10 szobanövény, amit soha ne tarts otthon: az orvosok és a kertészek szerint

A következő tíztől érdemes távol tartanod magad!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szobanövényeknek se szeri, se száma. Van kicsi, közepes, nagy és hatalmas, párakedvelő, szárazságtűrő, igénytelen és igényes, télen virágzó, nyáron virágzó, mérgező, és még sorolhatnánk.

Annyi, hogy választani is nehéz ann ak ellenére, hogy a legtöbb virágboltban és kertészetben általában készségesen állnak a vevők rendelkezésére a szakemberek.

Ám az is tény, hogy mindenki mást mond: a kertészek a növény igényeit tartják szem előtt, az orvosok az emberét, sőt a természetgyógyászoknak és a feng shui követőinek is van véleménye a kérdéssel kapcsolatban. Hogy ki mit nem ajánl?

Tabu növények - a kertészek szerint

Bár ma már az is megtalálhatja a számára megfelelő szobanövényt, akinek a lakása nem éppen a legalkalmasabb a növénytartásra - kevésbé éri a fény, vagy éppen száraz a levegője -, számtalan olyan növénnyel találkozni a kertészetekben és virágboltokban, amelyek különös figyelmet és törődést igényelnek. Ezek a kényes fajok többnyire csak egy adott hőmérsékleten érzik jól magukat, és mind a víz minőségének, mind a fény mennyiségének változására érzékenyen reagálnak. Bár többségük gyönyörű, és nehéz lemondani róluk, ha nem akarsz egy vagyont kidobni az ablakon, akkor jól fontold meg, hogy valóban örökbe akarod-e fogadni őket.

A manapság olyannyira divatos orchideáknak például csak egy-két változata képes megmaradni a növénytartásra kevésbé alkalmas lakásokban, hiszen többségük magas, 70-80%-os páratartalmat igényel, megfelelő öntözést - csak szobahőmérsékletű vízzel - és gyakori permetezést, a helyiség gyakori szellőztetését, valamint sok, de sosem közvetlen fényt.

Az orchideákhoz hasonlóan a közkedvelt kókuszpálma sem kedveli az átlagos lakásokban uralkodó körülményeket, ahogy a gardénia is fokozott figyelmet igényel, ezért mielőtt beleszeretnél néhány gyönyörűségbe, és bevásárolnál belőlük, győződj meg róla, hogy alkalmas-e arra, hogy hazavidd. Így ráadásul nemcsak a növény életét mented meg, hanem a pénztárcádat is kímélheted!

Tabu növények - az orvos szerint

Nem elég csupán a növények igényeit szem előtt tartanod, hiszen bármennyire is élő lények, a táplálkozási piramis csúcsán mégiscsak az ember áll. És hát lássuk be, inkább egy növény vesszen, mint egy ember, nem igaz? Éppen ezért a nagy növénybeszerző körút előtt alaposan nézz utána, hogy melyek azok a fajok, amelyeket bátran tarthatsz otthon, és amelyek akár arra is alkalmasak, hogy a gyerekszoba díszei legyenek.

A szobanövények között ugyanis számos olyan fajta akad, amely az ember vagy éppen a háziállatok számára veszélyes lehet. Ilyen például a közkedvelt ciklámen, amelynek gumója a szervezetbe kerülve hányást, hasmenést, gyomorfájást, szédülést, de akár görcsöket, rosszabb esetben pedig légzési elégtelenséget is okozhat.

Egyes filodendronok légzőgyökereinek elfogyasztása égő, szúró fájdalommal járhat a szájüregben, ahogy a buzogányvirág is okozhat allergiás reakciókat a bőrre kerülve. Sőt, egyes növények részei akár a nyálkahártyák duzzadását, így fulladást is okozhatnak, ezért légy nagyon körültekintő, mielőtt bevásárolsz belőlük!

Érdemes még vásárlás előtt tájékozódnod az egyes szobanövények esetleges mérgező tulajdonságát illetően kézikönyvben vagy a kertészetekben, de néhányról itt is olvashatsz. »

Tabu növények - a feng shui szerint

A több mint ötezer éves történelemmel rendelkező feng shui nem tartja az összes növényt alkalmasnak arra, hogy a lakásba kerüljön. A feng shui szerint ugyanis ahhoz, hogy az ember egészséges maradhasson, sikeres lehessen a magánéletében és a munkájában, egyszóval egész életet élhessen, elengedhetetlen, hogy ügyeljen azokra az energiákra, amelyek körülveszik.

A lakás bizonyos területein megjelenő negatív energia ugyanis akadályozza a fejlődést a hozzá kapcsolódó életterületen, amely akár az egészséged, de akár a magánéleted rovására is mehet. Ahhoz azonban, hogy ezt megakadályozd, nem elég a feng shui útmutatásainak megfelelően berendezi az otthonod, hanem olyan növényekkel is kell körülvenned magad, amelyek a negatív energia helyett a pozitív energia, azaz a chi áramlását segítik.

Éppen ezért a feng shui szerint nem ajánlott hegyes, szúrós növényeket, például kaktuszfajokat, anyósnyelvet vagy éppen lándzsarózsát elhelyezned a lakásban, ezek ugyanis téged is szúróssá tehetnek, ami nem tesz jót az emberi kapcsolataidnak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ráadásul negatív energiát vonzanak, ahogy a közkedvelt bonsai is, lassú fejlődése ugyanis tulajdonosának sem kedvez: gátló hatással bír mind a lelki, mind pedig a testi fejlődésre nézve.

Ezt is szeretjük