő helyen.

Ajtócsere, fogantyúk felszerelése

Ha megvannak az új ajtók, távolítsd el a csavarokat a régi ajtók kivetőpántjaiból - ezek tartják az ajtót -, és vedd le őket úgy, hogy a pántok maradjanak a bútortesthez rögzítve. Ezután egyszerűen tedd fel az új ajtókat a pántokra, és csavarozd be őket.

A fogantyúkat rögzítsd az ajtókhoz - ezt megteheted azelőtt is, hogy felcsavaroznád a frontokat. Figyelj arra, hogy minden fogantyú a megfelelő oldalra és helyre kerüljön. Ha olyan fogantyúkat vettél, melyekhez különböző hosszúságú csavarokat adtak, akkor inkább vegyél plusz csavarokat, hogy legyen elég a megfelelő méretűből.

A lyukak eltüntetése

Nem szeretnéd, hogy a szekrények oldalán lévő, a csavarok számára előfúrt lyukak látszódjanak? Vágj le egy kis darabot egy alkalmas méretű tipliből, és helyezd a lyukakba. Tipli helyett használhatsz színezett vagy fehér gittet is - gyurmaszerű tömítőanyag, ami száradás után megkeményedik -, de színtelent is, ezt azonban utólag érdemes egy kis festékkel színezni, hogy belesimuljon a környezetébe.

Plusz tipp, ha nem akarod lecserélni az ajtókat

Azzal is új külsőt kölcsönözhetsz a szekrénynek, ha az ajtókat egyszerűen feldíszíted. Asztalossal vagy a barkácsáruházban fűrészeltess tíz centiméter széles és három milliméter vastag falapokat - a legjobb az úgynevezett MDF-lap, általában ezt használják a konyhabútorok gyártásához is - olyan hosszúságban, mint a konyhaszekrény ajtaja.

Egy ajtóhoz négy lapra lesz szükség, a végükön 45°-os szögben elvágva, hogy a négyet összerakva egy keretet alkossanak. Annyi ilyen keretre lesz szükség, ahány ajtaja van a konyhaszekrénynek. A kereteket ragaszd az ajtókra, majd az egészet fesd le a neked tetsző festékkel.

Cikkünk megírásában Paula Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve segített.

Ezt is szeretjük